Annons

Kritvitt, stockholmsvitt och färgkoder för vita väggar

Vilken färgkod ska man välja till en vit vägg? Tänk att en till synes enkel fråga kan vara så svår att svara på. Rummets läge, färgens glanstal, omgivande dagsljus och färgförskjutningar från golv och möbler kan nämligen påverka upplevelsen av en färgkod och göra att det som upplevs kritvitt i ett hem känns solkigt i ett annat. Vita dörrar, lister och fönsterfoder är ofta industrilackade i en standardfärg vilket kan skapa oönskade kontrasteffekter. Svårt, men jag har gjort ett försök till en guide och översikt. 
Neutral vit – Färgkod: 0500-N
Kallas ofta ”kritvit” men i sin faktiska bemärkelse den inte det. Denna färg innehåller 5% svärta men saknar det gula pigment som länge varit standard i vita färgburkar och på standardlackade vita möbler därför upplevs den mer neutralt vit. 
 
Stockholmsvitt – Färgkod: S0502Y
Begreppet Stockholmsvitt sägs ha kommit till i huvudstaden, av praktiska skäl. Genom att addera lite pigment till den vita färgen upplevde målarna att den fick bättre täckningsförmåga. En bruten vit nyans höll sig också fräschare längre. Kallas ibland Antikvit eller Äggskalsvit. 
 
Fönstervit – RAL 9010
Vita fönster i metall har ofta en vit kulör som heter RAL 9010, även det en lite gulaktig vit ton. Eftersom RAL 9010 är en annan färgskala än NCS tvistar de lärda om huruvida S0502Y är den väggfärg som ligger närmast men vissa menar att RAL9010 upplevs något vitare än Stockholmsvitt. En smaksak men bra att känna till.
 
Takvit – Färgkod 0300-N 
Vit färg som målas i taket är oftast av en vitare nyans än väggstandarden. En vanlig vit färgkod för tak är 0300-N (dvs bara 3% svart i färgen) eftersom man brukar vilja att taket ska vara ljusare än väggarna för att ”lyfta” rummet. Det glanstal som används för takfärg är oftast helmatt (GL3).
 
Färdigblandade färger
När jag ställde frågan om bra vita färgkoder i Trendensers Facebookgrupp fick jag många olika rekommendationer från läsare som testat leverantörernas egna brytningar. Här är några förslag från den tråden:

Nordsjövit
Alcro Snow
Slaked Lime från Little Greene
KEIM Soldalit®
Carlssonvit från Flügger
Caparol Basvit
 
Vilka färger kombinerar man bäst med varmvit respektive kallvit?
En vit målarfärg med kalla pigment gör sig bäst tillsammans med andra kalla färgtoner som exempelvis drar åt blått, turkost eller lila samt kalla metaller som silver och zink. För varma vita kulörer gäller det motsatta. Till dem passar det bäst med varma toner som exempelvis rött, orange och gult samt med varma metaller som mässing och koppar.  

Kategorier:

Kommentarer

 • Sofia skriver:

  Onödigt vetande: i Västsverige kallas Stockholmsvitt (av lokalpatriotiska skäl möjligen) också för Tidaholmsvitt. Färgkod=riktnumret. Enklare att komma ihåg också!

 • Anonym skriver:

  Har just gjort en djupdykning i vita väggar. S0502Y blev verkligen gul i mitt tycke. Det blev 0500-N som är neutral, minimalt grå mot det kritvita taket. Vilken bra förklaring du ger här 🙂

 • Maria V skriver:

  Älskar när du skriver om detta! Tack

 • Lovisa skriver:

  Vilken bra info! Tack! ?

 • Villa Walden skriver:

  Men åh vad bra!! Jag som just gjorde ett inlägg på min blogg och frågade om någon hade tips i den här nyansdjungeln! 🙂 Det här var precis vad jag behövde!

 • Lina skriver:

  Keim Soldalit är inte en vit nyans utan en utomhus produkt från denna leverantör.

 • Micke skriver:

  En annan vit är NCS 0502-Y alltså UTAN S. Denna kod tillhör den gamla versionen av NCS och är betydligt mindre gul i tonen.
  Problemet som ofta uppstår är att innerdörrar, snickerier och insidan av fönster oftast redan är S-0502Y eller motsvarande och målar man då S-0500N eller andra neutrala ljusa färger på väggarna så ser allt detta gult ut. Detta är svårt att undvika i badrum då kakel & porslin oftast går i neutrala toner.
  Lampknappar däremot är oftast matchade mot S-0500N och ett tips är att välja ELKO Plus som passar med färger med gult i.
  Många av de färgerna som är färdigblandade från leverantör innehåller lite rött, dvs det blir en lite, lite beige ton istället.
  Vill man läsa på om detta har Jotun väldigt bra information på sin hemsida.
  M.v.h.
  Micke

 • Hannas krypin skriver:

  Vad intressant att läsa!

 • Hanna L skriver:

  Ännu en riktigt bra guide Frida! Toppen!

 • Michael skriver:

  Hej
  Jag är hemma sedan 8 år på grund av sjukdom och har sen länge bestämt mig för att mitt vardagsrum ska bli 4 nyanser av vit 🙂 Hoppas bli färdig snart. Har 2 piedestaler i trä med 2 olika vita nyanser. Tänk hur mycket ljusare,större, mer levande och tidlöst ett rum kan bli med denna nyans.
  Hej allt gott

 • Marita skriver:

  Någon som vet vad Y står för ? 0500-Y ??

 • Markus skriver:

  Åh vilken bra guide! Tack 👏👏

 • Sam skriver:

  Hej!
  Vad har nordsjövit för färgkod?

  • Martin skriver:

   Hej Sam
   Nordsjövit har ingen färgkod. Nordsjös egna standardkulör. Den ligger lite mittemellan S0500-N och S0502-y. Mörkare än S0500-N men inte så gul som S0502-y.

 • Carina skriver:

  Jag skulle vilja ha en vit utan något som helst svarthet eller annan kulör i. Nån som vet om det finns? Har använt takfärg på väggar i mina förra lägenheter men söker nu en vitare. Takfärg är också mycket matt vilket inte skulle fungera bra i lägenheten jag nu i dagarna flyttat till. Utan glans 5-7 skulle funka här.

 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.