Annons

Inredningskunskap: Sittvinklar och fåtöljer

De senaste åren har fåtöljen blivit en viktig stilmöbel i många hem. Man satsar på en neutral soffa och markerar sin inredningssmak med en statement-fåtölj. Då är det lätt att man tar ut svängarna med form och design, men också att man missar ett viktigt urvalskriterium, nämligen sittvinkeln.


Vilken kroppsställning är optimal för hur ni vill använda sittgruppen?

För en läsfåtölj brukar en bakåtlutad sittvinkel ge den skönaste avlastningen eftersom du lägger över en del av kroppstyngden mot stolen och kan sitta bekvämt under längre stunder. På en sådan fåtölj är det viktigt att det finns ett avlastande nackstöd när bakåtlutningen är så stor att halsmuskulaturen behöver ansträngas för att balansera huvudet.

Är det en social sittgrupp du vill möblera där tanken är att man ska kunna slå sig ned och umgås, fika eller spela sällskapsspel så vill du inte sitta så tillbakalutad att ni kommer titta rakt in i varandras näsborrar. Där passar det oftast bättre med en fåtölj som har ett lägre och mer upprätt ryggstöd och en sits som inte är allt för vinklad.

Kategorier:

Kommentarer

 • Johanna skriver:

  Lamino är den oskönaste jag vet!???? Får ont i nacken av den, helt fel vinkel för mig!

 • Nini skriver:

  Problemet med stolar med högre rygg och avlastande nackstöd är att nackstöden mycket sällan är flyttbara och sitter på en höjd som kanske passar män i längden 180 cm och längre men inte oss som är kortare. De passar inte kvinnor som är runt 160 cm långa (som jag och flera jag känner). Jag kan inte ens sitta i dessa stolar för nackstödet hamnar ovanför huvudet. Nu har det problemet även spritt sig till kontorsstolar med högre rygg. Var på Ikea idag och konstaterade att alla stolar med högre rygg (nya modeller jag inte sett förut) och nackstöd har ett nackstöd som är ovanför mitt huvud eller precis mot övre delen av mitt huvud så huvudet trycks framåt. Och ingen av dem kunde man ändra placeringen på nackstödet för. Samtliga såna stolar går bort för min del. Och det inkluderar alla populära och/eller kända designstolar som har nackstöd. Alla stolar som har nackstöd bör ha ett flyttbart nackstöd. Vi är inte alla över 180 cm långa…

 • Sten Mardell skriver:

  Kloka synpunkter. Vill kommentera flygplanssäte som oftast är gjorda för pygmeer, tv ingar huvudställningen framåt, rätar ut svanken och är av och till gjorda i skinn, oj oj oj saknas totalt någon som helst ergonomisk kännedom. Tre timmar i flyget ör värre än en dags bilkörning

 • Krt skriver:

  Hur myket vijel? xD

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.