Annons

Läsarfråga: Tips på klassiska bestick

Inlägget innehåller reklam/affiliatelänkar
I bloggkategorin Läsarfrågan hjälper jag dig med dina inredningsproblem utan kostnad (min tid finansieras med annonslänkarna i inlägget). Har du kört fast med något inredningsrelaterat? Maila mig en kort beskrivning på: [email protected] 
———————————-
Fråga: Jag ska köpa nya bestick och undrar om du har några tips. Vad ska man tänka på? Vilka har du själv hemma? Hälsningar Hanna
Svar: Vilken intressant fråga. Ett fint bestickset är ju verkligen något som kan följa med en ett helt liv och som kan sätta guldkant på varje dag – om man väljer rätt – så det är verkligen värt att läsa in sig på och investera i.
Utseendet är förstås viktigt, men jag tycker att känslan ska vara utslagsgivande. Hur är besticken att äta med. Ligger de skönt i handen? Det behövs en viss tyngd för att de ska vila skönt i greppet. Men hur besticken upplevs beror inte bara på formgivningen utan också hur väl de matchar våra kroppar. Vi har ju helt olika händer och munnar så jag brukar rekommendera att man proväter med dem om man kan. I alla fall innan man slår till på dussinet. Här är några av mina personliga favoriter (inklusive två budgettips)!
Generella tips om bestick
– Jämför längden på besticken med de tallrikar du vill använda dem till.
– Släta bestick är mer lättskötta. På mönstrade, pressade eller smidda bestick med dekor i relief kan det lätt fastna matrester så de är svårare att rengöra.
– Mattborstad yta är oftast känsligare för repor och andra ytskador än blankpolerade bestick. Alltså tvärtemot vad många tror.
– Kontrollera att besticken är polerade mellan pinnarna på gaffeln, annars kan det lätt samlas bakterier där även efter diskning. 
– Stålbestick som är märkta med 18/10 eller 18/8 håller hög stålkvalitet och har lång livslängd. Den första siffran (18) anger procentandelen krom. Nästa (10, 8 eller 0) anger procentandelen nickel.
– Rostfritt stål finns med och utan nickel. Utan nickel påverkas bestick lättare av syrarika livsmedel.
– Ju mindre ett bestick väger, desto lättare böjs det.
– Köp bestick som kan kompletteras över tid. Då blir det inte bara en kostnad idag utan en investering för livet!
Jag började samla på dessa bestick av Vivianna Torun Bülow-Hübes när jag flyttade hemifrån och de är fortfarande fina! Jag älskar deras avslut och speciella handtag. Min svärfar som har stora händer är definitivtinte lika förtjust. Testa och känn!
Jag fick ett pressprov på teskeden när Monica Förster lanserade Dorotea för Gense och det blev nästan slagsmål hemma varje gång vi skulle äta glass. Den har en så skön tyngd. De här köpte vi därför som våra vardagsbestick när vi flyttade till hus.
Indra av Ingegerd Råman
Jag har ätit med dessa i ett hus vi hyrt, flera år i rad nu. Om jag någon gång får anledning att köpa bestick ligger de bra till. Så eleganta och funktionella på samma gång, med detaljnörderi – som knivens massiva skaft.
1939 formgav vår svenske designprins Sigvard Bernadotte dessa klassiska och eleganta bestick. Tyngden är perfekt balanserad och de ligger skönt i handen.
Gunnar Cyréns Nobelbestick formgavs till 90-årsjubileumet av Nobel. Strama enkla linjer och en serie som inte lär gå ur tiden i första taget.
Lite mer rustika bestick (som jag provåt med senast igår). Får ett gott betyg av mig. Skön tyngd och matt finish.
Budgettips – IKEA Sedlig
De HÄR besticken har jag på Spinneriet och får ofta frågor om när de syns i bild. Rostfritt stål. Formgivna av Ehlén Johansson som gjort flera ”klassiker” för IKEA.
PS. Anrika Lundtofta och Gense har flera ikoniska bestickmodeller där handtagen är gjorda av plastacetalplast, teak eller jakaranda. Jag har valt bort dem i mitt urval med hänsyn till dagens värderingar, även om de betraktas som klassiska. Ett tips är att söka på andrahandsmarknaden om du vill ha en retromodell!

