Annons

Kritvitt, stockholmsvitt och färgkoder för vita väggar

Vilken färgkod ska man välja till en vit vägg? Tänk att en till synes enkel fråga kan vara så svår att svara på. Rummets läge, färgens glanstal, omgivande dagsljus och färgförskjutningar från golv och möbler kan nämligen påverka upplevelsen av en färgkod och göra att det som upplevs kritvitt i ett hem känns solkigt i ett annat. Vita dörrar, lister och fönsterfoder är ofta industrilackade i en standardfärg vilket kan skapa oönskade kontrasteffekter. Svårt, men jag har gjort ett försök till en guide och översikt. 
Neutral vit – Färgkod: 0500-N
Kallas ofta ”kritvit” men i sin faktiska bemärkelse den inte det. Denna färg innehåller 5% svärta men saknar det gula pigment som länge varit standard i vita färgburkar och på standardlackade vita möbler därför upplevs den mer neutralt vit. 
 
Stockholmsvitt – Färgkod: S0502Y
Begreppet Stockholmsvitt sägs ha kommit till i huvudstaden, av praktiska skäl. Genom att addera lite pigment till den vita färgen upplevde målarna att den fick bättre täckningsförmåga. En bruten vit nyans höll sig också fräschare längre. Kallas ibland Antikvit eller Äggskalsvit. 
 
Fönstervit – RAL 9010
Vita fönster i metall har ofta en vit kulör som heter RAL 9010, även det en lite gulaktig vit ton. Eftersom RAL 9010 är en annan färgskala än NCS tvistar de lärda om huruvida S0502Y är den väggfärg som ligger närmast men vissa menar att RAL9010 upplevs något vitare än Stockholmsvitt. En smaksak men bra att känna till.
 
Takvit – Färgkod 0300-N 
Vit färg som målas i taket är oftast av en vitare nyans än väggstandarden. En vanlig vit färgkod för tak är 0300-N (dvs bara 3% svart i färgen) eftersom man brukar vilja att taket ska vara ljusare än väggarna för att ”lyfta” rummet. Det glanstal som används för takfärg är oftast helmatt (GL3).
 
Färdigblandade färger
När jag ställde frågan om bra vita färgkoder i Trendensers Facebookgrupp fick jag många olika rekommendationer från läsare som testat leverantörernas egna brytningar. Här är några förslag från den tråden:

Nordsjövit
Alcro Snow
Slaked Lime från Little Greene
KEIM Soldalit®
Carlssonvit från Flügger
Caparol Basvit
 
Vilka färger kombinerar man bäst med varmvit respektive kallvit?
En vit målarfärg med kalla pigment gör sig bäst tillsammans med andra kalla färgtoner som exempelvis drar åt blått, turkost eller lila samt kalla metaller som silver och zink. För varma vita kulörer gäller det motsatta. Till dem passar det bäst med varma toner som exempelvis rött, orange och gult samt med varma metaller som mässing och koppar.  

Kategorier:

Kommentarer

 • Sofia skriver:

  Onödigt vetande: i Västsverige kallas Stockholmsvitt (av lokalpatriotiska skäl möjligen) också för Tidaholmsvitt. Färgkod=riktnumret. Enklare att komma ihåg också!

 • Anonym skriver:

  Har just gjort en djupdykning i vita väggar. S0502Y blev verkligen gul i mitt tycke. Det blev 0500-N som är neutral, minimalt grå mot det kritvita taket. Vilken bra förklaring du ger här 🙂

 • Maria V skriver:

  Älskar när du skriver om detta! Tack

 • Lovisa skriver:

  Vilken bra info! Tack! ?

  • Kalle skriver:

   S0502-y är en senare upplaga. S=second edition. Den är betydligt gulare än den tidigare 0502-y. Den tidigare är vad man kallar Stockholmsvit. På flügger Carlssonvit, på Nordsjö Nordsjövit numer. Alla handlare har förmodligen egna namn på denna kulör. Den är dessutom nästan identisk med rak 9010 reinweis som är industrins standardvita. Typ färdigmålat du köper i handeln

 • Villa Walden skriver:

  Men åh vad bra!! Jag som just gjorde ett inlägg på min blogg och frågade om någon hade tips i den här nyansdjungeln! 🙂 Det här var precis vad jag behövde!

 • Lina skriver:

  Keim Soldalit är inte en vit nyans utan en utomhus produkt från denna leverantör.

 • Micke skriver:

  En annan vit är NCS 0502-Y alltså UTAN S. Denna kod tillhör den gamla versionen av NCS och är betydligt mindre gul i tonen.
  Problemet som ofta uppstår är att innerdörrar, snickerier och insidan av fönster oftast redan är S-0502Y eller motsvarande och målar man då S-0500N eller andra neutrala ljusa färger på väggarna så ser allt detta gult ut. Detta är svårt att undvika i badrum då kakel & porslin oftast går i neutrala toner.
  Lampknappar däremot är oftast matchade mot S-0500N och ett tips är att välja ELKO Plus som passar med färger med gult i.
  Många av de färgerna som är färdigblandade från leverantör innehåller lite rött, dvs det blir en lite, lite beige ton istället.
  Vill man läsa på om detta har Jotun väldigt bra information på sin hemsida.
  M.v.h.
  Micke

 • Hannas krypin skriver:

  Vad intressant att läsa!

