Annons

Fredagsblommor och bevattningsförbud

Såhär års köper jag inga snittblommor, det känns ju onödigt när vaserna är fyllda av egna luktärter och trädgårdsblommor. Däremot hade jag svårt att motstå mer Blomstertobak när jag sprang över några välbehållna plantor på sommar-rea. Lagom till fredagen den 13:e kom dock ett strängt SMS med samhällsinformation från Kungsbacka kommun. Nu råder bevattningsförbud i vårt område. Hjälp! Jag har ju lite att vattna i år. Allt från blommor till nysatta äppelträd och vinbärsbuskar. Hur gör ni för att trädgårdsväxterna ska överleva detta? Att samla regn i tunna funkar ju inte när det råder total torka. En granne tipsade om att man kan samla upp duschvattnet (innan man tvålat sig) i hinkar och använda till bevattning och att man ska lägga täckbark över rötterna på buskar och träd för att de ska hålla fukten längre. Har ni fler idéer för att snålvattna? 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • Tina skriver:

  Samla även upp annat vatten, t.ex. vatten du sköljt grönsaker eller kokat potatis/pasta i. Det senare behöver förstås svalna innan vattning.
  Tänk också på att inte vattna då det är som varmast, så att vattnet dunstar. Vattna i stället på kvällen när det blivit lite svalare.

 • Emma T skriver:

  Samma råder här.
  Tar man ett dopp i någon fräsch sjö kanske man kan duscha lite mer sällan och då i alla fall ge sina favorit-växter som står i kruka lite vatten… Eller så får man börja kissa utomhus för att kompensera med färre spolningar…
  Tänker att de där allra käraste krukorna vill man ju så gärna hålla vid liv och det är inte jättemycket vatten som behövs, så kanske lättare att spara in någon annan stans?

 • Linda skriver:

  Tror nog man kan vattna en liten blomma eller två men kanske inte med slang eller vattna gräset med spridare ( om man nu ens gör det nu för tiden?)

 • Hannah skriver:

  Håller med Tina! Har gjort så själv och det blir till en hel del vatten faktiskt. Jag har haft en bunke i vasken så man slipper att tänka på att sätta fram något och fyllt upp med vatten och sen vattnat med!

 • Anna skriver:

  Med anledning av vattenbristen, kan du inte skriva ett inlägg om trädgårdsduschar? Måste ju vara ett bra sätt att vattna samtidigt som en försöker hålla sig någorlunda ren i sommarvärmen. Det finns ju hur många fina duschar som helst.
  Jag har precis påbörjat operation övertalning härhemma för att göra en sån ute i trädgården.

 • Therese skriver:

  Bra initiativ, Frida! Jag arbetar med produktion av dricksvatten och blir glad att se att bevattningsförbud tas på allvar. På vissa ställen i vårt land ÄR det verkligen kris. Alla förstår verkligen inte att vattnet i kranen kan ta slut.

 • Emma skriver:

  När jag lyssnade på radion för ett tag sedan så var det ok att vattna nyplanterat men inte gräsmattan. Meningen är att man ska vara sparsam inte att det man planterat ska dö.

 • Athena skriver:

  Jag ställer en tioliters- hink i diskhon och samlar allt vatten vi spolar där (använder ett miljövänligt diskmedel). Blir flera hinkar om dagen.

 • Helene skriver:

  Kanske är det olika vattenbrist i olika kommuner? Fortsätter vädret såhär lär vi få se över vår konsumtion av vatten både nu och på sikt.

 • Frida skriver:

  Jag brukar, som någon annan också sa, ta vara på diskvattnet (sköljvattnet från handdisk då) i bunkar. Samma med kokvatten från grönsaker eller ägg och så vidare.
  (angående det där någon sa "det är inte meningen att nyplanterade växter ska dö", meningen är att vattnet ska räcka till att dricka, till sjukhusen och till räddningstjänsten. Nyplanterade växter finns tyvärr inte med på priolistan över huvud taget när det är så torrt som det är nu. Även om jag också tycker det är frrruktansvärt att se dem vissna bort och dö. Men klimatfrågan är akut och vattnet riskerar att ta slut.)

 • K skriver:

  Har du vägarna förbi nån sjö borde du kunna fylla några dunkar för att kunna vattna lite

 • Sarah skriver:

  Jag har kört med blöjtricket även utomhus, planterade om alla mina krukor ute i förra veckan och skillnaden är jättestor. Vissa plantor behöver jag nu vattna var fjärde (!) dag istället för varje.
  Kram kram

 • Stina skriver:

  Gu va bra att du skriver om det här, vatten från köket är mitt tips: från kok och skölj, från handdisk (diska i balja)
  Min mormor bodde i ett område med ständig vattenbrist och hade tunnor vid stuprören året om för att samla vatten på vintern att kunna vattna med.
  Och som Frida skrev innan, vatten till trädgårdar är ju inte livsnödvändigt, även om det är tråkigt att se allt bli brunt. Men sjukhus, dricksvatten, och bönders matproduktion och djurhållning riskerar ju att få riktigt allvarliga konsekvenser vid vattenbrist.
  Vill man gå all in och vattensnåla så är korta och färre duschar, spola på toa bara varannan gång tips, det gjorde vi i Australien.

 • Lisa skriver:

  Hej!
  Jag annder vattnet som blir i torktumlaren till våra växter. Blir ju några liter det med!

 • Lisa skriver:

  Hej!
  Jag annder vattnet som blir i torktumlaren till våra växter. Blir ju några liter det med!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.