Annons

Lookalikes: Lövformade lekmattor

Lagerhaus är jätteduktiga på att producera inredningsdetaljer till ett lågt pris. Men på vems bekostnad? Det undrar jag när jag ser de här lekmattorna. Danska Nofreds legendatiska löv är handgjort i 100% ekologisk och GOTS-certifierad bomull, fylld av återvunnen polyester. Idén bakom Lagerhaus nya massproducerade leklöv Folium är förvillande nära och uppges vara ”designat av deras designteam i Göteborg”. Till en bråkdel av priset. Vad säger ni om de här? Lika som bär?  
Bild 1:  Nofreds lekmatta Leaf Blanket, pris 990 kr
Bild 2: Folium Lagerhaus pris 299 kr

Kategorier:

Kommentarer

 • Sofia skriver:

  Oj den här hade jag tänkt köpa på Lagerhaus, hade ingen aning om att det fanns en förlaga! Nu känner jag mig lite skeptisk faktiskt..

 • Anonym skriver:

  Oj den här hade jag tänkt köpa på Lagerhaus, hade ingen aning om att det fanns en förlaga! Nu känner jag mig lite skeptisk faktiskt..

 • Anonym skriver:

  Tycker att "kopian" är snyggare än originalet… iallafall på bilden.

 • Lina skriver:

  Jag tycker också kopian är snyggare på bild men det är ju inte det det handlar om. Inte för mig i alla fall. För mig handlar det om att någon eventuellt har snott någon annans idé och dessutom väljer att göra det med en så billig produktionskostnad som möjligt. Medan originalet har en genomtänkt, originell (?) design och och en etisk aspekt map produktionen. Tycker att det är ett genomgående tema för alla ”kopior”. De vill tjäna så mycket pengar som möjligt på någon annans idé och har oftast ingen stark miljömässig eller etisk tanke bakom produktionen.

 • Anonym skriver:

  Varför läser man ALDRIG om detta i inredningsmagasinen?!

 • Maria skriver:

  Visst är de lika och visst är den ena framtagen baserad på den andra. Men är det inte det de flesta branscher går ut på? Att om något är framgångsrikt så härmar andra det? Inte särskilt förvånande. Tråkigt – ja. Men inte förvånande. Precis som många bloggare bloggar om det som alla andra bloggar om eller visar foton på det alla andra visar foton på. Dagens verklighet.

 • Anna-Lena skriver:

  Maria hur tänker du då? Det finns något som heter Upphovsrättslagen. Det är väl inte okej att bryta mot den bara för att alla andra gör det?
  Om andra våldtar, begår brott, använder droger… blir det okej då? Blir ett fel mer rätt för att alla andra också gör det?

 • Sandra skriver:

  Anna-Lena de flesta produkter är inspirerade av andra, mer eller mindre. Vilket prestigevärde man sätter i en produkt gör ju vad man är villig att betala. Detta liknar en grytlaöp jag gjorde på syslöjden. Visst väldigt fint men ska produkten kosta 900kr i all evighet? Tror ju knappast materialet är värt så mycket mer. Alla saker är designade av någon, även saker på Ikea men endel saker ska bara få kosta så mycket mer. Är det viktigt för att man ska känna att man köper nått dyrt alla inte har?

 • Anna-Lena skriver:

  Nää men det kanske är viktigt att man äger rätten till sina idéer, som designer – vad ska annars motivera dem att utveckla och komma på nya saker? Hur skulle du känna om det var din idé som Lagerhaus norpade framför näsan på dig och tjänade pengar på?

 • Lena skriver:

  Skulle vara intressant om man fick lite mer historia bakom look’a’like’sen. blev kopian fälld i domstol? har originalet anmält kopian och företaget bakom? hur har det gått i sådana rättsfall? vad svarar företagen som kopierar när man påpekar likheterna och ifall de blir fällda för kopian? skulle va intressant. Mio är ju ett sånt företag som jag vet har åkt dit.
  bara en intressant tanke. Det är ju många som har åsikter så skulle vara intressant att få lite mer kött på benen hur det går till när originalet kräver sin rätt.

 • Lovisa skriver:

  Väldigt lika!

 • Sophia skriver:

  Jag stod just och valde mellan dessa två i början av året, då vi väntar tillskott i maj. Vad var skillnaden egentligen? Nofreds matta är ekologisk och GOTS-certifierad och Lagerhaus matta är av BCI-bomull, vilket jag lärde mig efter att ha läst absolut inte är ekologisk eller bomull av kvalitet.
  Jag undrar hur mycket gifter tyget på Lagerhaus matta innehåller? Jag valde i alla fall Nofreds, jag tycker att det är viktigare än priset, speciellt om det sedan ska ligga en liten bebis och sniffa på den i slutänden.

 • Helena D skriver:

  Fast Nofred är ju inte direkt ett original heller. Vividgrey började tillverka sina löv-mattor/filtar ett år innan Nofred ens hade startat upp sitt företag.
  Sedan har ju Nofred naturligtvis varit väldigt framgångsrika med sina löv-mattor/filtar vilket förmodligen får sådana som Lagerhaus att bli inspirerade…

 • Helena D skriver:

  Nu kanske det blir dubbelkommentar, men min första verkar inte publiceras.
  Jag skrev att Nofred inte heller är ett original då det finns (minst) ett annat företag som producerat löv-mattor/filtar innan ens Nofred var startat som företag. Vividgrey hävdar att de har originalet från 2013 (Nofred startades 2014). Om det stämmer vet jag inte, men Nofred kan nog inte hävda sig vara originalskapare av idén löv-matta/filt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.