Annons

3 x Hemmaprojekt till barnrummen

För att sätta lite press på mig själv (och be om er hjälp) har jag listat tre projekt vi ska ta itu med i barnrummen i vår. Den förstfödde har vuxit ur sitt bebisrum och lillebror ska få ett eget krypin så det vankas bland annat ommöblering och tapetsering. 
1.) Nya tapeter x 2
Jag lägger ingen värdering i andras val med detta påstående, men jag tycker själv att jag körde i diket med det första barnrummet. Det blev alldeles för poserande och kuliss-artat. Jag är på jakt efter en ny tapet som bättre matchar snart-fem-åringens färgstarka personlighet, men har inte hittat den perfekta än. Denna med isbjörnar hade jag spanat in till babyrummet, men färgen stämde inte med pressbilden. Tips?


2.) Våningssäng
Ja. Du läste rätt. Detta är dock inget mamman drömmer om (mestadels pga skaderisken) men det är sonens högsta önskan så vem är jag att stå i vägen. Denna danska var fin men ni kanske har bättre tips på stabila modeller? Eller erfarenheter att dela?

3.) Gamla småmöbler
Vårt kantiga hus bjuder inte direkt upp till dans med alla raka linjer och hårda golv. Ett sätt att finta bort det stela är att ösa på med textiler och undvika att inreda enbart med nyproducerade barnmöbler i MDF.  Blev så glad när jag såg den här bilden via Johanna. Den fångar min tanke på pricken. Några äldre (omålade) små barnmöbler räcker för att bryta alla förseglade ytor. Lovar att hålla er uppdaterade i vintagejakten!

Kategorier:

Kommentarer

 • Anna skriver:

  Hej!
  Jag har många vintage barnstolar som jag kan sälja. Kommer från en förskola.
  Mvh Anna

 • Emma skriver:

  Hej,
  Vi tapetserade med treasure map från sanderson i sonens bebisrum, men det känns som att den kommer växa med honom, nu är han 1,5 år och älskar att titta på djuren o båtarna innan han ska sova!

 • Anonym skriver:

  Min 7-åring önskar också ny hög säng, men loftsäng. Har pratat om det över ett år nu så dags att ta önskningarna på allvar. Dock är hon fortfarande vaken nästan varje natt så himla nervöst att hon skall snubbla ner mitt i natten…
  Svårt med barnens önskningar ibland, det är ju deras rum samtidigt som frost-tapet hade fått mig att vantrivas.

 • Nilla skriver:

  Ang våningssäng så ta en som ni sen kan dela på så det kan bli 2 vanliga låga sängar

 • Helena skriver:

  Vi köpte loftsäng till vår 5-åring för ett tag sedan. Hon sover oftast hela nätterna, så vi behövde inte tänka på eventuellt nattspring. Det blev så himla bra! Hennes rum är ganska litet, men nu ryms ju även ett skrivbord!
  Vi körde på Ikeas loftsäng (Stuva) och är jättenöjda! Hög och fin kant, så ingen risk alls att hon ramlar ner, och hela konstruktionen känns jättestabil.

 • Linda skriver:

  Modigt och erkänna att du inte tycker det blev så bra. Det känns som om många barns rum som man ser på internet är mer ett showroom för mamman än lekrum.

 • Nathalie skriver:

  Vi köpte en Ikea Kura säng till våra killar, 3 åringen klarar av att sova uppe och klättra ner själv och 2 åringen ligger nere. Den är "bara" 120 cm hög vilket känns lite tryggare hehe.
  Vi har klätt hela sängen i panel och målat vit och sen har jag hängt upp grått linnetyg som draperi uppe och nere som dom får ett varsitt litet kryp in 🙂

 • Eva skriver:

  Kika in på bymannerstrale.se duktig tjej som ganska nyligen sadlat om till tapetdesigner.