 • Hanna L skriver:

  Ännu en riktigt bra guide Frida! Toppen!

 • Michael skriver:

  Hej
  Jag är hemma sedan 8 år på grund av sjukdom och har sen länge bestämt mig för att mitt vardagsrum ska bli 4 nyanser av vit 🙂 Hoppas bli färdig snart. Har 2 piedestaler i trä med 2 olika vita nyanser. Tänk hur mycket ljusare,större, mer levande och tidlöst ett rum kan bli med denna nyans.
  Hej allt gott

 • Marita skriver:

  Någon som vet vad Y står för ? 0500-Y ??

 • Markus skriver:

  Åh vilken bra guide! Tack ????????

 • Sam skriver:

  Hej!
  Vad har nordsjövit för färgkod?

  • Martin skriver:

   Hej Sam
   Nordsjövit har ingen färgkod. Nordsjös egna standardkulör. Den ligger lite mittemellan S0500-N och S0502-y. Mörkare än S0500-N men inte så gul som S0502-y.

 • Carina skriver:

  Jag skulle vilja ha en vit utan något som helst svarthet eller annan kulör i. Nån som vet om det finns? Har använt takfärg på väggar i mina förra lägenheter men söker nu en vitare. Takfärg är också mycket matt vilket inte skulle fungera bra i lägenheten jag nu i dagarna flyttat till. Utan glans 5-7 skulle funka här.

 • Mikael skriver:

  Nordsjö Professional A5 Base White vägg färg är en matt vit färg men inte fullt så matt som en takfärg som oftast ligger kring 3 glans.
  Nordsjö har en bra tak färg som heter Xtreme 1. Den är helmatt och reflexfri nästan lite bottenlös. Målade med den i går och den är svår att se blir lite som sammet.
  Utmaningen är vägg färgen om den ska gå i vitt också fast med någon brytning.
  Provade Nordsjövit, provade 30% Nordsjövit och resten Base White och provade Socker idag (NCS 0601-G75Y) kändes lite rosa lila.
  Någon som har ett tips om en bra brytning som passar innerdörrar, fönster samt eluttag och strömbrytare, till det nya vita taket.
  Får inte till en varmare ton, vill inte ha fullt så gult som 0502Y eller grått som Nordsjövit och inte rosa/lila som Socker.
  Något mitt emellan 0502Y och Nordsjövit kanske kan fungera.
  Någon som har en färgkod på det?

 • Lars skriver:

  Hej,
  Jag tänkte försöka blanda till ”gammal” 0502-Y genom att blanda S 0500-N och S 0502-Y. Förslag på proportioner? 50/50, 25/75 eller annan och i så fall, åt vilket håll..?

  • Pernilla skriver:

   Tips på en bra mellanvit av 0502-Y och 0500-N är Jotun Lätthet som har ncs 0501-Y01R. Den perfekt mixen som blir varmt gräddigt vit och inte sticker ut så skarpt mot någon av dom andra 🙂

  • Maria skriver:

   Oftast kan du gå in i färgaffären och be dem blanda till 0502y gamla receptet. I min närmsta coloroama löste dem det ????

 • Evelina skriver:

  Bra fråga Lars, jag går i samma tankar!

 • Pia Ekblom Svensson skriver:

  Vi har 0502-y, halva receptet i vårat hus. Jättefint tycker vi. Ser inte alls ”nikotingult” ut som ren 0502-y

 • Vivi-Ann skriver:

  Vilken bra tråd???? Kag ska måla mitt nya hus och har bestämt mig för Nordsjö Blue Dusk. Jag har röda fönster m röda spröjs och ska nu bestämma mig för vilken ”vit” som ska målas på foder och karmar o takfot mm. Har fått två förslag
  S 1002-Y Light Sand
  S 0502-Y
  Nordsjö förselår den första. Vad tycker ni? Motivera gärna.
  Bif en länk där ni kan se foto som Nordsjö tagit.

  https://www.nordsjo.se/sv/farg-inspiration/utomhusfarger-den-bla-paletten

 • Birgitta skriver:

  Stockholsvitt kallas även Malmövitt

 • Ola skriver:

  Men vilken bra tråd…men jag blir ändå inte nöjd i skallen.
  I mitt 1900-tals hus ville jag ha vita väggar som ser så vackert ut i tidningar och program men absolut inte gula väggar. Inte heller kalla vita väggar. Men köper man då foder, lister mm så är de med fördel redan målade men med s0502y alltså kommer de bryta sig ur basvita. Hmmm ja men då tar jag väl 0502y så blir det inte så gult. Jo men visst när sommarljuset skiner in i rummen så upplevs det gult. Och listerna ännu mer gula.
  Jag har röda betongpannor på taket och eternit på fasaden som var grå. Tänkte att allt kommer se så mer varmare ut med 0502y på hela huset. Otroligt vackert hus på sommaren men ser väldigt skitigt ut mot en gård full av snö….
  Snacka om gissel att älska vitt!!!

  • Pernilla skriver:

   Prova Jotun Lätthet ncs 0501-Y01R på väggarna. Den motsvarar ungefär en blandning av ncs 0500-N och 0502-Y och med en liten dutt rött i som ger lite svag beige ton istället för gul. Superfin mjuk lite gräddigt vit som funkar till dom båda andra (golvsocklarna i ncs 0502-Y och ett tak i 0300-N) utan att det blir för skarp skillnad

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.