Annons

Veckans söndagssummering v 44 – 2017

Första veckan i november är till ända och så är även höstlovet för dem som har skolbarn. Att det bjudits på ledighet i landet är dock inget som märkts på mailen. Nyheterna har fortsatt strömma in. Här är en summering av inredningsbranschens senaste nytt vecka 44!


Artemide släpper nya lampor, bland annat taklampan ”Yanzi Suspension” på bild.

Danska Vipp öppnar två alternativa hotell, ett vid sjön Immeln i Sverige och ett som ligger på loftet ovanför deras huvudkontor i centrala Köpenhamn.
Håll ögonen på Odem Atelier som fått stor spridning på nätet den gångna veckan…
… inte minst eftersom deras objekt skymtat i pressbilder från Fritz Hansen som lanserar jubileumsversioner av soffbordet PK61. Här i svart marmor.

Mattillverkaren Danskina och franska stjärnduon Ronan och Erwan Bouroullec lanserar nya mattor med fokus på taktila mönster och geometriska former.


Svenskt Tenn öppnar sömnadsateljé som är ett integrationsprojekt för att ta vara på alla skickliga hantverkare som kommer till Sverige, precis som Estrid Ericsson gjorde med Josef Frank i början av 1930-talet.

Jotex storsatsar med en helt ny möbelkollektion för sista kvartalet i 2017. Pressbilderna som kom i veckan vittnar om att en tydlig (och snygg) omprofilering är på G!
Notiser
– ”A world of shapes” är vårens tema på Formex (17-20 januari 2018)
– Lauritz öppnar auktionshus i Helsingfors, Finland
– Svenssons i Lammhult öppnar ny butik i Mood-gallerian, Stockholm
– Littlephant öppnar butik i London

– Och Yves Saint Laurents öppnar ett 4 000 m² arkitektektoniskt palats till museum
Ända sedan Christian på Artilleriet visade mig mobilbilder från deras plåtning på Vrångsholmen har jag väntat på resultatet. Vilken magisk miljö i ett förfallet barnhem som håller på att rustas upp.

Sist men inte minst. Veckans mest ombloggade hem har jag redan visar (jisses vilken spridning detta fick) men även denna här pärlan har gjort ett ärevarv i etern. Alla bilder hittar du HÄR. Skön söndag!
Foto: Artemide, Vipp, Danskina, Jotex, Artilleriet, Frama, Fantastic Frank

Kommentarer

 • Bilderna från Artilleriet är ju så fina!

 • Anna skriver:

  Jotex kanske har tagit lite väl mycket inspiration från Vera Novis dagbädd..?

 • Katrin Bååth skriver:

  WTF, nu blir så himla arg och ledsen att jag inte vet vart jag ska börja. Såklart inte på dig fantastiska Frida, med på JOTEX. Hur i hel-vete kan de leva med sig själva. De har helt och hållet (ja, faktiskt rakt av) stulit en hel kollektion från två nya unga designers som i januari 2015 la hela sin själar, all sin vakna (och ovakna) tid och hela sina besparingar på att lansera sin sprillans nya kollektion Vera Novis på Möbelmässan i Stockholm (deras dagbädd i ask och läder var deras masterpiece). De omskrevs i nästan all press som fanns, och har sedan dess lanserat flera andra produkter i kollektionen. De är idag två kämpande kreatörer som alla vi andra och så själ någon deras idé så här. Här går min gräns för vad som är okej. JOTEX, be om ursäkt, ta bort dessa ur produktion och skärp er för fanken! Och just det, vill ni köpa den äkta varan hittar ni dem på http://www.smalandsskinnmanufaktur.se. Grrrrrr.

