Annons

Därför skriver jag om lookalikes

Min bloggkategori ”Lika som bär” eller Lookalikes (där jag lyfter fram exempel på liknande produkter) väcker blandade känslor hos er läsare. Några misstolkar inläggen som budgettips medan andra är glada för att jag vågar sticka ut hakan och kritisera kedjorna som härmas. Vissa blir arga och tycker att jag skammar dem som inte har råd med originalen, medan andra tycker det är jättebra att jag synliggör och creddar förlagorna.
 
Företagen blir förstås upprörda när de pekas ut som härmapor, medan formgivarna hör av sig och är tacksamma för att mina inlägg hjälper dem i deras juridiska processer. Det är nämligen lättare att hävda sin rätt om även allmänheten har uppfattat likheterna. Det handlar inte alltid om ren kopiering, men ganska ofta om en medveten snegling på andras idéer och storsäljare. Man kan tycka mycket om det här och man måste inte hålla med – men jag fortsätter ändå. Inte minst eftersom ingen etablerad inredningstidning tycks vilja ta debatten. Istället för att fråga mig varför jag envisas att skriva om lookalikes tycker jag att ni borde fråga chefredaktörerna varför de inte vågar ta i frågan. 

Kategorier:

Kommentarer

 • Birgitta J skriver:

  Heja Frida, du gör ett jättebra jobb! Men skamligt att inte fler lyfter fram denna problematik. Vi ska glädjas över alla duktiga kreativa designers vi har i Sverige och respektera tiden, arbetet och de kostnader som krävs för att ta fram nya unika produkter. Massproducenterna borde anlita egna duktiga designers, som kan göra unika produkter för dem istället!

 • Marie Ehn skriver:

  Du gör ett ypperligt arbete, fortsätt!
  Bra arr formgivarna får någon som står bakom dem.

 • Anonym skriver:

  Money money money… förlagen är beroende av Mio och liknande annonsörer för att kunna försörja sig på att skrivar om creddiga möbler…..

 • Hannah skriver:

  Så mycket dessa inlägg även har lärt mig! Känner mig väldigt nöjd när jag ibland själv kan peka ut något som look-Alices!

 • Ninni skriver:

  Frida,
  Jag är jätteglad att Du vill belysa, lyfta fram dem i ljuset de som kopierar och medvetet sneglar på förlagor.
  Jag stödjer Formgivarna med förlagorna när jag har möjlighet.
  Här hos Dig är det ett bra och lätt sätt att kunna stödja Formgivarna, genom att Du ger möjlighet till det genom dessa lookalikes inläggen. Du är rakryggad Frida och det gillar jag.
  Copycatsen ska inte kunna gömma sig.
  Jag kommer aldrig vilja gynna dessa medvetet.
  Det var intressant och bra att få reda på att Din kategori gällande kopiering och kommentarer här till de, hjälper Formgivarna i rättsliga sammanhang, Jättebra!
  Keep up the good work Frida.
  Kram Ninni.

 • Felicia skriver:

  Jag uppskattar verkligen inläggen! Det är bl a de som gör dig till Sveriges bästa inredningsbloggare.

 • Anita skriver:

  Två kopior av en Bertoiastol står tillsammans med två udda stolar från en container runt mitt bord, och jag skäms inte ett dugg. Jag är högst medveten om skillnaden mellan original och kopia men tar mig rätten till denna ironiska blinkning till en inredningskonsumtion som som gått över alla gränser.

 • E skriver:

  Tycker det är bra att du tar upp frågan för att öka medvetenhet hos konsumenter, samtidigt som jag är helt för en fri marknad. Man kanske skulle kunna nosa på en lösning där det är enklare att skydda sin produkt gnm ansökning, precis som när man söker patent på en uppfinning?

 • Lina skriver:

  Jag tycker att kategorin är super. Men sedan kanske jag tycker att vissa av dina exempel är lite långsökta men det gör ju inte så mycket. Smaken är ju olika och jag kanske inte vet tillräckligt mycket om vissa inredningsfeågor för att göra en rättvis bedömning.

 • Maja skriver:

  Heja dig! Jag avskyr när folk härmas, i alla sammanhang. Det är absolut inget fel med billiga saker, finns ju vansinnigt mycket snyggt som är billigt. Men att kopiera någon annan och sälja det billigt, det är FEL.

 • Susanne skriver:

  Hurra för dig!

