Annons

Lookalikes: Skulpturer

Jag har förstått att det snackats bakom min rygg efter det här inlägget. Mitt uttalande om Formex var onödigt hårt mot en kvinnlig (?) bransch. Jag vet inte vad jag ska svara på det. Allt som visas på mässorna är naturligtvis inte dåligt, men ganska mycket skulle behöva bli bättre. Det har dock väldigt lite med genus att göra. Jag tycker bara att vi inte har råd att unna oss den typ av ”säsongsekonomi” som många tagit för självklar under antropocen. Jag hoppas ändå att de formgivare som bidrar med utveckling, kvalitét och verkshöjd känner att jag står upp för dem. Det borde den här kategorin vara ett exempel på. Äras den som äras bör. Och den som var först, inte den som är störst eller som kan producera högst volymer till lägst pris. Nytt exempel. Vad säger ni här, lika som bär? 
Bild 1: Skulpturer av Kristiina
Bild 2: Skulpturerna ”Look out”, nyhet från Villacollection  

Kategorier:

Kommentarer

 • Lis skriver:

  Tyckte ditt förra inlägg var helt rätt och att du är först ut i en inriktning jag önskade att fler influencers tog. Nya inredningsstilar jämt och ständigt är kul ett tag men trist i längden. Din blogg är snart den enda jag stannat som följare hos, helt enkelt för att du har ett innehåll som alltid känns genuint och intressant!

 • Elin skriver:

  Bläh för skitsnack och heja dig! Du gör helt rätt.

 • Josefin skriver:

  Heja dig, jag tycker du är grymt cool som ifrågasätter en bransch du själv förknippas med och vi som också börjat ifrågasätta blir bara fler, ta ingen skit, du är bara tidigare ute än de andra! Styrkekram!

 • Anonym skriver:

  Du kommer få stå ut med mycket om du går emot etablissemanget.

 • Hannah skriver:

  Alla behöver tänka nytt. Går inte att skylla på att man behöver det för sin försörjning. Ingen idé att försörja sig ändå om jorden inte går att leva på.

 • Carolina S skriver:

  Håller med Lis och Hannah, de säger precis det jag yönker. Heja dig Frida! Du är grymt inspirerande! ❤️

 • Kriss skriver:

  Du är först i ett förhållningssätt som kommer att få efterföljare! Du var först!

 • Lina skriver:

  ”Säsongsekonomi” sätter fingret på det som gjort att jag slutat följa de flesta influencers inom inredning. Förutom dig. Att tänka på miljön och att investera i inredning som man själv tycker om och som man därmed vill ha i många år känns så mycket mer försvarbart (och mer personligt och intressant) än att köpa det som är ”trendigt den här säsongen”.
  Fortsätt att följa din intuition och ditt hjärta, så fortsätter vi (likasinnade) att följa dig! 🙂

 • Lo skriver:

  Vad säger ni om Hanna Wessmans lampor för W&V som är rakt av kopior?

 • Ida skriver:

  Tack för att du står för genuin eftertanke i en värld som annars tycks springa ifrån sig själv! Du ger hopp att man kan älska inredning och vackra miljöer utan att för den skull måsta hoppa på alla trender eller handla senaste modet. Mer sånt!

 • Jag tycker det är helt rätt att ifrågasätta branschen och våra levnadsvanor. Just sättet att tänka, att man byter ut det när man tröttnar. Att man redan när man köper en sak vet att man kommer att tröttna istället för att tänka att den här saken kommer jag älska, att investera i något hållbart som man kan ta med sig genom livet. Den stora problematiken idag är väl att man vill ha snabbt, billigt och mycket. Och sociala medier spär på det hela ytterligare. Och det är så bra att du som har en så stor röst vågar stå upp för miljö och tänka högt.

 • Josefin skriver:

  Frida- jag har inte följt dig så länge men har blivit grymt imponerad och inspirerad av dig o fflera av dina inlägg under sommaren. Det är modigt av dig att våga ifrågasätta och lyfta frågor i ett större persoektiv när du i din profession gör det du gör. Men om vi ska komma framåt som samhälle så behöver komplexa frågor belysas ur många perspektiv och av helt nya (och ibland oväntade!) aktörer! Som Jan Eliasson säger- vi måste hitta nya sätt att lyfta frågor och våga bryta silos och jobba i nya konstellationer. Jag tycker du ska sträcka på sig och med rak rygg fortsätta på din nya och superintressanta väg! Snacka om att leda utvecklingen istället för att följa den i din bransch!

 • Sarah skriver:

  Näääääj, inte alls!!! Jag älskar dina nya inlägg – fortsätt såhär!! Det är definitivt orättvist att bli anklagad för att inte ”backa sina systrar” bara för att man ifrågasätter ett fenomen. Jag hejar på dig!

