Annons

På önskelistan i maj – en regnvattentunna

Jag har haft lite svårt att samla mig för månatliga önskelistor den senaste tiden. Den allmänna köphysterin som råder i sociala medier behöver inte mer bränsle har jag tänkt. Men när jag cyklade hem från bostadsrättsföreningens årsstämma tidigare ikväll så slog det mig. Jag har faktiskt en ny grej på inköpslistan – som kanske är värd att berätta om för att inspirera fler. Jag är på jakt efter en fin regntunna att sätta vid stupröret för att kunna vattna våra trädgårdsblommor på på ett mer hållbart sätt i sommar. Gärna något som passar till ett litet vitt funkisradhus utan att det ser ut som om en futuristisk farkost har landat på altandäcket. Givet maj månads ihållande värme är det väl bara en tidsfråga innan det blir bevattningsförbud och ju mer jag tänker på det känns det orimligt att jag idag använder rent dricksvatten för detta. Men hur är det med trä, funkar? Eller ska man satsa på frostsäker keramik kanske. Plast känns kontraproduktivt ur miljöhänseende. Lock, eller nät när man har barn? Någon som sitter på smarta tips att dela med sig av?
Foton: Zetas / Santa Barbara living /  Fagerdalaträdgård / HananHanna

Kategorier:

Kommentarer

 • Estela skriver:

  Hahaha, såg sen att vi hade länkat till samma webbadress, ledsen. Skulle ha klickat på din först.
  Ha det gott!

 • Lily skriver:

  Oavsett modell; glöm inte sätta ett nät el motsv över så att ingen liten kan ramla ner i tunnan.

 • Anonym skriver:

  En liten varning för vattentunna när man har små barn.

 • Sara skriver:

  Lock kan också vara väldigt bra, vet inte hur det ser ut där du bor med träd osv men min erfarenhet är att det samlas en del i tunnorna: mygglarver, pollen, löv, alger. Så lock på under långa perioder av sol. Vår katt råkade hoppa ner i en tunna en gång, men han flög upp lika fort som han damp ner. Väldigt mycket blötare förstårs, och en aning kränkt 😉

 • Mia skriver:

  Vi har en förzinkad tunna från jula som är inne på sin fjärde sommar och ser ut som ny än. https://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/forvaring/avfallsforvaring/soptunnor/tunna-707026/

 • AK skriver:

  Jag är livrädd för regntunnor då jag känner en person dom höll på och drunkna i en vattentunna som barn när hon var relativt stor. Som tur var fick mamman se henne i sista stund!!

 • Astrid skriver:

  Gu va smart!

 • Margareta W skriver:

  Hej, vill tipsa om Varalövs Tunnfabrik utanför Ängelholm (tunnor.se).

 • Marie skriver:

  Vi har haft regntunna i trä i närmre 10 år. Helt obehandlad, den har såklart fått en patina men kommer tveklöst hålla i minst 5 år till. Vi har inte haft vare sig nät eller lock, varken barn eller katter har trillat ned. Tycker tunnan längst ner till vänster hade bort sig perfekt till ett vitt funkishu??

 • Malin K skriver:

  Hej, som ovan- tänk noga på att inte heller lite större barn kan ta sig in i den. De kan ju vilja leka med vatten de med.
  Jag skulle också velat spara vattnet hos oss- men tyvärr har vi asbest i våra takpannor.:(
  Tips om ett annat lite liknande kretsloppstänk- bokashi – älskar att kunna göra egen jord av matavfallet hemifrån. Det är den fetaste finaste jorden jag någonsin haft- mina tomater blir helt enorma.

 • Yvonne skriver:

  Ja när det regnar är det toppen med en vattentunna. Det är så bekvämt att bara kunna doppa en vattenkanna och ta vatten när som.
  Men nu gapar regnvattentunnan tom… Här har inte regnat sedan första maj, och det vattnet tog snabbt slut i värmen. Önskar mig fler tunnor att lagra vatten i, en tunna fylls väldigt snabbt när det väl regnar, kanske går de att seriekoppla på något sätt? Problemet är bara att få plats med dem.

 • Angelica skriver:

  Lock! Annars har du ett stuteri för myggor ganska snabbt…?

 • Lovisa skriver:

  Tack för inspirationen! Vi måste också införskaffa regntunnor.

 • Ida skriver:

  Här finns fina trätunnor i ek som vi gärna skulle byta ut våra platstunnor mot:
  https://www.nackabyggnadsvard.se/c/tradgard-ute/tunnor-urnor/.
  Lock rekommnderas så inte myggorna lägger ägg i vattnet.

 • Martin Wendelbo skriver:

  Vi har köpt våra tunnor här. Funkar alldeles utmärkt och blir bara vackrare och vackrare med åren.
  https://www.tunnor.se/

 • Sofia skriver:

  Tänker lock kan vara bra av ovannämnda anledningar (skydda mot mygglarver och barn/djur hamnar i). Samt att locket håller vatten från att dunsta om det är långa perioder av värme mellan regnet. Beror ju såklart på hur snabbt du förbrukar tunnans innehåll i övrigt 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.