Annons

Lookalikes: Vänskapsknuten

I en tid då Europa var fyllt av konflikter, formgav Josef Frank ljusstaken Vänskapsknuten som en symbol för vänskap och fred. Den allra första skissen är daterad till 1938, bara ett år innan andra världskriget bröt ut. Idag har Vänskapsknuten blivit en ikon i Svenskt Tenns sortiment. Och nu har Eichholtz (som säljs av bl a Newport) tagit fram en lookalike i… nickel. Eller vad säger ni om de här, lika som bär? 
Bild 1: Vänskapsknuten från Svenskt tenn, pris 3400 kr 
Bild 2: Eichholtzs Draycott ljusstake i nickel, pris 2199 kr

Kategorier:

Kommentarer

 • Ann skriver:

  Hemskt, hur tänkte de här 🙁
  En dålig kopia helt enkelt.

 • Vem i hela friden betalar så mycket pengar för denna bleka kopia? Hu!

 • Maria skriver:

  Trist! Hur fungerar det eventligen med att göra kopior rent lagligt? Är det tillåtet med så uppenbara kopior? Det är ju som att stjäla från de som från början antagligen lagt ner både tid, svett och pengar för att lyckas. Hur agerar de som drabbas osv. Jag skulle att det vore intressant med ett djupare inlägg kring ämnet.

 • Jag såg den för ett tag sedan och hajade till…väldigt likt minst sagt!
  Kram Anette

 • Camilla skriver:

  Så i Stockholm kan man då först gå in och titta på originalet nere på Strandvägen för att sen promenera ett par hundra meter framåt till NK på Hamngatan för att köpa kopian? Viss humor i det hela måste jag säga.
  Otroligt faktiskt att de inte skäms för att göra såna kopior. Kanske har patentet gått ut men ändå! Hur ska NK marknadsföra dessa undrar jag (NK har stor Newport-avdelning för de som inte kanske varit där)?
  Kika även i Globen Lightning:s nya lampa Frans. En mer eller mindre direkt kopia på Hans-Agne Jacobsson i Markaryds gamla lampor. Tröttsamt är det med all denna plagiering.

 • Linnea skriver:

  Skamligt!

 • Rebecka skriver:

  Jag älskar vänskapsknuten av Josef Frank och den väldigt tänkvärda designen. Så rätt i sin tid, men också högaktuell idag. Tycker det är skamligt med alla dessa bleka kopior…

 • Amelie skriver:

  Jag blir deprimerad.

 • Rob skriver:

  Något som alltid förundrar mig vid dessa inlägg är att kopian alltid, utan undantag, är fulare än originalet. Om man redan har en färdig mall så borde det väl inte vara så svårt att förfina? Tydligen inte.

 • Karin skriver:

  Ännu en kopia från Newport!

 • Sickan skriver:

  Juliette från Newport är också misstänkt lik Kulan från Svenskt Temn…. en extra kula bara.

 • Newportvarianten borde heta trassel.. det är en dur kopia och har inte alls den fina vänskapsknutskänslan

 • Carina skriver:

  Köpt inte kopior spara några månader till o köp originalet tycker det gäller allt så kommer kopior att försvinna självsanerande

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.