Annons

Kan-självkänslan?

Efter 14 år i inredningsbranschen har jag lärt mig hur man lirkar med hantverkare och händiga män. Jag vet precis vad man ska säga och inte. Hur man lägger fram ett förslag så de tror att de har kommit på det själva och hur man gullar sig till en lösning i ett låst läge. Ingenting är omöjligt bara man frågar på rätt sätt (och är beredd att retirera till underläge). Det retar mig.

Jag som anser mig jämställd i övrigt kan ju inte hålla på och bete mig på det här sättet. Varken på jobbet eller hemma. Ändå har jag så lätt för att lägga huvudet på sned och be sött om hjälp istället för att skaffa mig en egen verktygslåda och skruvdragare. Jag är rätt säker på att jag inte är ensam. Hand upp alla som någon gång medvetet förminskat sig själv för att få något gjort hemma?

Jag tänker att jag ska utmana mig själv i det den här hösten. Steg för steg. Lära mig att borra och plugga, skruva upp en hylla och få gardinstången (som legat i sitt paket i flera månader) på plats – utan att darra på manschetten. I söndags monterade jag upp en krok i hallen vilket blev ett ståhej för hela familjen. Ska mammaa skjuuuva??! Men har du pluggat ordentligt nu älskling? Jag må vara stark och kapabel på andra plan i livet, men jag behöver verkligen jobba på min Kan-självkänsla.


Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • Lina skriver:

  Helt rätt!! Alla kan om man bara vill! Jag är den ”händiga” i våran familj men ändå om någon hantverkare kommer på besök så står det och pratar med min man! Helt sjukt!! Bra gjort Frida.

 • Lisa skriver:

  Härligt! ???????? För några år sen tog jag tag i ett par surpuckar jag insåg att jag behövde kunna – byta bildäck, använda sågen/skruvdragaren/borrmaskiner, etc. Nu är det lika sannolikt i vår familj att jag går ut och bygger ett nytt staket eller sätter på vinterdäcken som min man och den är en fantastisk känsla – för oss båda tror jag!

 • Ewa skriver:

  Heja heja Frida. Du kommer fixa det mesta om Du bara vågar! Alla fel går att rätta till, och man gör ju oftast bara fel en gång. Själv tycker jag det är en härlig känsla av att kunna själv. Inte bara när det kommer till ”hantverkargöra”. Och när någon kommenterar något hemma, och jag glatt kan säga, ja visst gjorde jag det bra? De som inte känner mej tror ju flertalet gånger att det är mannen som fixat. Fram för kan-själv-känslan till oss alla!

 • Malin skriver:

  Heja dig!! 🙂 inspirerande – jag ska också lära känna något nytt verktyg här hemma. Kanske ”ett verktyg alt nytt moment i månaden?

  Jag demonterade ett vattenlås i handfatet för första gången – hittade en youtubefilm och vips var min kan självkänsla på topp! Yeah! Man blir ju glad!

  Heja oss som vill kunna mer

 • Jessica Lund skriver:

  Heja dig!
  Det är en riktigt skön känsla att såga/bygga/borra/skruva och få det precis som man själv vill ha det! Bara att börja öva och fråga om råd när man kör fast! ”Lite snett är också rakt” är min pappas devis som jag också har anammat 🙂

 • EVa Svensson skriver:

  Så underbart. Själv bestämde jag mig för att våga borra upp hyllor hos min dotter. Jag är definitivt inte händig men vågade skulle jag 🙂
  Betongväggar och slagborr. Vilken känsla när det blev rakt och snyggt.

 • Sofia skriver:

  Bra att börja nånstans! Det är ju inte raketforskning, men det man aldrig har gjort innan blir lätt mycket jobbigare och svårare i tanken än vad det faktiskt är i verkligheten. Mitt största problem gällande detta är att jag är lat. Min man kör oftast bilen, klipper gräset, bär tunga grejer, byter däck etc trots att vi vill leva jämställt. För det vill vi, men det är så lätt att tänka att bara denna gång kan han gott göra det för jag orkar inte/hinner inte/har ingen lust. En stor otjänst gör man ju sig, om man aldrig gör vissa moment som är bra att kunna för att vara helt självständig. Jag brukar försöka tänka att ”om jag levde ensam, hur skulle jag lösa detta då?” och det hjälper mig ibland att ta mig an sådant som bär mig emot. Men för det mesta är det latheten/olusten som tar över.