 • maya skriver:

  Varför inte låta lillebror ta de rum storebror vuxit ur?
  Bara inreda ett nytt rum till storebror? Spar både miljö och plånbok!

 • Frida skriver:

  Tusen tack för många bra tips. Anna kan du maila mig?
  Maya: Lillebror har fått ärva både möbler och leksaker men storebrors rum är det största och han har mest behov av ytan. Dessutom har jag hört att det kan bli ett trauma för den som fått syskon om det nya barnet dessutom tar över storasyskonets rum (pga rubbningen i familjebalansen och den nya konkurrensen om föräldrarna) men det kanske inte stämmer?

 • MiaMaria skriver:

  Vi satte den här tapeten som fondvägg (övriga väggar grå).Sjuåringen blev väldigt nöjd!
  https://www.papermoon.co.uk/shop/stars-and-stripes-graffiti-2800062
  10-åringen fick en djungel med den här tapeten. https://www.midbec.se/vara-tapeter/kollektion/?c=in-the%20factory (nummer 524901).

 • Maria skriver:

  Jag vill tipsa om en suverän våningssäng från ett litet möbelhus i Vemdalen som heter Vemdalia. Våningssängarna är kanske inte lika vackra som den du visar på bild, men är oerhört stabila och superenkla att montera (inga skruvar). Du kan få den nedre sängen i upp till 140 bredd, vilket är jättevälkommet vid övernattningar. https://www.vemdalia.se/index.php?route=product/product&path=90_96&product_id=144

 • Linda skriver:

  Har du några tips på fina krukor passande till barnrum? Vet att du tidigare tipsat om Anthropologies fina djurkrukor.

 • Christina skriver:

  Hej! Vad kul att du tar upp detta änne, ska själv inreda två barnrum till barn i samma ålder som dina och tycker onekligen det är lite lurigt att få till det snyggt, lekvänliga och mysigt på samma gång. Vi bor också i ett rätt så nyproducerat hus där det ibland kan kännas lite kallt. Uppdatera gärna oss följare med hur det går och med lite tips på hur man kan tänka. Hälsningar Vhristina

 • Kajsa skriver:

  Läser alla kommentera med intresse då jag själv oxå inreder barnrum nu. Har varit på Mariedals Lanthandel i Onsala och köpt en fin "vintage" flygande ballong med en elefant, väldigt fin så det blir mitt tips.
  Jag skulle gärna oxå vilja köpa ett par vintage barnstolar ifall Anna skulle kunna tänka sig att sälja fler? Hör gärna av dig:)
  Hälsningar Kajsa

 • Marja skriver:

  Man vill ju gärna att de små ska ha ett rum som de gillar samtidigt som man kanske vill ha någon liten åsikt om estetiken… När vi skulle tapetsera om min snart 5-årings rum så ville jag till varje pris undvika en tecknad film-figurstapet (i detta fall Blixten McQueen från Bilar), det hade vi aldrig kommit undan om han hade fått se att det finns såna tapeter. Och så är hans favoritfärg rött, så röd tapet skulle han ha. Hmmm. Tills jag var i färgaffären och såg denna tapet som var acceptabel t.o.m. för mamma https://www.engelskatapetmagasinet.se/sv/articles/2.45.16462/midbec-cars, och som älskades av den bilälskande sonen. Och så en neutral tapet på 3 av väggarna. Nu behöver ju inte denna tapet vara något som ni gillar, men det är kul när man kan ta vara på barnets smak/intressen och hitta något som håller ett par år och som är lite roligare än en Disneytapet rent estetiskt.

 • Fanny skriver:

  vi har våningssängen Nils från Mio. Funktionen är det inget fel på och det är toppen med sänglådorna under – vi har lego i en och gosedjur i en. Men tyvärr har med tiden kvisthålen börjat lysa gult igenom den vita lacken. Superfult. Jag har hört fler som har haft det här problemet.