 • Intresserad skriver:

  Vad kan bli bättre då? Lätt att bara klaga, men vad kunde förändras och förbättras?

 • Tina skriver:

  Klart att du blir ifrågasatt, många företag tjänar ju massor på att inredning ska bytas varje säsong. Men det är helt ohållbart att fortsätta konsumera som vi gör idag och jag tycker att du är fantastisk som vågar ifrågasätta. Jag tycker att de som försöker ge dig skuldkänslor borde skämmas! Heja Frida!

 • Petra skriver:

  Jag tycker att det inlägget var spot on och tänkvärt i dagens konsumtionshetssamhälle.

 • Susanne skriver:

  Lika absolut! Men Kristiinas oändligt mycket vackrare! Fantastiska, de danska tycker jag bara är obehagliga på något vis..

 • Maria skriver:

  Du är en förebild Frida! Det krävs ingen energi att följa med strömmen men en oerhörd styrka att simma mot den. Jag hoppas att alla vi som följer dig kan fortsätta peppa dig i din strävan för en mer hållbar värld och hjälpas åt att ge dig den energi och styrka som krävs. Heja heja!

 • Susanne skriver:

  Heja dig! Läser Ernmans bok just nu. Vi måste vara modiga ? ?

 • Sandra skriver:

  Men vad är det för treåringar som snackar bakom ryggen och blir rädda och ängsliga för att de innerst inne vet att DU har rätt? Så tramsigt. Heja dig Frida! Du är på väg framåt, låt de andra hosta bäst de vill i fartdammet bakom dig.

 • Marjut skriver:

  Kristiinas skulpturer vinner!

 • Linnea skriver:

  Det du gör nu är fantastiskt. En branschledande influencer som går mot strömmen, så impad!

 • Ylva skriver:

  Jag tycker att du är mycket professionell och med stor integritet. Just därför tycker jag att det är synd när du skriver om kritik på detta vaga sätt, som bara ser ut som fiskande efter medhåll. Välj en öppen debatt – den här personen säger så här, detta är mitt svar- eller skriv ingenting. Läsarna kan inte bedöma om det ev fanns någon poäng i kritiken om de bara får ta del av din summariska tolkning av den.

 • Frida skriver:

  Hej Ylva! Jag kan ju inte gärna lämna ut och namnge folk som snackar skit om mig inför 200 000 läsare. Jag har svarat de personer som haft kurage nog att kontakta mig för att vädra sin irritation, via mail, men dem som snackar skit bakom min rygg kan jag ju omöjligen bemöta på annat än att öppet förtydliga vad jag menat och var jag står i den här frågan. Eller hur tänker du där?
  Alla har självklart rätt till sin egen åsikt om mig. Det säger jag inte emot.
  Fiskar inte på något sätt efter medhåll. Jag bara klargör var jag står. Och markerar att jag vet hur snacket gått. Vissa branschkollegor tycks ju inte förstå det eftersom de fjäskar när vi ses och aldrig tvekar att kontakta mig för att få hjälp eller tips – men sedan sticker kniven i min rygg när jag vänder mig om. Inte okej.

 • Ann skriver:

  Jag tror att det är på den här vägen vi är på väg in, dvs att ifrågasätta överdriven konsumtion, istället för att gapa efter all ny design och billiga kopior därav. Det är klart att vissa då blir rädda för sin försörjning, men man kan inte stoppa utvecklingen mot ett bättre tillvaratagande av resurser och mindre påfrestning på vår jord. Den har redan börjat och den är nödvändig.

 • Karolina skriver:

  Just därför är du en av oerhört få bloggar jag numer följer. För att du tänker ett steg längre, och vågar stå upp för det! Hejar så på dig för just det!

 • Mia skriver:

  Du går helt rätt väg! Konsumtionshetsen måste få ett slut!

 • Camilla skriver:

  Hej Frida!
  Jag håller inte alltid med dig om allt men här är det bara hatten av för dig! Du ska ha en stor eloge för din integritet och jag tror helt ärligt att du just nu går i frontlinjen för en ny utveckling.
  Bara döda fiskar flyter med strömmen som man brukar säga 🙂
  Jag tror att väldigt många (efter att ha skummat runt lite på Instagram) har bloggning om livstil i allmänhet och mode samt inredning i synnerhet som sin inkomst numera. Verkar finnas mängder med, främst, tjejer som livnär sig på sponsring/samarbeten etc. Missförstå mig rätt, det är jättebra att unga tjejer driver egna företag/är självständiga men sättet de gör de på är helt ohållbart.
  Jag är så galet trött på att se samma grejer valsa runt överallt (kanske är jag som passerat 30 för gammal för allt?) och slängas ut när det peakat trendmässigt.
  Alla hyllar samma grejer och ingen ifrågasätter. Tex all sammet av tveksamt ursprung, Louise Liljencrantz möbler i trä av tveksamt ursprung, Hanna W:s lampa som är en kopia rakt av, likaså hennes tidigare krukor, alla dessa företag som plötsligt ska göra ekologiska sängkläder med material som fraktats över halva jorden etc.
  Listan kan göras riktigt lång med tveksamma produkter och tidningar (typ Residence).
  Vad vill jag ha sagt med detta då? Jo, något måste förändras och jag tror du kan gå längst fram för denna förändring.