 • Det är en sådan tillgång att du tar i frågan, eftersom som du säger, få "oberoende" i branschen gör det. Upplysning eller inspiration – bara att det finns alla aspekter i denna kategori signalerar att det behövs pratas om. Fin fredag och kram!

 • Sanna skriver:

  Fortsätt Frida??❣️

 • Anne Line skriver:

  Hei.
  Var rask med å åpne innlegget ditt når jeg så hva som sto på overskriften. Var nok redd for at du skulle slutte med de spennende og flotte innleggene. Det er klart mange har forskjellige meninger om ting, og det er fantastisk at du ikke lar deg påvirke av de som ikke mener det samme. Stå på videre og sammenlign produkter og ting. Det er en fryd og lese de. Kan jeg spørre deg ang om det er mulig å sammenligne Egget stolen til Arne Jacobsen?. Takk for den flott jobben du gjør.
  Hilsen fra Norge

 • Dina skriver:

  Modigt och beundransvärt att du står på dig och har sådan integritet. Jag skulle vilja inflika att kopiering även sker mellan de högre prissatta skikten. Detta är viktigt att ha med sig, så att det här inte blir en elit vs pöbeln-debatt. Jag har också noterat att formgivare ofta kopierar tidstypiska föremål ur en historisk epok, innan designers och formgivare stod på piedestalen, utan att deras originalitet ifrågasätts.

 • Petra skriver:

  Jag är dock fortfarande förvånad att du fortsätter med alla dessa DIY-tips som ofta är en uppmuntran till hur folk kan skapa sina egna kopior. Jag förstår inte hur man i ett upplägg ber kedjorna skämmas för sina kopior medan man sekunden efter uppmanar folk till detsamma. Visst, privatpersoner har inte ett vinstintresse på samma sätt, men pratar man upphovsrätt så är det väl exakt samma sak!?!

  • Trendenser skriver:

   Enligt upphovsrättslagen är det inte olagligt att göra saker för eget hemmabruk ex. om man avbildar en känd tavla eller klassiker för eget bruk. Det som regleras där är ff. kommersialiseringen dvs att man tjänar pengar på att reproducera andras idéer för kommersiellt bruk utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren – men jag förstår och håller med dig om problematiken. Som du kanske noterat skriver jag inte längre om DIY-tips på det temat sedan ganska många år tillbaka.
   Jag hoppas också du ställer samma fråga / är lika kritisk till ex. Alltihemmet som har en återkommande vinjett på temat Lyx vs budget och DIY-tips med denna vinkel.

 • Elin skriver:

  Jag tycker att du gör ett fantastiskt jobb! Däremot så skulle det vara bra om du även tog upp plagiat och liknande look-a-likes från formgivare i din närhet, branch-kollegor och liknande! Att alla blir behandlade lika liksom.

  • Trendenser skriver:

   Jag försöker verkligen vara modig i det och har lyft flera obekväma exempel som mina nära vänner designat/ritat, som mina största annonsörer har tagit in i sitt sortiment och som kunder till mig också producerat i egen regi. Jag har varit moderator för paneldebatter på Stockholm Furniture Fair på det här temat och jag har skrivit affärsmässigt kontraproduktiva krönkor i ämnet – så visst försöker jag behandla alla lika. men kan säkert bli bättre.

 • Anita skriver:

  Jeg kjenner noen som drev en liten møbelfabrikk med egendesignede produkter. De kunne skape en ny stol, så gikk det en tid, og så hadde en større produsent kopiert dem direkte og solgte dem billigere (fordi produksjonskostnadene deres var lavere). Det endte med at de måtte legge ned foretaket.
  Så sånn kan det ytterste konsekvens gå. Det er ikke rettferdig at noen skal tjene på andres arbeid og utvikling.
  Så fortsett du, Frida.

 • Lisa s skriver:

  Jag tycker det är superbra! Trevlig helg. Kram Lisa S

 • Anna skriver:

  En jättebra rubrik, som på ett enkelt sätt får folk att få upp ögonen för denna fråga. Fortsätt!
  Ett inlägg om att designföretag mer och mer liknar varandra pga att de anlitar samma designbyråer för att jaga andras framgångar vore kanske också ett förslag på en kritisk analys av branschen? Hur såg det ut förr, hur ser tendenserna för framtiden ut och vilka är alternativen? Ingen lätt uppgift på många sätt och vis, men nog väldigt intressant ifall du skulle ta dig an den.