 • A-mamman skriver:

  Jag gillar våningssängar där den nedre slafen är bredare. Det känns öppnare och är praktiskt om man ska sova två, ger mer plats för kuddar, djur och lek samt att stegen upp blir lättare att gå på.

 • Nica skriver:

  Vi hade en våningssäng i juniorstorlek (bäddmått 70 x 160 cm) från Hoppe Kids. Finns i en massa olika modeller (bland annat med extra skyddsbräda nere). Det går också att köpa till textil så det blir ett slott. Barnen älskade den och vi kände oss aldrig osäkra.

 • Sarah skriver:

  Den här tapeten tänker jag tapetsera sonens nya rum med.
  https://www.tapetorama.se/display.php?item=46433&category=Wallpaper

 • Emma skriver:

  Vi valde en tapet från Majvillan till barnets rum. Jag tycker att de har många fina tapeter. https://www.majvillan.se/sv/tapeter/

 • Anna skriver:

  Hej!
  Tapeter med kartmotiv är mitt bästa tips! T.ex. Treasure map från Sanderson som finns i både färgglad och mer neutral version.
  En lägre variant av våningssäng är KURA från IKEA. Sök på den på Pinterest för massor fina idéer! Vi byggde in den med mdf-skiva på ena kortsidan så det blev som en alkov. Mysiga draperier uppe och nere blev pricken över i. Mailar gärna bild om du är nyfiken.
  Ett annat tips är heltäckningsmatta, typ för offentlig miljö och inte med lång lugg. Det gör det ombonat och dämpar ljud samt ökar lekytan! I alla fall hos oss för tidigare nyttjades bara gamla mattan för byggen och aldrig golvet runt om. 🙂
  Jag fyndade en ribbstol på Blocket som sitter i barnens rum och den är superpoppis!
  Lycka till!!

 • E skriver:

  Midbec har en fin djurtapet! Finns i blått och beige och rosa!

 • Ella & jag skriver:

  Ikea hade förr en Hemnes våningssäng
  Finns ibland på Blocket
  Både stabil & snygg. 90 bredd på den så kan även
  användas som gästsäng om det behövs
  Kan rekommendera den varmt
  Lyckades hitta den på Blocket, målade om den

 • Anna J skriver:

  Åh det här med tapeter till 5åringar är inte helt lätt tycker jag. Leta som en tok för 2,5år sedan. Lätt att de antingen blir för skrikiga att det sticker i ögonen eller för neutrala. Jag gillar tapeter från Paperboy och Hibou home som finns på tapetorama. Dock på gränsen till lite färg… kanske måla något på väggen istället i form av berg och bygga vidare på det (titta på @hallakulle)

 • Elin skriver:

  Vill tipsa om Cole and sons kollektion Whimsical när det gäller fina tapeter till barnrum. Lekfulla utan att bli hysteriska. Lycka till!

 • Anna skriver:

  Har tre barn, men när mina två äldsta var 3år respektive 10 månader så köpte vi en våningssäng från Mio, tror den heter Nils familjesäng om jag inte minns fel. Kan vara det bästa vi gjort. Den är inte lika hög som en ”vanlig/standard” våningssäng. Vi valde även att köpa resårmadrasser och sköna bädadrasser till sängen från Ikea istället. Äldsta sover där uppe och har (peppar, peppar) aldrig ramlat ut sängen. Medan vår mindre tjej sover i sängen under som är en familje säng på 120 cm. Så om hon vaknar på natten eller liknande så kan man enkelt lägga sig hos henne. Den är verkligen toppen. Barnen får så mycket trygghet av varandra när dom sover så tillsammans och dom tenderar att sova mycket bättre. Snygg säng som finns både som fam säng och vanlig våningssäng fast inte lika hög till ett överkomligt pris. ??

