Annons

Läsarfråga: Vad är Feng Shui?

Inlägget innehåller reklam / annonslänkar till böcker 
 
I bloggkategorin Läsarfrågan svarar jag på inredningsfrågor utan kostnad (min tid finansieras med hjälp av annonslänkar i inlägget). Har du kört fast med inredningen ett rum eller är det något annat inredningsrelaterat du funderar över? Maila mig en kort beskrivning på: [email protected] 

———————————-
Fråga: Jag har aldrig fattat vad inredningsfilosofin Feng Shui handlar om. Kan du förklara konceptet, lite kortfattat? Tack på förhand! Mvh Elin
———————————
 
Svar: Feng Shui (uttalas fēng shuǐ ellerˌfʌŋˈʃweɪ/) är en tusenårig österländsk filosofi om hur människor, djur och växter påverkas av naturen. Skeptiker kallar det för en pseudovetenskap eftersom det finns motstridiga resultat på de teser som förs. 
 
Ordet ”Feng Shui” betyder vind och vatten. Nedan är några av grundprinciperna. 

 
Chi / energier
Chi är energin som finns i rörelse omkring oss. När chi får flöda sakta och lugnt mår vi bra. När chi stannar upp eller rör sig för snabbt så påverkas vi negativt och hamnar i obalans. ”Lagom” chi i ett hem liknas vid en porlande bäck. Man vill varken ha ett stillastående vattendrag eller en vild fors. 
 

Chi strömmar in genom dörren och flödar ut genom fönstret. Feng shui anhängare menar att vi påverkas av att befinna oss på platser i ett rum, beroende på hur chi-flödet rör sig och vilken position vi har i förhållande till det. Därför ska du exempelvis tänka på var du placerar sängen så den inte hamnar mitt i ett starkt chi-flöde. 
 
De fem elementen
Inom Feng shui talar man också om de fem elementen som är viktiga i ett hem för balans och välbefinnande. Dessa är; Eld, Jord, Metall, Vatten och Trä. De bär på olika energier och kan förstärka eller balansera varandra beroende på hur man kombinerar dem. När det råder balans mellan elementen, känner du dig väl till mods och när du har för mycket eller för lite av ett element i ett rum upplevs det oharmoniskt. 
 
Eld = Ex. Belysning, levande ljus, fårskinn, triangelformer och stjärnor
Jord = Ex. jordfärger, tegel, terracotta, keramik, rektanglar och fyrkanter
Metall = Ex. Förutom metall så hör även vitt och grått till denna kategori
Vatten = Ex. Glas, speglar, färgen blått och assymetriska former
Trä = Ex. Gröna växter och gröna färger, trä, konst med naturmotiv
 
Yin och Yang
Yin och Yang står för kontraster och balans. För att harmoni ska råda behövs en jämvikt mellan de två motpolerna. Man kan konstatera att Feng Shui inte jobbar med genus, men nedan är exempel på yin och yang i hemmet.
 
Bagua / Livskartor
Baguan kan liknas vid en karta där varje livsaspekt ska ha sin givna plats. Ursprungligen en oktagon men västerländsk feng shui gör ofta om kartan till ett rutnät.
 
Feng shui anhängarna menar att man ska lägga en bagua över planlösningen på sin bostad, för att identifirera var de olika livsaspekterna finns representerade i ens hem. Utifrån det kan man sedan påverka / förändra inredningen eller energierna i de delar av ”sitt liv” som man vill förändra. Man lägger alltid baguan så att ytterdörren hamnar i den nedre delen av rutnätet (i läge 8, 1 eller 6). Se exempel nedan. 


1) livsväg/karriär 
2) kärlek/relationer
3) familj/hälsa
4) rikedom
6) stöd i livet
7) kreativitet/ barn
8) kunskap /självkännedom 

9) framgång
Lär dig mer: 
Nordic Feng Shui 
Jannice Wistrands blogg, en av Sveriges främsta Feng Shui experter
Feng Shui för nybörjare
– Feng Shui, de fem elementen och Colour wheel
– Såhär lägger du en Bagua karta över ditt hem

Boktips (adlinks):
Feng Shui – Reference to go (2012, finns som e-bok på Adlibris)
Clear your clutter with Feng Shui (klassiker, reviderad 2016) 
Feng Shui för svenska hem (slutsåld från förlaget men finns på Tradera

Kommentarer

 • Emma T skriver:

  Måste ju också tipsa om podden stilsnack där dom har en hel del avsnitt som handlar om feng shui (janinice wistrands podd som hon har tillsammans med Katarina Altin)

 • Anna skriver:

  Så himla bra. Tack för detta!

 • Gunbritt Dahlin skriver:

  Så himla bra förklarat.
  Tack

 • KA skriver:

  Det här med kartan känns lite flummigt men elementen köper jag. Så bra!

 • Hannah skriver:

  Stort gilla på dessa inlägg ??

 • Anonym skriver:

  Jag gillar att du tar dig tid att svara på läsarfrågor. Dock tycker jag att feng shui låter som rena nonsens.

 • Anonym skriver:

  They had me until Bagua. Fy fan vilket bullshit. Hur kan vi gå på det 2018. Allt innan lät vettigt men Bagua-kartan…. ding ding värld….

 • A-mamman skriver:

  Feng shui är ju klockrent och helt naturligt på många sätt. Som att inte vilja sitta med ryggen mot en öppning, att inte bara ha kalla material utan blanda upp med "jord" och "eld", att inte ha stökigt varken där man ser eller t ex under sängen, osv. Tror alla håller med även om de inte vet att de följer feng shui 🙂

 • pia skriver:

  Sunt förnuft som du använder är feng shui.
  Och det som är bra för en kanske inte är det för en annan. Och du behöver olika i olika livsfaser det är feng shui.
  Har du ett grått tråkigt jobb som du vantrivs med behöver du kanske ett hem som livar upp dig med lite starka glada färger.
  Har du mkt på jobbet med mycket energi behöver du kanske lugna milda färger hemma. Detta är feng shui.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.