Annons

Inredningskunskap: Stenläggning på uteplatsen

Det här inlägget kanske gav inspiration till stenläggning eller marksten på din uteplats? Förutom korsförband finns ju mängder av olika mönster och varianter att inspireras av. Jag har listat några. Kan du komma på fler?


– Beräkna ytan som behövs för en stenlagd uteplats genom att mäta yttermåttet på ditt möblemang + stolarnas utdragszon (som minimum) så slipper du vingla och hamna utanför när du ska sätta dig ner eller dra ut en stol för att resa dig upp.

– En vanlig trädgårdsgång brukar vara 70-90 cm (så att en skottkärra ryms). En entrégång ska vara så bred att två människor kan mötas utan att behöva gå i sidled, dvs minst ca 120-140 cm. En garageinfart bör vara så bred att en bil med öppna dörrar får plats på stenläggningen.


– Välj rätt tjocklek. Till en vanlig gång eller uteplats räcker det med 5 cm tjocka markstenar. Till en infart för bilar är det däremot viktigt att välja garageklassad sten som är lite tjockare (ca 6-7 cm) eftersom den måste hålla för tyngden av en lastad personbil. Garageklassningen har oftast en koppling till stenens tjocklek men tåligheten beror givetvis också på materialets komposition så lita inte enbart på tumstocken – fråga alltid i butiken för att vara på den säkra sidan.

– Marksten och trädgårdsplattor skiljer sig i format och hållfasthet. Marksten är mindre och kontrolleras genom spräckhållfasthet medan trädgårdsplattor mäts i böjhållfasthet.

– Det är lätt att bara se stenarnas storlek, mönster och form när man ska välja marksten men glöm inte att ta hänsyn till vad som passar till husets arkitektur, stilepok, linjer, färg och närmiljö.

– Sist men inte minst. Förutom läggningsmönstret kan man även variera sig i färgen på plattorna för att skapa effekter. En varierad läggning som den här (se nedan) kan användas för att ge mer liv till ett stramt nyfunkishus jmf med ett repetativt mönster.

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kommentarer

  • Josefin skriver:

    Vad matnyttigt och bra! Själv har jag dock ett äldre hus och kämpar på med ett jättepussel av oregelbundna granitplattor och funderar på gatsten i vissa partier, de har ju sina egna läggningar tex bågar. Mvh Josefin

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.