 • Ellinor skriver:

  Har precis som alla andra gjort många misstag som kostar både tid och pengar och är ickemiljövänligt. Men det bästa jag gjort för att slippa göra om så ofta är en riktigt långbänk med mått anpassad ben. Vi kapade godvin fr Ikea. Under har vi förvaringslådor. Mina pojkar numera nyligen fyllda 3 resp 5 år nyligen och har lekt så mycket där med bilgarage, lego, pyssel mm. Sitter eller står och leker. Vi köpte några fina träpallarna fr ikea, FLISAT. Stabila och bra. Och köpte faktiskt tidigt. ett riktig skrivbord. Så vi naturfärgade Stokke stolar fick flytta ut från köket till barnrummet. Perfekt för de båda barnen klättra upp och rita. Tack för en toppenblogg!

 • Lovisa skriver:

  I barnens lekrum har vi bland annat en fantastisk liten klädd fåtölj med karm i gammalt trä. Den är helt fantastisk och bryter av så fint mot allt det moderna, plastiga.

 • Lina skriver:

  Kul, jag är också i tankarna på att tapetsera i barnrummen. Har en 5 åring och en 1åring. Kul att följa och se vad du väljer att göra. Kommer barnen få varsitt rum eller ett sovrum och ett lekrum? Vet att du pratade om det förut i en pod jag lyssnade på.
  Hur som, jag lutar år Cole&Son, Melville i ena rummet i alla fall.
  Tusen tack för bästa inspirationen och tipsen!!

 • Emmy skriver:

  Vi hade bara två sovrum från början så när lillasyster var 1 fick hon flytta in hos storasyster som var fyra. Våningssäng blev ett måste i det lilla rummet så vi köpte denna
  https://www.solheminredning.se/art/vaningssang-oliver-furniture.php
  Stabil och snygg (för att vara våningssäng…) och är än idag snart fyra år senare lika stabil och i toppskick. Trots att det numera finns ett sovrum till efter att vi byggde om fortsätter tjejerna sova tillsammans. Storasyster har inrett nya rummet och har en egen säng men varje kväll efter tandborstning klättrar hon upp i våningssängen inne hos lillsyrran, tryggt att vara tillsammans!

 • Åsa Kjellberg skriver:

  Mina har nu växt ur och fått en egena vrår men jag läste tidigare att någon rekomenderade Mios som är lägre (och väldigt stabil). Har varit så tacksam många gånger att vi köpte just den – att försöka ta hand om ett sjukt barn eller bara komma och trösta på natten på den höjden. Tack vare höjden kunde vi lätt nå barnet "däruppe". Då när vi köpte var det 90 bredd, köpte riktig madrass och stommarna används nu som varsin säng åt våra två troll. 90 gör dessutom att man som vuxen får plats vid sagostunden på kvällen 🙂

 • Karin skriver:

  Hej våra tvillingar fick en Hoppe Kids XL med standardsängmått när de var 3,5år. Vi tog då bort "mellandelen" så att överslafen inte hamnar så högt upp och stegen blir inte rak utan får en lutning så det blir enklare att klättra upp och ner. De har toppenbra sänglådor till den och vi köpte även djupa hyllor på hjul från samma serie. Finns på Farmhouse i Sickla.

 • Kristina skriver:

  En annan fin dansk våningsäng är denna: https://ethjem.dk/senge/koejeseng-boerneseng.html

 • Pernilla skriver:

  Hej!
  Kul att göra om barnrummen! Jag står i för ett liknande projekt i samband med flytt. Mina barn är riktiga Fixa rummet-fantaster, så de har alla möjliga vilda idéer ? …vi får se hur det går med det!
  Tänkte bara när jag läser att våningssäng/loftsäng inte känns helt lämpligt för små barn? Nu vet jagju inte hur gamla dina kids är, men utifrån kroppens utveckling bör en nog vänta med hög säng (>80 cm) tills barnet är över 6 år. En vet ju aldrig vad som händer, även om saker och ting ”brukar” gå bra. Jag skulle inte känna mig riktigt trygg med det. Bara en tanke.
  Ha det gott!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.