Annons

Trendspaning: Framtidens sökord på Hemnet?

Hösten 2018 fick jag i uppgift att skriva en krönika om framtidens boende för ett internationellt bolag. Men… De gillade verkligen inte min idé. Ungefär så kan man sammanfatta responsen. Jag blev nämligen refuserad. Vad som upprörde? Att jag hade kopplat ihop våra bostadsdrömmar med klimathotet. Hur skulle de 10 mest populära sökorden på Hemnet kunna se ut om 10 år – om man väger in SMHI’s klimatscenarier? Här är några tankar. Lista gärna fler.

Havsnära –> Havsavstånd
= När havsnivån stiger kommer man inte vara lika sugen på att bo nära vattnet.

Strandtomt –> Bergstomt
= När skyfallen blir allt vanligare, havsnivån stiger och grundvattennivån höjs vill man… hellre bo på ett berg än ha en strandtomt? Definitivt inte köpa hus i låglänta områden eller ha en källare?

Pool –> Vattentank
= När vattenbrist blir en del av vår vardag och elpriserna stiger kommer det vara viktigare med en egen reservoar för dricksvatten på tomten – än en uppvärmd swimming pool.

Balkong –> Barrikad
= När jorden ryter ifrån med stormbyar, oväder och orkaner kommer vi förmodligen sluta sukta efter balkonger och värdera barrikader runt bostäder istället. Lite som de  prospekterade översvämningsskydden i Falsterbo.

Högt i tak –> Lågt i tak
= Rymliga rum kostar mer, både att värma upp och att kyla ner. Jag tror att el- och driftskostnaden kommer bli en minst lika viktig faktor i boendekalkylen som räntekostnader och brf-avgifter.

Renoveringsprojekt –> Riskfritt objekt
= Att bedöma riskpotential blir mer intressant än renoveringspotential. Att ha en riskbarriär blir viktigare än att göra bostadskarriär.

Kommentarer

 • Hannah skriver:

  Usch så deppigt. Blir så provocerad av konsumtionshetsen som är fortsatt i fokus hos så många bloggare när detta är framtidsscenariot. Det är ju inte hokuspokus utan forskare och statligt finansierade råd som står bakom beräkningarna ??????????

 • Ica skriver:

  Så bra!

 • Kristin skriver:

  Intressant perspektiv på framtidens bostadsmarknad som jag själv funderat lite över innan då vi bor havsnära idag. Jag försöker verkligen aktivt bidra för att minska min och min familjs klimatavtryck. För det är sorgligt och deppigt hur den potentiella framtiden för våra barn, barnbarn osv ser ut. Jag är optimistisk och tror att vi med gemensamma krafter kan vända skutan. Tack för ditt viktiga bidrag Frida! Heja dig!

 • Sofia skriver:

  Trots det allvarliga och viktiga temat kan jag inte låta bli att tycka att det var väldigt roligt. Skulle velat se företagets reaktion när de fick det här i knät, hehe…

 • Estela skriver:

  Du satte ord på det jag länge har tänkt, nu när jag har varit på visningar och tänkt vart jag vill bo i framtiden. Tack. ❤️

 • Anonym skriver:

  Ändå fullt rimlig spaning? Löser vi inte klimatkrisen och koldioxidutsläppen går vi en tuff framtid till mötes med översvämningar, stekhet torka och oväder vilket sannolikt påverkar bostadsmarknaden i allra högsta grad. Inom vår livstid. Hejdå pensionen… Hejdå framtiden för våra barn… De kanske inte orkade med den sanningen utan hellre ville ha någon käck Trendspanare som spådde om Årets färg 2029 istället? ?

 • Anna-Karin skriver:

  Men det var ju så helt rätt i tiden! Kom precis hem från Årets filmfestivalprogramsläpp och årets tema är Apokalypsen.

 • Amanda skriver:

  Helt rätt ju! Bara låt det internationella företaget skvalpa iväg.

 • Carolina skriver:

  Som vanligt känner du var vinden blåser, först. Och att du vågar berätta det även om det är olustigt och obekvämt. Du vet att jag hurrar ditt engagemang för klimatet, fortsätt! Heja!

