Annons

Stylingtips: Fukinsei – Eller, har du det för perfekt hemma?

Vi som bor i västvärlden har präglats av talesättet ”symmetrin i alla ting” sedan antikens Grekland och balans genom symmetri är något vi eftersträvar i det mesta i samhället. Det gäller allt från naturvetenskapliga ämnen som matematik och fysik till mer subjektiva områden som skönhet och inredning. Vi har lärt oss att detta är det ideala att eftersträva. Men kanske är det också just det symmetriska tänkandets ok som gör att vi i Väst så ofta upplever problem när det kommer till modern inredning. Ett helt symmetriskt och perfekt hem med helt symmetriska och perfekta saker upplevs ju väldigt lätt platt och kantigt. Eller lite själlöst rent ut sagt. Ingenting sticker ut eller bryter av. 

Fukinsei (不均整) betyder asymmetri eller oregelbundenhet. Även kallat den asymmetriska balansen. I många av de asiatiska kulturerna kontrolleras nämligen balans genom just irregularitet och asymmetri. Principen tar sin utgångspunkt i naturen, där harmoni ofta uppstår ändå trots att eller på grund av att saker inte är helt symmetriskt placerade. Att använda sig av en medveten ofullständighet (Funkinsei) kan också vara ett effektivt tankeverktyg att ta till när man kört fast med en inredning som känns alldeles för polerad. Tolkningen av begreppet är fri, men är du nyfiken på mer kan jag rekommendera att läsa eller söka på inredningsfilosofin Zen och Wabi sabi. 

 

Några tips för att bryta av en perfekt inredning (oavsett stil)
– Häng dina tavlor i ett oregelbundet mönster istället för symmetriskt balans
– Välj en matta som är yvig eller bildar oregelbundna mönster i sin struktur ex. ryamattor, viskosmattor, mattor med långa fransar eller liknande etc istället för ett repetativt mönster om allt annat i rummet står i givakt
– Bryt av med oregelbundna former ex. handgjord keramik eller konsthantverk
– Inred med målningar som bär spår av handens framfart (jmf en yvig teckning eller oljemålning med perfekta digitala prints) 
– Ta in material som har naturligt oregelbundet mönster ex. marmor, kalksten etc 
– Placera saker på ojämna avstånd när du skapar stilleben / blickfång
– Satsa på olika stolar runt köksbordet, med en gemensam färg 
– Krocka ett nyproducerat möblemang med minst ett patinerat / nött ytskikt

 

Kategorier:

Kommentarer

 • Lisa s skriver:

  Yes!!! Heja heja!!! Känns ju exakt som mitt hem!!! Älskar det! Menar texten, men älskar även mitt hem!!! Så mkt själ o hjärta! I 50 årspresent igår fick jag en handsydd kudde av 8åriga systersonen, som jag självklart själv önskat mig o det lilla eames bordet (kommer ej ihåg vad det heter) av syskonen!!! ÄLSKAR att blanda hej vilt o får faktiskt väldigt mkt komplimanger för mitt hem!!! Tack för mig o godnatt Lisa S

 • Åse skriver:

  Håller absolut med! Vi i Sverige har, verkar det som, ett stort behov av att vara likadana, och vi är trendkänsliga och faktiskt lite kyliga. Det blir enahanda, likformigt, ointressant. Sorry att jag förenklar. Har verkligen saknat lite mer personlighet och tja, slump? Inom svensk inredning.. Bra blogginlägg 🙂 Balans är så mycket mer än symmetri och feng shui. Vi är ofta så rädda för obalans att vi inte vågar testa. Jag tänker på Henri Matisses målningar 🙂

 • MindofMarion skriver:

  Så bra stylingknep!
  Blir så stelt om det är för symmetriskt. Dock är mitt hem nästan föör assymetriskt å skevt men viktigast att familjen och en själv trivs. DIYade en ytterst assymetrisk lampa igår ?

 • Malin skriver:

  Det som beskrivs är ju till viss del det som utgör hemtrevnad i ett hem. Att saker är placerade efter behov och slump – inte efter presige.
  En annan sak en kan göra om en är trött på "perfektion" är att sluta byta ut sina gamla prylar mot nya trendkänsliga saker varje säsong. Det blir udda och personligt om saker är samlade med eftertanke och under lång tid.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.