 • Martin skriver:

  @Camilla
  Så bra skrivet. Håller inte heller med Frida i allt, men har stort förtroende för henne då det känns som hon har stark integritet och vill hitta sin egen väg – utan för att det för den skull ska fokusera alltför mycket på henne som person.
  De exempel du radar upp har jag också hakat upp mig på. Min analys var att branschen är liten och andra därför inte vågar ifrågasätta vissa personers handlingar eller val eftersom de kommer stöta in i dem på något event.
  Jag tror på att design och vår omgivning är viktig och påverkar både vårt humör och våra val. Önskar det fanns flera röster som kunde skriva initierat och analytiskt om branschen och olika fenomen, istället för att bara spruta ut sig rabattkoder och shoppingtips. Som det är nu accepterar jag det hos vissa bloggare, då jag annars missar den skärva av content som faktiskt intresserar mig. Jag tror på att Frida kan vara den som visar att det går att tjäna pengar utan att publicera inlägg om Ellos varje dag.

 • Camilla skriver:

  @Martin
  Spot on!
  Jag känner mig ibland som en relik när folk frågar var jag köpt mina möbler eller saker vi renoverar med hemma.
  Handlar nästan uteslutande antikviteter, semiantika saker, har ärvda saker samt kompletterar med varumärken och produkter jag kan stå för och vet jag kommer behålla.
  När jag säger att våra orientaliska mattor är 50-90 år gamla tror folk nästan man är knäpp. Likaså att jag har fåtöljer och stolar som är 60 år gamla och hängt med släkten precis som mina kristallglas och silverbestick.
  Så klart att inte alla vill ha antikviteter men "fast food"-inredningen måste få ett slut.
  Tror det ligger en del i vad du säger om branschen. Ingen vågar säga något då man är rädd att hamna i "frysfacket" och inte längre bli inbjuden etc.
  Verkar själv i hållbarhetssektorn inom industrin och där är det tack och lov högre i tak. Gör man dåliga saker får man höra det. Inga silkesvantar där inte.
  Tror inredningssvängen ibland lider av "kejsaren är naken".

 • Frida skriver:

  Vill bara understryka att bannern/annonsen som ligger på detta inlägg är ett tekniskt fel som vi undersöker. Dessa annonser har någon annan (bloggsystemet) lagt på min blogg utan mitt godkännande.

 • Marja skriver:

  Till skillnad från många så känns du alltid professionell och har en stringent tanke med det du gör. Har man principer och står rakryggad för sina åsikter så får man räkna några knivar i ryggen. Att inte kritisera något för att det skadar (den kvinnliga) branschen är en märklig idé. Skulle man inte t ex ha kritiserat slaveriet av rädsla för att skada bomullsbranschen? Nåja, jag ser i alla fall fram emot vad som kommer att hända här!

 • Ylva skriver:

  Tack för svar, jag förstår bättre hur du resonerar nu. Men jag tycker ändå att det är snyggare att antingen ha öppen debatt (det vore superintressant om någon kritiker skrev ett gästinlägg, men det kanske ingen vågar) eller sköta det helt privat. Just eftersom du har en så stor blogg blir det konstigt om du signalerar ”Jag ser er, backstabbers” för det kan leda till spekulationer om vilka branschkollegor du syftar på.

 • Susanna skriver:

  Liker virkelig at du setter hållbarhet på agendan. Etter denne sommaren så håper jag mange har fått seg en ekstra tankestiller rundt konsumsjon.. Tror vi trenger mer kunskap om hvordan vi handler best inredning for et liv og ikke vare et par år med tanke på Kvalitet, material og langvarig estetik. Også tror jag vi trenger flere inredningsprofiler og innredningmagasin som törr å vise fine hjem, men også de mindre "perfekte" delene som eks et kökken fra 90 talet som ikke er renovert, men som kanske har andre interessante detaljer.

 • Anonym skriver:

  Har hört ”snacket” men tänker att du står över det. Bry dig inte!

 • Lina skriver:

  Vad trist att du får skit för något som du gör så bra. Måste vara svårt men hoppas du kan se det som ett kvitto på att det du gör utmanar och som är genomtänkt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.