 • Jag tycker att det är jättebra att du tar uppfrågan Frida, jag har gjort detsamma vid många tillfällen i min blogg, och ja det är som du säger en blandad kompott av känslouttryck som dessa inlägg väcker.
  Samma sak gäller såklart alla designkopior när det gäller kända designväskor,kläder osv som inte så sällan säljs på semesterorter. I somliga länder får man (hurra) höga böter även som privatperson om man försöker föra in sådana produkter för eget bruk.
  Önskar vi hade strängare lagar generellt sett när det gäller designkopiering, då skulle vi nog haft mindre av dessa problem.
  När det gäller juridiska processer gällande designkopior,så är det ju ofta små enskilda designers eller mindre designföretag med småskalig tillverkning som blir "besluta på deras verk" och tyvärr har de ofta in råd att ta upp kampen med rättsliga processer mot de stora producenterna/kedjorna och därför kan de tyvärr fortsätta år efter år.
  Inredningshjälpen/Anette

 • Emma C skriver:

  Frida du är Sveriges bästa inredningsbloggare! Det finns fler nyanser här, kunskap och det jag sätter störst värde på är att du tänker för egen maskin. Trendvindar blåser men du värnar om miljö, ansvar och formgivare. På Formex senast så såg man tydligt att många företag tittat lite väl mycket på bästsäljare och härmats/ plagierat. Vill gärna läsa mer om ”vem man inreder för” i detta hav av liknande bilder på Instagram. Är det ett nytt fenomen med denna likriktning inom inredning eller påverkar sociala medier oss att vilja ha ”samma produkter”? Hur tjusigt det än är med mässing, ljusstaken gloria, marmor, vasen dagg etc då kan väl ändå inte alla tycka det? Jag hoppas att fler anammar ditt tänk och faktiskt funderar och värdesätter sina köp, låter bli kopior och faktiskt inreder för sig själva.
  Fortsätt som du gör, jag har varit med sendan du startade. All heder och respekt till dig!

 • Jag är inte så säker på att alla de som köper de uppenbara kopiorna vet om att de är look a likes, i alla fall inte alltid. Många letar i olika affärer och vips hittar de en stor fin vas för 299kr som de tycker är ursnygg, att det finns en äkta dagg till ett helt annat pris har många inte en aning om. Utbudet idag är ju ett helt annat än innan alla nätbutiker och sociala medier och det gör det inte lätt för konsumenten, långt ifrån alla har koll på vad som är äkta kontra kopia. Men självklart ska du/vi hjälpas åt att driva denna designfråga.

 • Linnea skriver:

  Så bra Frida! Just att du vågar säga det uppenbara, men kanske för vissa det känsliga, är en av det absolut starkaste kvaliteerna med din blogg. Detta är en jätteviktig fråga. Har man jobba hårt med något så måste det ju svida rejält när nån kopierar och kan sen sälja det billigare. Handlar ju självklart inte om att skuldbelägga den som handlar, känner jag i allafall. Det är ju kedjorna som ska skämmas. Ibland/ofta är det ju direkt olagligt. Grymt! Fortsätt som du gör!!!

 • sanna skriver:

  Hej, jag läser ofta din blogg och tycker den har ett trivsamt innehåll och många vackra bilder. inläggen om lookalikes ger mig dock en annan känsla, jag känner mig skyldig på något vis. Jag ser mig som okunnig inom inredning och design och har aldrig haft ekonomiska möjligheter att köpa dyr inredning. som någon skrev i en tidigare kommentar så väljer jag "billig" inredning på lågpriskedjor så som Mio, Ikea osv, detta gäller även kläder. Men nu till dilemmat: hur ska jag som konsument handla och välja för att slippa detta dåliga samvete som jag faktiskt får av denna typ av inlägg? Jag är genuint nyfiken på hur man väljer budgetinredning/mode utan att "trampa någon på tårna". Tacksam för svar/ Trogen följare:)

 • Ika skriver:

  Jag tycker det är toppen att du visar exempel. Känner inte till alla men judt därför glad att lära mig.

 • Kajsa skriver:

  Mycket bra att du tar upp detta tänk bara på hur mycket elflugan har kopierats genom åren.

 • Karin skriver:

  Älskar lookalikeinläggen!!!!

 • Carina skriver:

  Stort gilla på det Sanna skriver 2/2 19.13, finns hur många som helst som har en begränsad budget för inredning, hur ska de välja, ser framåt svar på det!

