Annons

Lookalikes: PJ Chair

Visste ni att Pierre Jeanneret (som föddes 1896) var kusin med Le Corbusier? Bland hans stora gärningar finns bland annat Chandigarh-projektet i Indien där de två fick i uppdrag att rita en hel stad och ett stort antal möbler för regeringsbyggnaderna på 50-talet. Det var till det historiskt viktiga projektet som PJ- stolen ursprungligen togs fram. På senare år har den tokhypats på internationella auktionsverk och därför fick jag verkligen blinka till ett par gånger när jag noterade denna nyproducerade tvilling hos Newport. Eller vad säger ni om de här? Lika som bär?
Bild 1: Pierre Jeanneret Chair, vintage. Finns både i teak, indiskt rosenträ och bemålade modeller. Stol + skrivbord i teak såldes på ett svenskt auktionsverk för 70 000 kr…
Bild 2: Newport matstol Adagio. Pris 7195 kr 

Kategorier:

Kommentarer

 • Ja på pricken lika ju, men antar samtidigt att det inte finns något designskydd /upphovsrätt för originalet då det är en så pass gammal design.
  Kram Anette

 • Frida skriver:

  Anette. Gäller den inte 70 år efter upphovsmannens död och Pierre Jeanneret dog 1967? Han omfattas förstås inte av svensk lag men ett svenskt företag bör väl följa svenska regler?

 • Maria skriver:

  Frida har helt rätt. Upphovsrätten gäller under upphovsmannens livstid och under 70 år därefter.
  Anette är lojal mot Newport, har nog samarbete med dem.

 • Anonym skriver:

  Newport känns som den "exklusiva" inredningens Mio. Förlåt men det är så mycket härmeri i deras sortiment som man sprayat lite guld på som folk köper bara för att det ser dyrt ut. Inte för att det har något vettigt värde…

 • SaraFP skriver:

  Väldigt lika. Vem betalar över 7000 för en stol från Newport? Det får man ju en "riktig" designstol för a erkänt märke som dessutom har ett andrahandsvärde.

 • Ann skriver:

  Tänker som Sara – över 7000 för en kopia, då köper jag hellre en annan modell i original.

 • Maria skriver:

  Även Artilleriet säljer en variant som är mycket lik originalet: https://www.artilleriet.se/sv/furniture/chairs_and_stools/ellen-dining-chair-black Står tydligt att det är en replika och jag tror (och hoppas) att Artilleriet inte skulle sälja kopior om det bröt mot något mönsterskydd. Därför tror jag inte något patent är gällande. Hoppas någon kan svara här med expertkunskap!

 • Emelie skriver:

  Brukar aldrig riktigt reagera på dessa inlägg i större utsträckning då många varor ändå har ganska "vanlig" design som jag inte tycker att man kan ta patent på utan snarare en trend, men denna var ju skrattretande. Är inte detta ett designbrott så vettetusan!

 • Gissa om jag hajade till när jag såg dem i butik. Så dåligt

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.