Kommentarer

  • Anna-Karin skriver:

    Vill passa på att tipsa om bestick från tyska Wmf. Tycker alla deras bestick jag provat varit jättebra. Har själv Wmf Montana.

  • Elin skriver:

    Indra önskade vi oss i bröllopspresent och har till vardags, håller fint sedan 9 år. Stora skeden är dock JÄTTEstor så äter bara med den till soppa.. önskar jag kunnat proväta för då hade jag valt några andra

  • Hanna skriver:

    Indra köpte vi ganska nyligen och oj vad jag älskar dem! En aningens tunga i skaftet men i övrigt helt underbara att äta med.

  • K skriver:

    Jag önskade mig Gense Dorotea i julklapp efter många år av sneglande på dom och är supernöjd! Matskeden är den godaste glassskeden jag varit med om, passar perfekt i munnen. Även gaffeln är härlig att äta med. Jag ångrar inte mitt val, och dom kommer funka i många år 🙂

  • Emma skriver:

    Vi har besticken Fjord från HardangerBestick. Haft i över 10 år och älskar dem fortfarande. Framförallt knivarna ligger tungt i handen. Har dem till vardag och fest – behövs inga andra hos oss.
    Tack för ett roligt inlägg, besticken blir ofta lite glömda men är ju superviktiga!

  • Maria skriver:

    Eftersom du känns så påläst vill jag passa på att ställa en fråga jag funderar på: Är plast verkligen så klimatovänligt som man ofta hör, t ex i detta inlägget? Är inte metall mer utsläppskrävande att framställa än plast?

  • Johanna skriver:

    Vi har också Hardanger Fjord och tycker de är perfekta. Tidlösa, inte dyra, och perfekt tyngd utan att vara tunga 🙂
    De är mitt tips!

  • Sandra skriver:

    Hej! Harsjölv spanat in Grnses Ehra, designade för nationalmuseum ?? Vad tycker du om dem?

  • Funkisistan skriver:

    Jag måste slå ett slag för Åhléns Agnes. Ligger bra i handen, är verkligen välbalanserad och älskar att gaffeln är avsmalnande. Storlek på skedar också bra, och 699kr för 16 + att man kan köpa styckvis och de finns även i svart.. mycket bra!!

  • Hannah skriver:

    Så bra inlägg. Tack!

  • sara skriver:

    Gillar man svarta bestick (som jag gör) så akn jag verkligen tispa om H&M:s svarta bestick. Prisvärda, nätta och enkla (jag gillar inte tunga bestick som är tjocka att hålla i) och superfina. Funkar att tvätta i diskmaskin, färgen håller och de är bara toppen! Kostar 99kr i set om 4st.

  • Sofia skriver:

    Underbart inlägg! Tack för inspo!

  • Anonym skriver:

    Tack! Det här måste sparas för framtiden!

  • Agnes skriver:

    Vilken kul inlägg! Saknade verkligen något sånt här när det var dags att köpa bestick för oss, fastnade dock för Ernst bestick. Superfina, sitter bra i handen och fin rak form! Tips tips ?

  • Berit Svärling skriver:

    Kan varmt rekommendera SERVUS ritat av Sigurd Persson 1953 för Koperativa Förbundet. Nyproduceras
    och finns att köpa på Svenskt Tenn i Stockholm och
    hos Sigurd Persson Design AB i Helsingborg.
    Snyggt och behagligt att äta med.

  • Marianne Ebbersten skriver:

    Kan någon svara på vart jag skall vända mig för att få veta vilken modell mina skedar, gafflar, knivar från 20-/30-talet har? Har ärvt en del speciellt i nysilver. Söker överallt på nätet men finner inget forum för sådana frågor. Kan fotografera av den om så behövs. Vill först och främst bara ha tips.

  • Biuro skriver:

    Heya fantastic website! Does running a blog such as this take a great deal of
    work? I’ve no knowledge of computer programming but I was hoping to start my own blog in the near
    future. Anyhow, should you have any suggestions or techniques for new blog owners please share.

    I understand this is off subject but I simply wanted to ask.

    Thanks a lot!
    Biuro Poltax Toruń
    XJWF+48 Toruń
    Powstańców Śląskich 73/2, 87-100 Toruń

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.