 • Anonym skriver:

  Fatfar om de blev upprörda. Roligare att läsa om din syn på kulören på brödrostarna om 10 år ?

 • Lina skriver:

  grundvattennivån kommer inte förändras likadant i hela landet och är inte direkt kopplad till strandtomt/bergstomt utan jordens beskaffenhet, snösmältning mm. Enligt SGU kommer förväntad grundvattenbildningen öka med 15 % i södra Norrland och minska med 5-15% i sydöstra Sverige.
  Kort sagt – viljan att vilja ha/inte ha strandtomt beror mer på stigande havsnivåer än på grundvattennivåer.
  https://www.sgu.se/grundvatten/grundvattennivaer/grundvattenbildning/grundvattenbildning-i-forandrat-klimat/
  Om jag får gissa så är det snarare skyfallen som kan leda till att folk vill bygga på högre höjd än gv-förändringarna. Eftersom vi sällan bygger villor med källare nuförtiden.
  I övrigt tror jag att du är något på spåren. I Gbg har tex dagvatten och skyfallsfrågan bara på (typ) 5år blivit en självklar del av stadsplaneringen och på flera håll i landet vill försäkringsbolagen inte försäkra hus som riskerar att översvämmas till följd av högvatten och/eller skyfall.
  https://www.smhi.se/klimat/framtidens-klimat/klimatscenarier?area=swe&var=ngt10&sc=rcp85&seas=ar&dnr=99&sp=sv&sx=446&sy=842

 • Amanda skriver:

  Så viktigt att du skriver detta!!
  Heja dig som tar i det obekväma!

 • Anna skriver:

  Egen brunn och solceller med ett lagringsbatteri står på in önskelista.

 • Ann skriver:

  Det här låter som ett manus till en film man ser på youtube, och som slutar med att inredaren efter många om och men får upprättelse. Så blir det nog också i ditt fall.

 • Lena skriver:

  BRA SKRIVET!!!!! // Lena Engman , Bankeryd

 • Superintressant spaning! Vi har haft allt detta i åtanke sedan vi började bygga om vår lada till hus. Tyvärr har vi också bittert fått erfara hur det är att ha en sinande brunn och vilken omställning som krävs i livet när något vi verkligen tar för givet inte finns.
  Så tänkvärt inlägg och väldigt uppfriskande i bostadssammanhang där ytan många gånger går först.

 • Anna skriver:

  Hurra för dig som är med och driver dessa viktiga frågor!
  Vänliga hälsningar en trogen läsare sedan Husmusen-tiden

 • Susanne skriver:

  Suveränt! Så otroligt viktigt att du vågar. Tack ?

 • Maria skriver:

  Detta är gansk intressant. Bor själv på ett gammalt gästgiveri från 1500 talet. Huset ligger på en bergknalle utan källare. Alla hus ör byggda med gavel mot nordanvinden vilket gör att huset inte kyls ner så snabbt och vinden hörs mindre. Kan vara i vårt stall när det viner utanför utan att höra någon vind utan bara hästarna som äter. Till huset hör en damm och en brunn och runt huset finns planteringar med stora träd som skyddar mot för het sol och vind. Vi har tjocka timmerväggar vilket håller värmen ute på sommaren och värmer länge på vintern.
  Huset har typiskt 1600 tals höjd i taket. Det finns nedgrävd bevattning från egen damm. Trots att huset är stort har stall och andra byggnader förbrukar vi inte mer el än en normalvilla(samt att vi har vattenkraft från närliggande ort. Det känns som att vi bör titta bakåt mer än framåt för att bygga smart. Jag tyckte ditt inlägg var väldigt tänkvärt, synd du blev refuserad. Vill också tillägga att vi bor i Falsterbo på sommaren vilket ör mycket trevligare än Thailand så flyger gör vi inte heller.

 • Maria skriver:

  Bra och modigt skrivet. Under tiden som Hemnet och andra fegar ur får väl vi som fattar leta rätt på våra egna riskfria framtidsboenden.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.