Annons

Inredningskunskap: Mönster för gatsten / natursten

Stenläggningar med naturstenar skiljer sig lite från fabriksgjuten marksten. När man får upp ögonen för de formprinciperna blir det plötsligt roligt att detaljstudera kullerstensgator och läggningar även i offentlig miljö. Här är några av de vanligaste mönsterna:

Eftersom stenarna är uthuggna är ytan lite skrovlig och stenarna inte helt identiska i sin färg eller form. Tänk på att trädgårdsmöbler kan ha svårt att stå stabilt på natursten pga ojämnheten. Här är några av de vanligaste granitsorterna och dess skiftningar.

Foto: Steriks.se

Man kan förstärka mönstret man valt genom att variera färgen på kullerstenarna i olika rader, partier eller block. Till exempel såhär:

Hur översidorna är huggna varierar beroende på användningsområde. Välvd natursten passar bra på vägar och garageinfarter eftersom regnet rinner av naturligt medan flat översida oftare används på gångstigar eftersom de ger mindre snubbelrisk.

När man lägger natursten som har olika storlek och bredd (sk. oregelbundna läggningar) utgår man oftast från en av dessa två läggningsprinciper. Antingen linjerar man de olika stenarna i raka rader eller så lägger man pussel för att få ihop dem till en oregelbunden helhet!

Kommentarer

 • Åsa Aabakken skriver:

  Jag gillar påfågel sättning och grå bohussten bäst. Men jag har ett 60-tals hus så det passar bättre med skiffer. Mvh Åsa

 • Anna-Maria skriver:

  Bland det snyggaste som finns och mycket hållbart. Tyvärr blir fogarna ganska breda och ogräset får lite för bra fäste 🙁 men det kommer ju oavsett sten. Att kombinera betongplattor och gatsten är favorit!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.