Annons

Läsarfrågan: Tips på dricksglas

Inlägget innehåller reklam/affiliatelänkar
I bloggkategorin Läsarfrågan hjälper jag dig med dina inredningsproblem utan kostnad (min tid finansieras med annonslänkarna i inlägget). Har du kört fast med något inredningsrelaterat? Maila mig en kort beskrivning på: [email protected] 
———————————-
Fråga: Jag älskade inlägget om bestick. Kan du inte tipsa om klassiska och tidlösa dricksglas. Tack för en fantastisk blogg! Hälsningar Bea
Svar: Ja! Dricksglas kan precis som bestick sätta guldkant på tillvaron och göra en njutbar skillnad – inte bara en utan kanske flera gånger per dag. Även om du bara dricker vanligt vatten i dem blir ju dricksglaset en del av förpackningen i upplevelsen. Här är fem tidlösa, klassiska favoriter och en efterlysning. Dela gärna med dig i kommentarsfältet av vilka glas du har och tycker om – så bjuder vi varandra på våra vardagsfavoriter!
5 saker att titta efter  
Tjocklek
Vikt 
Slipning
Klarhet 
Ljud
Generella tips att tänka på
– Tjockare glas är ofta mer tåliga och funktionella i vardagen.
– Härdade glaskvaliteter har mindre risk för nagg.
– Härdat glas tål också både varma och kalla drycker.
– Tunna och breda glas förhöjer smakupplevelsen och låter aromen sväva runt.
– Slipning handlar inte bara om dekoration utan också om finish. Att fasa av en kant, plana en botten eller slipa glaset så att ljuset reflekteras i olika vinklar.
– Klara glas håller ofta bättre kvalité än mer grumligt glas.
– Knacka och lyssna efter ringande ljud. Får du en ton är det ofta kristall. 
– Dekorerade och färgglada dricksglas kan innehålla höga halter bly och kadmium.
– Stapelbara glas är bra om du har ont om plats i köksskåpen.

Duralex Picardie
Kallas också ”The Original French Tumbler”. En tidlös klassiker från 1954. Dricksglaset är formgivet för att vara bevämt att hålla i med facetter som reflekterar ljuset för att försköna drycken. Stapelbar och stöttålig tack vare den härdade glaskvaliteten. Används ofta på caféer och restauranger. Finns i olika storlekar från 9‒50 cl. Obs! Kan upplevas klumpiga.

Iittala Kartio
Kartio dricksglas från 1958 är en legendarisk och tidlös klassiker från Finland. Enkelt och stilrent, men ändå tåligt nog för vardagsbruk. Design Kaj Franck.

Klassiskt dricksglas från Iittala som designades av Aino Aalto 1932. Formen är inspirerad av ringar på vattnet och går bra att stapla för att spara plats i köksskåpen.

Merlot
Om det finns en svensk formgivare jag litar på när det kommer till glas så är det Erika Lagerbielke. Det är inte för inte hon kallas för ”servisglasets oöverträffade formgivare”. Hennes serie Merlot fick utmärkelsen Excellent Swedish Design när den lanserades 1995.

Riedel
Tyska Riedel har en 250-årig historia och 11 generationer har förvaltat kunskapen att tillverka exklusiva och tidlösa glas. Deras runda vattenglas är tunna och skira mot munnen, gjorda för att förhöja upplevelsen av vattnet när du dricker.


Unda

Min personliga favorit är Unda från Design House Stockholm som utvecklades av Matti Klenell och Carina Seth Andersson till nyöppningen av Nationalmuseum och restaurangen NM&. Den sköna formen med en våg på mitten av glaset är både dekorativ och praktisk då den gör att man kan stapla glasen utan att de fastnar i varandra. Denna detalj har även gett namn till glaset då Unda betyder våg på latin.

Efterlysning – Catarina Giarimis Stockholmsglas
De absolut bästa dricksglas jag någonsin haft i min ägo är dessa. Spröda och alldeles ljuvliga att dricka ur. Men eftersom de är supertunna är de också supersköra och kan inte köras i diskmaskin (hint hint Niklas). Så ett efter ett har gått i kras. Nu har bolaget tyvärr gått i konkurs och glasen finns inte längre att köpa. Är det någon av er läsare som har Catarina Giarimis Stockholmsserie i gömmorna så köper jag dem av dig på momangen!
Visste du att? 
Vanliga dricksglas ska inte sorteras som glasavfall – släng dem i hushållssoporna där de gör större nytta om de förbränns och blir till fjärrvärme eller el. Dricksglas har nämligen en annan glaskvalitet än vanliga glasförpackningar och blandas de in i de vanliga glasavfallet så försämras möjligheterna att kunna återvinna glaskrossen.

