Annons

Inredningskunskap: Lampskärmar och ljus

Det har blivit populärt med tygskärmar på bordslampor igen, men vad många kanske inte tänker på är hur olika dessa skärmar kan påverka ljuskäglan. Ofta bedömer vi ju lamporna när de är släckta. Här är några tips som kan vara bra att ha med i beräkningen för att slippa onödiga felköp.



En ljus lampskärm ger ett mjukt och runt sken. Bra val om du vill sila ljuset.

En mörk lampskärm är inte lika transparent och släpper därför inte igenom lika mycket av ljuskällans sken. Effekten blir då att ljuset trycks nedåt och uppåt så att ljuskäglan blir timglasformad. Bra om du vill rikta ljuset men mindre bra om du ogillar skarpa kontraster.

En kulört lampskärm smittar lätt av sig och ger ett färgat spridningsljus. En röd lampskärm kan exempelvis ge hela rummet en svagt rosa ton vilket påverkar hur man upplever färgerna på väggar, tapeter, möbler och textilier. Tips! Vill du inte ha den här bieffekten av en kulört lampskärm ska du kosta på dig en som är fodrad med en vit insida.

En mönstrad eller perforerad lampskärm ger ett ojämnt ljus och kan skapa skuggbildningar, färgfläckar och ljusspel i rummet. Bra om du vill skapa effekter i ljussättningen men mindre bra till en golv- eller bordslampa som ska fungera som läslampa.

Kategorier:

Kommentarer

  • Susanna skriver:

    Hej!
    Gillar verkligen sådan här inlägg! Riktigt bra. Ha en fin dag.

    /Susanna

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.