Annons

Stylingtips: 145-centimeters principen för tavelväggar

Att tavlor på väggarna gör ett hem mer ombonat är de flesta rörande överens om. Däremot är många rådvilla när det kommer till hur högt man ska hänga dem. Smaken kan förstås variera och i det här fallet kan även takhöjden göra det men en bra tumregel att utgå ifrån är ”145-centimeters principen”. Eller 57 inch from the center som amerikanarna säger. Den innebär att man hänger tavlan (eller tavelväggen) så att centerpunkten på motivet hamnar 145 centimeter upp från golvet. Hänger man tavlorna så att mitten placerar sig just där brukar motivet hamna i en harmonisk ögonhöjd för betraktaren. Att följa det slaviskt kan vara lite vanskligt, eftersom ett rum med ovanligt tilltagen takhöjd eller en framförvarande låg möbel (exempelvis en soffa med ovanligt låg rygg eller en sidobänk utan ben) kan göra att proportionerna känns skeva – men det är ett bra riktmått. 
Illustration: Trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • Josefin skriver:

  Precis de tips jag behövde inför helgen då EN tavla ska upp.
  Men jag skulle vilja hänga upp fler tavlor här hemma men tycker att det är det absolut svåraste att hitta.
  Vore fint med ett inlägg där du visar kombinationer och vart man kan hitta fin konst (till rimliga priser).
  Trevlig helg!

 • Sofia skriver:

  Jättebra tips! Tack!

 • Enelie skriver:

  Toppenbra ????

 • Lovisa skriver:

  Jättebra tips!

 • Anonym skriver:

  Tack. Satte upp en tavla i somras, dock på känn.. 147 cm hamnade centrumet från golvet. Kändes bra efter att ha läst detta! 😀

 • Frida skriver:

  Hej och tack för en grymt bra blogg! Det är jättebra med dom här inläggen där du ”undervisar” 🙂 skulle du säga att man bör hänga en spegel på samma höjd?

 • Trendenser skriver:

  Hej, det beror lite på hur stor den är och var den ska sitta (badrummet eller hallen, vad är det för möbel under osv) men det är en bra utgångspunkt för att man ska kunna se sig i spegeln om det är en "ansiktsspegel".

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.