Kommentarer

 • Jenny skriver:

  Hej!
  Vilka bra tips. Jag har Grand Cru dricksglas från Rosendahl, älskar dom!
  Ha en fin dag!

 • Jenny skriver:

  Jag har själv Aino Aalto och är supernöjd med dem. Jag tycker att glas med lite "bucklor" är skönare att hålla i (t ex dessa och Picardie) – man behöver helt enkelt inte hålla lika hårt som i ett helt rakt och slätt glas!

 • Ninnie skriver:

  Aino aalto är också bra för barn – lätta att hålla i pga ränderna!

 • Anonym skriver:

  Jag har Eva Solos dricksglas i två olika storlekar och är supernöjd. Har haft dem i flera år och inte ett enda har gått sönder. Jag hade Aino Alto innan och det gick lätt flisor i dem om man travade dem i varandra.

 • Nilla skriver:

  Haha. Här har jag de 3 första?
  Gillar att de alla 3 finns i olika storlekar

 • Magnus skriver:

  Granits bodega-glas i blandade storlekar är bra och prisvärda. Lagom tunna och stapelbara.

 • Li skriver:

  Vi har Ittalas Lempi. Gillar att de är så tunna.

 • Fanny skriver:

  Ikea hade tidigare ett som var ganska tunt och som jag gillade mycket, men som verkade gått ur produktion när jag väl haft sönder mitt sista. Efter lång tids letande hittade jag att Designtorget har tagit in ett som är i samma stil, tunt och precis lagom stort.

 • Martin skriver:

  Ingegerd Råmans glas Bellman för Skrufs glasbruk kostar en del men är väldigt sköna och mycket hållbara. Vi har ölglasen i två olika storlekar till vatten och annan dryck och det är trevligt hur de varierar lite beroende på vem som blåst glaset. Såg till min förskräckelse nu att de inte längre ska tillverkas. Varför det?

 • Jasmine skriver:

  Wow, bra tips, tack!

 • Johanna skriver:

  Har vattenglas från Norska Hadeland Glassverks serie Odysse. Kross-garanti så bara att lämna in om de går sönder (då de är tunna). Helt fantastiska! Men förutsätter då att man bor i Norge då glasen bara byts in här i deras butiker.

 • Anonym skriver:

  Vi har Aino Aaltos variant ovan. Inte så nöjd tyvärr. Tycker kanten är lite för tjock och ändå har flera gått sönder…

 • Emma Thun skriver:

  …oj, råkade klicka iväg lite för fort 🙂
  Inte så nöjd med Ainos glas alltså, blev också "slitna" snabbt med många "repor" i glaset.
  Har även haft kastehelmi som jag älskade! Men de gick sönder ännu snabbare…
  Med barn så kanske man i och för sig får räkna med att glas går sönder titt som tätt, men ovan gick liksom sönder nör de stöttes mot varandra i diskmaskinen tex.
  Nu – tills barnen blir lite försiktigare – kör vi på loppisglas 🙂

 • Frida skriver:

  En liten notering bara: dricksglas är inte nödvändigtvis av sämre kvalitet än förpackningsglas. Däremot är de olika glastyper med olika ”recept” = de är inte kompatibla. Olika, men inte sämre/bättre. De olika glastyperna lämpar sig helt enkelt för olika typer av produktion. Så kallat långt glas för munblåsning, och kort glas för flaskor etc. Tips för mer info om detta (+mycket annan intressant läsning) är ”Boken om glas” (Elisabeth Flygt mfl).
  Med vänlig hälsning, glasblåsaren 🙂

 • Sofia skriver:

  Måste absolut rekommendera glas Skär Tre, som munblåses och slipas av Skruf och säljs på Svenskt Tenn. Mycket tunt glas med viss tyngd i handen där skären gör att glaset är lätt att hålla. Av de 17 glas jag köpt har 3 fått nagg men det var alldeles i början och jag upplever att de håller bra i vardagen. Lätt värt den extra investeringen att få sådan vardagslyx. https://www.svenskttenn.se/sv/sortiment/dukning/glas-koppar/glas-skar-tre/105195/

 • Anna skriver:

  Hej! Min kommentar handlar inte om glas utan det nya inslaget ”visste du att” sist i inlägget. Såå bra! Kul med ett litet inslag av enkel och konkret miljöfakta. Heja!

 • A-mamman skriver:

  Så har man lärt sig något nytt också; det där med glasavfall. Tack!

 • Ingela skriver:

  Visste inte att man inte ska lägga dricksglas i restavfall! Intressant.

 • Marita skriver:

  Vi har Eva Solo glas supernöjda haft dom nu i 2,5 år inte ett endaste glas som gått sönder lika fina som när vi köpte dom
  Tack för denna fantastiska blogg som jag bara älskar och tack för gruppen på FB verkligen ????

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.