 • Jag reagerade på samma sätt som Anna och Karin som kommenterat här redan, när jag såg Jotex pressbilder tidigare i veckan.
  Jotex precis som Mio är ju väldigt snabba att kopiera andras alster och verkar inte ha några som helst skrupler, tyvärr.
  Inredningshjälpen/Anette

 • Stella i Italien skriver:

  Hej Frida.Det bästa med ditt veckobrev tycker jag är "veckans video", som denna gåg handlar om Ole Wanschers Colonial chair. Den perfekta stolen! Som jag kanske aldrig hade hittat på egen hand. Den tillverkas ju av företaget Carl Hansen.Vet du om de har ensamrätt på stolen ifråga? När jag sökte på internet hittade jag ytterligare en tillverkare, Poul Jeppesen Möbelfabrik, som döpt stolen till PJ 149. Man undrar ju… jag tycker inte att denna PJ har samma schwung i linjerna. Det vore intressant om du vet något om detta. Varma hälsningar från Italien.

 • Fanny Larsson skriver:

  Även jag dök in bland kommentarerna efter att direkt ha reagerat som ovanstående! https://www.smalandsskinnmanufaktur.se/#&gid=1&pid=7
  JOTEX, illa är bara förnamnet. Bort ur produktion, direkt

 • Jonna Lund skriver:

  Instämmer till fullo med ovanstående kommentarer.
  Verkligen ledsen över att se att Jotex "nyheter" är rena plagiat på Smålands Skinnmanufakturs produkter.
  Ur produktion! Så otroligt respektlöst och fult.

 • Anonym skriver:

  Har läst igenom kommentarerna och förstår att man vill backa upp Vera Novis som är ett ungt företag som drivs av 2 grymma entreprenörer och designers. Deras kollektion är fantastisk och tror säkerligen att de sliter som tusan för att få det att gå runt.
  Men om vi skall börja peka på vem som kopierar vem och vad så får man nog ha lite mer koll på design historien. Hans J Wegner var en av de första som gjorde möbler med flätad sits, Bruno Mathsson m.fl.
  Absolut går Jotex-nyheterna i samma designlinje, men det finns också mycket som skiljer dom åt. Träslagen, formen på träslagen, material och prisbild.
  Med detta menar jag mer på att Vera Novis skall istället för att känna sig trampade på av Jotex bli ännu mer motiverande till varför man som kund skall välja just en Vera Novis artikel. Deras hantverk är unik och de är fantastiskt att det är unga tjejer som vågat starta igång i dessa tider då många andra fabriker stänger ner för att flytta sina verksamheter i utlandet. Men Vera Novis kan verkligen slå sig för bröstet och säga stolt att detta är
  verkligen ett konstverk och tillverkat i Sverige. Där av motiverar man också prisbilden.
  Men detta är ett intressant ämne som kanske bör diskuteras mer. För någonstans går designen runt och jag tror man får istället för att haka upp sig på vem som kopiera vad och vem så behöver man tänka nytt. Vad gör vi för att locka kunden till att faktiskt välja oss, hur motiverar vi kunden till att köpa våran produkt and so on. Alla har inte råd att köpa den fantastiska pallen från Vera Novis och vissa vill verkligen satsa på hantverket och lägga den pengen. Är det istället inte fint att det finns en marknad för allas plånböcker?

 • Maria skriver:

  Ska vi gissa att kommentaren ovan kommer från Jotex på ett eller annat sätt? Det är iallafall min gissning.

 • Petra skriver:

  Hej, jag undrar om du vet var man kan köpa Yanzi Suspension eller vad de kostar?

 • Lisa skriver:

  Kul att ett hippt hotell placeras i ohippa Immeln som är en jättefin men ganska oupptäckt plats i Skåne!
  När det gäller jotex-kollektionen är jag glad att det görs möbler som jag har råd att köpa, har dessvärre inte ekonomi till att stödja duktiga designers men tänker inte ha dåligt samvete för det.

 • Trendenser skriver:

  Oj, det här kände jag inte till. Måste genast läsa in mig på det du beskriver. Återkommer! Mvh Frida

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.