Annons

3 x Klimatsmarta vardagsvanor

* inlägget innehåller affiliatelänkar till annonsörer

Ett nyårslöfte för i år är att bli bätte på att dela med mig av klimatsmarta vardagsknep. Många bäckar små som det brukar heta. Här är tre miljösnälla lifehacks som jag tänker anamma under 2018!

Att man ska använda tvättpåsar för att rädda maskinen från vassa BH-byglar har man ju hört talas om, men tvättpåsar som räddar vattendragen från micropartiklar när man tvättar textilier av syntet är kanske inte lika kända. Än. Men viktiga. Guppyfriends washing bag (adlink) säljs bl a via Filippa K för 300 kr/paketet
Det bästa är såklart att inte använda torktumlaren alls men ibland måste man. Slänger du in dessa ullbollar tillsammans med kläderna så torkar de snabbare vilket spar energi / el. Dessutom minskar ullbollarna statisk elektricitet vilket ger ännu fler anledningar att INTE använda sköljmedel. Pris 85 kr på ETC
Efter förra årets One Bag Habit har vi blivit mer medvetna om miljöproblemet med plastpåsar i affärerna. Men hur är det med slöseriet av engångspåsar i fruktdisken? Kolla in den svenska nyheten Carrinet som kan återanvändas gång efter gång (istället för att slängas när man kommer hem…)! Pris 69 kr / 5-pack

Kommentarer

 • Josefin skriver:

  Så klockrena tips! Har nyligen köpt fruktpåsarna och ska genast beställa hem de andra sakerna, mvh stortvättande småbarnsmamma ☺️

 • malincatrin skriver:

  Ullbollar måste jag införskaffa, dock funkar det också lägga in en torr handduk som också spar energi. Och texten ”inte behöver använda sköljmedel” pga det slår lite fel hos mig. Sköljmedel behövs aldrig och bör aldrig användas!

 • Anonym skriver:

  Fruktpåsarna verkar super! Visste jag inte fanns. Tack för tips

 • Susan skriver:

  Härligt inlägg! Vi behöver bli bättre på detta. FIlippa K tvättpåsar ska inköpas. Fruktpåsar har jag redan och kan dessutom skapa en härlig dialog vid fruktdisken 🙂

 • Lina skriver:

  Fattar inte alls hur de dyra tvättpåsarna ska fungera. Försökte läsa på men hittar inget matnyttning om tekniken bakom. Har du någon bättre länk?
  Sköljmedel behöver aldrig användas tycker jag men ullbollarna var ju så klart snygga.

 • Kristina skriver:

  Ullbollarna var smarta! Men, jag måste rätta dig lite. Statiskt elektriska kläder får man om man övertorkar plaggen i torktumlaren. Stäng av maskinen lite tidigare så är problemet löst. Sköljmedel kan man alltid hoppa över, både för miljön och huden!

 • Sofia skriver:

  Vilka bra tips! Tack!

 • Louise skriver:

  Jätte bra inlägg! Ser gärna mer sånt här 🙂

 • Cecilia skriver:

  Bra tips, tack! Du får gärna skriva fler liknande inlägg om hållbarhet och miljövänlighet!
  Det finns t.ex. också parfymerad tvätt ättika som fungerar perfekt istället för tvättmedel och sköljmedel.

 • Helena L skriver:

  Lina. Naturkompaniet har också tvättpåsen, kanske har de mer info! Men i princip gör de så att inte små microplastpluttar, som lossnar från t.ex. Fleece och funktionskläder, åker med tvättvattnet ut till reningsverket, sedan vidare ut i våra vattendrag och där får fiskarna i sig det ozzå äter vi slutligen fiskar fulla med plast…

 • Tack för tips! Bra inlägg. Ska skaffa fruktpåsarna med en gång.

 • Lina skriver:

  Helena L: Nej det står samma info där (jag har kollat). (Plus lite syftningsfel ang ullkläder som jag störde mig på men men)
  Men jag letade lite själv och ser att det helt enkelt är en mekanisk rening. Alltså pss som ett vanligt filter. Viktigt bara att man kommer ihåg att gräva ut luddet/partiklarna som fastnat från kanterna och slänga dessa i soptunnan och inte försöka använda vatten för att göra rent det.
  Men ändå spännande med en produkt som ska skydda mot utsläpp av plast, som är gjord i plast och förpackad i plast… Även om det självklart är bra att försöka få kläderna att hålla länge och samla upp fler partiklar. Visserligen tror jag att den som inte har syntetiska kläder borde kunna använda ett örngott att tvätta i för samma resultat. Eller tänker jag fel? Och så funderar jag på om en påse i muslin skulle kunna funka lika bra eller om hålen blir för stora.

 • SofiaS skriver:

  Bra tips! Jag vill också tipsa om att man inte behöver ta en påse överhuvud taget när man handlar få grönskare/frukter i lösvikt. Många tar en påse av bara vana för att lägga 2 lökar i när de lika väl kan ligga fritt i kundkorgen.

 • Josefin skriver:

  Jättebra tips! Införskaffade genast fruktpåsarna, så less på att slänga söndriga små plastpåsar.

 • Li skriver:

  Hej! Tack för bra tips! Ska köpa påsarna.

 • A-mamman skriver:

  Vem f-an använder sköljmedel?
  Jo, jag vet att en del gör det men jag kan faktiskt inte förstå varför eftersom jag aldrig vant mig vid det, som vuxen när jag började ansvara för tvättandet själv. Känns SÅ onödigt på alla sätt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.