 • Olivia skriver:

  Jag brukar aldrig kommentera inlägg såhär, men just detta kände jag var viktigt att få visa min tacksamhet för att du lyfter detta ämne! Som blivande formgivare känns det såklart mer angeläget, men jag hoppas på större spridning av den kunskapen, vilket du verkligen bidrar med. Så ett stort tack till dig Frida! Fortsätt med det du gör!

 • Ullis skriver:

  Keep up the good work!

 • Anna skriver:

  Håller med! Läser alltid dessa inlägg och tycker att det är riktigt bra!

 • Anita skriver:

  Jag vill stryka under Sannas och Carinas inlägg – frågan är synnerligen motiverad! Vem ska avgöra vad som är "godtagbart" – och hur? Självfallet innebär inte frågan ett försvar för kopierande och fräckt stjälande av idéer, men frågeställningen omfattar ocksåinnefattar

 • Anita skriver:

  Forts och rättelse: …frågeställningen omfattar också den kundgrupp som nämns – ska det inrättas speciella, godkända avdelningar för oss? Jag är provocerande men man kommer inte ifrån känslan av uppfostran!

 • sanna skriver:

  som en kommentar på Anitas svar: Tack för förståelse i min frågeställning! Det är inte helt enkelt att som låginkomstagare "göra rätt" och frågan är vad som egentligen är rätt, enligt vem? Jag ser gärna att Frida ger sin syn på saken då hon skriver att hon vill ta debatten.

 • Cynisk och krass skriver:

  Håller med Bloggkommentatorerna. Design är ingen livsnödvändighet eller mänsklig rättighet. Alla måste inte ha en dagg-vas eller eames-stolar. Har man inte råd med originalet köper man ett original med något man har råd med inte en dålig fejkopia. Simple ad that.

 • Jag tycker att det är så bra. Många vet inte ens att de köper en kopia. Jag hade en vän som visade en stol hen gillade, varpå jag visade var inspirationen kom ifrån. Och det ändrade hens inställning. Ibland är gränsen mellan kopia och inspiration hårfin och till syvende och sist är det medvetna val det riktiga.

 • Anna skriver:

  jag gillar dina inlägg om lookalikes, för jag tycker att det är en viktig fråga. vi har ofta diskussion om det här hemma, maken är av åsikten "det är väl bra om någon gör budgetalternativ" medans jag gärna vill spara pengar för att kunna köpa originalen som ju oftast är dyrare.
  Vi ska snart köpa en soffa, och jag kan reda känna på vibbarna att det kommer att bli en tuff match…

 • Anita skriver:

  Ja, Cynisk och krass, du valde rätt signatur på ditt inlägg –
  Den här diskussionen är inte ny, Frida du kan väl göra en tillbakablick på de satsningar som en gång gjordes för en vackrare vardag tillgänglig för de många, i vilken flera av de designers som idag är investeringsobjekt, deltog??

 • johanna skriver:

  Heja dig!! <3
  Och på tal om lookalikes, oom du vill ha ett nytt uppslag ;P Ikeas nya kuddfodral Vendla är ju så lik 10 gruppens Zibidie att jag undrade om det var ett nytt samarbete men… it seems not!
  https://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/60384547/

 • sara skriver:

  Jag får också en känsla av dåligt samvet och skuld av liknande inlägg med en bitter eftersmak (inte minst i kommentarerna) om hur dålig man är som köpt något som inte var "originalet". Jag vill också ha ett mysigt och ombonad hem där jag finner ro och avkoppling. Tycker faktiskt jag har det. Men att det blivit en sådan klassfråga här. Håller med måna ovan.
  Lite distans till inredning behövs. tycker tyvärr jag ser en tråkig utveckling i många kommentarer här.

 • Sanna skriver:

  Sara: Inredning är otroligt hypat och en viktig statusmarkör i dagens samhälle. Personligen tror jag inte det går någon nöd på de som formgiver originalen och de äkta varorna. Med tanke på kommentarsfälten bara i denna blogg så finns det massor av människor i landet som mer än gärna köper Äkta vara! Jag förutsätter att de även förespråkar och handlar designerkläder/skor/väskor/smycken, med god bakgrundskoll likaså. Har det inte i alla tider funnits ett original och massor av kopior – inom allt? Det är väl lite så marknaden är uppbyggd?

 • Viktoria skriver:

  Jag älskar lika som bär inläggen! Sluta aldrig!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.