 • Julia skriver:

  Ja, det är så sant! Tänker också att det kan vara värt att, om man har döttrar i hemmet, låta de vara med och lära av föräldern. Det är så lätt att det faller på sönerna. Eller helt enkelt uppmuntras för söner. Min egen pappa lät mig vara med redan som liten flicka och Det har verkligen påverkat mig till att känna att detta är min arena likaså.

 • Louise skriver:

  Är exakt där jag med. Lyllos oss!

 • Linnea skriver:

  Så klokt! Fler borde följa efter. Visst är det kanske läskigt i början men det är ju kul!! Och precis som du säger, hur jämställt lever vi om vi utnyttjar fördomar när det är bekvämt för oss…? /Kvinnlig byggprojektledare som ofta tänker på hur och vad jag säger bland alla manliga kollegor…

 • M skriver:

  Så mycket är enklare, bara man har sett någon göra det innan, så man kan ”härma”. Tänk bara på alla matlagningsprogram, där man har sett olika handgrepp och tekniker, som man själv kan testa. Tänk om man lika ofta såg någon spackla? Typ.

 • Lina skriver:

  Bra gjort! Jag tänker ofta att jag borde bli ett bättre föredöme för mina barn och visa att jag också kan programmera om TV:n, byta däck, dra om elen, lufta element, lära mig fickparkera med släpet, påbörja+avsluta ett byggprojekt och alla andra saker som min man gör med lätthet. Saken än bara den att jag tycker det mesta av det där är sååå tråkigt. Och så hatar jag när det blir fel (och det blir det ju när man är nybörjare) och då ger jag upp. Men jag fattar ju att jag gör mig själv och barnen en björntjänst. Snart kanske.

  • Charlotte skriver:

   Bra tänkt! Jag är själv väldigt ohändig, uppvuxen med en förälder som inte fixade något praktiskt själv. Jag har alltså inte lärt mig något sånt hemifrån.

   Min man har motsatt bakgrund, och är van att fixa det mesta. Han är akademiker men hade nog trivts lika bra som hantverkare ????.

   Nu ser han till att våra barn får lära sig att fixa saker själva. Jag försöker bidra så gott jag kan, har lärt mig mycket att att leva med min man i flera renoveringshus även om jag ligger långt efter min man.

   Så skönt att se barnen, av båda kön, bli glada av att klara saker själva!

 • Amanda Herdevall skriver:

  Man kan mer än vad man tror – och kan någon annan, kan man i princip alltid lära sig det. Finns många instruktioner man kan googla eller leta fram på youtube!

 • sarah neuhaus skriver:

  Bra idee, heja dig! Jag har alltid gjort allt det där själv, borrat, skruvat, målat, byggt, spikat…(jobbar annars med marknadsförimg så inget jag lärt mig). Skön känsla… men ibland vore det skönt om mannen i huset skulle ta över ibland ????

 • Helena skriver:

  Hej!
  Skulle vara kul med ett inlägg i Trendensers facebookgrupp med inlägg om stolta egenfixade projekt små som lite större (gärna om ”egen skruvade/borrade”)…mer boost och pepp behövs. Jag ska själv ge mig på borren i helgen och få upp foton på barnen.

 • E skriver:

  Tack för pepp och inspiration! Jag är ensamstående mamma med en liten dotter, så för bådas skull ska jag också ta tag i detta 🙂 Det är både frustrerande och irriterande att behöva be nån killkompis (eller ännu värre – min dotters pappa) att komma hem och borra de där hålen. Dessutom vill jag ju att min dotter ska tänka att det är en självklarhet för henne att HON borrar och fixar hos sig den dan hon flyttar hemifrån.

