Annons

Stylingknep: Plafond eller pendel i hallen?

Finns det några bra stylingtips och tumregler att tänka på för belysning i hallen? Ja, utgå alltid från rummets form och takhöjd när du väljer modell på lampan.
 
– Har du normal takhöjd (2,40 m) passar det oftast bäst med en platt lampa (sk. plafond) av den enkla anledningen att man vill undvika att ytterdörrar, angränsande innerdörrar eller garderober slår in i en hängande lampskärm.
– Har du en långsmal hall behöver du oftast mer än en ljuspunkt i taket, det löser man antingen mer fler taklampor eller en längre spotlighskena som går i rummets riktning. Rikta ljuset mot väggarna och använd dem som spridare så kommer rummet att upplevas mindre ”trångt” och du slipper bländljus i ögonen.
– Har du högt i tak brukar det bli fint med en nedpendlad lampa. Tänk på att hålla säkerhetsavstånd från dörrbladets svängradie och från hatthyllan. Häng inte lampan lägre än 30-40 cm från dörrposten. 
– Om du satsar på en hängande lampa i en hall är det viktigt att den inte är öppen nedtill eftersom det kan blända ögonen. Se till att välja en modell med ett raster eller en skärm som filtrerar det nedåtgående ljuset. 
Illustration: Trendenser.se 

Kategorier:

Kommentarer

 • Hanna skriver:

  Jag ÄLSKAR dessa inlägg! Tack för all kunskap du bjuder på och allt man lär sig av att läsa din blogg. Så himla bra!

 • Lena skriver:

  Så bra tips och förklaringar!! Extra intressant att läsa när man samtidigt ser annonsen för Ballingslöv nedan. Hur har de tänkt med belysningen i det köket? Jag blir ju bländad av glödlamporna från de vida skärmarna bara av att titta på bilden så jag undrar lite hur man känner i verkligheten där? Snacka om att form fått gå före funktion.

 • Alice skriver:

  Vilket spännande inlägg, så lärorikt! Vi har en långsmal hall med lågt i tak (typ 2-2.10) pga ventilationstrumma över. Jättesvårt att ljussätta tycker jag. Har du några idéer? Om du har tid och lust alltså 🙂

 • Anonym skriver:

  Är det bara jag som tycker att du idiotförklarar oss läsare?

 • Frida skriver:

  Anonym: Det är naturligtvis inte min mening. Men det är svårt att hitta en nivå som passar precis alla när man ska prata inredningstips, vi har ju olika förkunskaper. Det som är självklart för dig kan vara nytt för någon annan.
  Jag tänker också att din kommentar är lite taskig mot dem som inte känner till de knep jag postar i den här kategorin. Du dumförklarar ju du dem, fast på omvänt vis.

 • Ninni skriver:

  Hej Frida, jag är mkt intresserad av belysning och hur man kan ljussätta sitt hem efter de olika behov, rum och användningsområden man har. Men även vilken stil man vill ha.
  Jag reagerar på Ditt förslag gällande spotlight skena i långsmal hall, en sådan upplever jag har ett obehagligt riktat ljus emot mig, när befinner mig i de ljusriktade positionerna.
  Jag har en hall som lång och bryter i lite olika väggvinklar och är smalare och bredare i olika delar, vilket har givit mig möjlighet att göra hallen uppdelad i små rumsligheter efter användningsområde där. Jag har bla tre takbelysta delar, där den mittersta har huvudrollen av belysningsarmaturerna (den som får tala mer och ge ett större intryck stilmässigt och i de två andra delarna har jag tagit upp den belysningsarmatur som är i en mer lågmäld allmän genomgående stil där jag behöver ljus men inte vill att de ska tala för mycket så att det inte blir för spretigt i hemmet. Samt att göra möjlighet för dimmerfuniktion där det är behövligt och för att även skapa en dovare belyst del, så att den inte behöver vara helt upplyst eller mörk. Jag beskriver utförligt för att ge någon annan följare lite förslag, om det kan vara intressant och behjälpligt, hoppas att det är ok för Dig Frida.
  Varma kramar från en glad hängiven följare av Din blogg som är SÅ BRA ♥️.

 • Anna skriver:

  Tack, jättebra inlägg. Precis det jag gick och funderade på. Önskar fler såna här inlägg om bra principer att tänka på. Tack

 • Emma skriver:

  Anonym: ja, det är nog bara du.

 • Martin skriver:

  Anonym, ja det är bara du. Kör mormorchallenge. Tror du behöver det.
  https://mormorchallenge.se/

 • Rebecka skriver:

  Tack! Det här var ett mitt i prick inlägg för mig som behöver slå till på ny taklampa efter en renovering av hallen som inneburit en del förändringar av taket. Kunde inte kommit mer lägligt, tusen tack! Detta hjälpte mig en bit på vägen! 🙂 och det är för övrigt nu och då jag söker upp tidigare tips i denna kategori, uppskattar att du skriver dem!

 • Anders skriver:

  Hej,har en liten första hall 1.6m x 2 m, med 2.14 i takhöjd. Jag har el i både tak som vägg. Efter den första ”hallen” kommer en större hall med 7 infällda spottar. Har du något förslag på taklampa/vägglampor i den första hallen?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.