Annons

Inredningskunskap: Låt golvet följa ljusets riktning

I vilken riktning lägger man egentligen golvlinjerna i ett rum? Oavsett om du ska renovera eller bygga nytt, eller om du bara vill lära dig mer för att förstå hur man kanske tänkt vid läggningen i ditt eget hem så kan det vara kul att lära sig några generella tumregler. 
 
– Hantverkare utgår ofta från hur ljuset faller in i rummet. En tumregel är nämligen man ska försöka lägga golvspringorna/linjerna i samma riktning som rummets huvudsakliga ljuskälla dvs släpljuset från rummets största fönster.
– När det finns flera fönster att ta hänsyn till brukar man lägga golvet i rummets längdriktning (eftersom trägolv rör sig mer på bredden än längden).
– Om möjligt försöker man lägga golvet i linje med den mest använda entrén. När det finns flera dörrar att ta hänsyn till väljer man oftast den riktning som innebär den enklaste installationen och som ger minst spill.
– Om man ska lägga nytt golv i ett befintligt rum som har tydliga linjer i taket kan de bli styrande och viktiga att följa – om man vill att helhetsintrycket ska bli harmoniskt. 
– När man lägger golv på ett helt våningsplan försöker man alltid följa samma riktning genomgående i hela huset. Då blir det största (eller första) rummets ljusriktning och läggning ofta det som får dominerar läggningen i resterande rum.
 

Kategorier:

Kommentarer

 • Anna skriver:

  Älskar dessa inlägg! ??❤️

 • J. skriver:

  Bra inlägg! Gäller detta bara trägolv eller även exempelvis klinkers?

 • Karin skriver:

  Åh som jag funderar på detta då vi snart ska byta golv.. hur tänker man där två rum möter varandra. I vårt fall en korridor som går från hall till vardagsrum. Vill ha samma golv (trä), men kan man lägga olika längdriktningar? Nån som har tips? Är redan ett annat golv i köket som man passerar påväg till vardagsrummet så vill inte ha in ännu fler material 🙂

 • Lina skriver:

  Svar till Karin. I vår hyresrätt las det in parkett i samtliga rum när vi flyttade in. Vi har halvöppen planlösning mellan kök – hall – vardagsrum och i köket är golvet lagt åt andra hållet jämfört med de andra rummen.

 • Lina skriver:

  Forts. Jag har aldrig hört någon kommentera detta, men personligen måste jag säga att det har stört mig hela tiden då det känns märkligt att de inte fler ihop med varandra. Tror inte att det finns något för eller fel, utan låt din egen känsla sur

  • Karin skriver:

   Tack för dina tankar, några månader senare. Jag tänker mig också att det kan bli konstigt med olika riktningar. I vår tidigare bostadsrätt blev det mer naturligt att lägga golvet i samma riktning. Så svårt, har ännu inte landat i detta. Vill nog ha en riktning, måste bli nån kompromiss på antingen riktnkng eller annan typ av golv 🙂

 • Eric skriver:

  Intressant. Men jag har för mig att man alltid ska lägga plankorna i linje med ingången. Det känns mera inbjudande och välkomnande då. Om de skär horisontellt där man kommer in kommer linjerna att verka som "hinder".

 • Eric skriver:

  Oj, vad konstig URL blev i kommentaren ovan. Kan passa på att påpeka att jag tror jag har läst det där i samband med Fengshui.

  • Karin skriver:

   Tack för svar, lite sent läst. Det skulle kännas mest naturligt att följa linjen med ingången. Men känns ändå fel håll sen i vardagsrummet där ljuset går motsatt riktning. Får fundera vidare och hälsa på lite grannar och se hur dom gjort. Just nu är det olika golv och riktningar i alla rum, hoppas få lite mer helhet så småningom.

   • Ulrika skriver:

    Karin!
    Ett och ett halvt år senare läser jag din frågeställning, och befinner mig i exakt samma situation som du beskrev. Om du läser detta så är jag mycket nyfiken over hur du valde att göra.
    Mvh Ulrika

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.