 • Linnea skriver:

  Bra där!!!
  Jag fick ett ryck i somras när mannen var bortrest och vårt altanprojekt stått stilla ett tag och tänkte helt plötsligt ”Hur svårt kan det vara? Varför skulle inte jag kunna fortsätta på egen hand?” Det fanns inga svar på de frågorna som rimligen kunde hindra mig, så jag bad om hjälp med att lära mig hantera kapsågen och satte igång. Vilken känsla! Plättlätt och till och med roligt. Det blev en dörröppnare till att lära mig fler saker som normalt fixas av en man.
  Jag är en självständig kvinna på precis alla andra sätt, att jag inte skulle klara basic hantverksgrejer på egen hand gick inte riktigt ihop med min självbild. Nu är jag på väg att leva min kansjälv-inställning rakt igenom ????

 • Maria skriver:

  Jag är som du och jag har länge tänkt att det borde finnas och om inte borde startas kurser i sådana här grejer specifikt för kvinnor/icke-män som vill men inte riktigt bara vågar prova.

 • Janice skriver:

  Hahaha, har själv två likadana krokar i svart som ligger och väntar. Har också ambitionen att klara mer själv. Nu ska krokarna upp :), tack!

 • Susanne skriver:

  Bra där! Se bara till att det inte står någon bredvid och ser till att det går ”rätt” till 😉 Precis på samma sätt som vi kvinnor inte gör det när männen lär sig hantera bebisar (så var det iaf för oss när vi fick barn, jag hade varit au-pair och min man hade noll erfarenhet – jag satte munkavle på mig för att inte säga saker).

 • Mats Lönn skriver:

  Stå på dig Frida- Klart du kan- Fixa med hantverk är som allt annat i livet- Man får öva, våga pröva o misslyckas och komma igen. Det är så lärandet ser ut. Allt tar bara lite tid. Din hemsida byggdes väl inte på några dagar?
  Har startat ett instagramkonto där man kan följa hur jag gör mina möbler- Kanske kan du plocka upp lite tips som kan föra dig framåt. massivtmobelsnickeri
  Lycka till med hantverket o fixandet.

 • Så spännande att jobba mer på gör det själv-känslan. Jag möter en hel del fördomar från följare på Instagram som tror att det är min man som bygger allt. Han bygger såklart en hel del i vårt hus men många gånger är det också jag som borrar, skruva, sågar med maskin och kör med vinkelslipen. Bra kör på! Det kommer gå hur bra som helst.

 • Johanna skriver:

  Heja! Jag är ensamstående och förvånas många gånger när jag är med vänner över hur fast rotat den här könsuppdelningen är. Mina vänner må vara hur jämställda och medvetna som helst, men på det här området är det oerhört traditionellt. Jag tänker att för min son är det helt naturligt att det är mamma som rensar avlopp, snickrade en hylla, satte upp gardinstången osv, och det känns viktigt för mig.

 • Madeleine skriver:

  Känner så igen mig men efter min skilsmässa var jag tvungen att kunna själv. Kan nu byta cykelslang på 10 minuter, sätta upp tavlor själv och rensa avloppsrör! Youtube är bra till mycket

 • Fenna Thijs skriver:

  Hej alla, jag heter Fenna Thijs från Utrecht, Nederländerna.
  Är här för att tacka Dr Elumelu för att ha återupptagit min familj och jag tillsammans igen, jag trodde att jag redan tappat allt innan jag kom över en kommentar på Facebook om hur Dr, Elumelu hjälpte människor att bli gravida och få tillbaka sina exer.
  Till att börja med var jag rädd på grund av internetbedräger / svindlare men när jag äntligen ger det en rättegång, lo och se, jag fick verkligen det jag letade efter exakt som jag ville ha det, allt tack till Gud för att han använde Dr. Elumelu för att lösa mina problem.
  Du känner till dina problem, men jag ber dig kontakta honom för en lösning idag via e-post: [email protected] eller whats-app 27736117700 för en brådskande lösning på det nu.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.