Annons

Lookalikes: Mässingsljusstakar

Att Svenskt tenn upplevt en peak i popularitet de senaste åren har knappast undgått någon som är inredningsintresserad. Estrid Ericsson och Josef Frank byggde upp ett framgångsrikt företag (mer om det i nästa nyhetsbrev Trendenser Weekly som skickas ut på onsdagar) mitt i efterkrigstidens Sverige och deras livsverk står sig ännu starkt. Men kanske är det just på grund av att förtjänsten från försäljningen numera går till en välgörande stiftelse och inte till investerares djupa fickor – som jag blir lika förgrymmad varje gång jag ser företag som kopierar eller medvetet renommésnyltar på Svenskt Tenns klassiker? Inget rakt plagiat, såklart (man ändrar väl alltid lite för att inte åka dit på det) men vad säger ni om de här? Är de inte lika som bär? 
Bild 1: Ljusstaken Kulan från Svenskt tenn i massiv mässing, pris 2600 kr
Bild 2: Ljusstaken Edgar från Mio i förgylld metall, pris 199 kr 

Kategorier:

Kommentarer

 • Jasmine skriver:

  Tycker inte de är särskilt lika. Tre kulor liksom men annars inget. Tycker detta mer är kanske inspirerat.

 • Sofia skriver:

  Jag har länge stört mig på Posh Livings variant som jag nog tycker år värre eftersom den också har samma form på foten:
  https://www.poshliving.se/produkt/detaljer/ljusstake-otto/

 • Marlene skriver:

  Jag är så obeskrivligt trött på Mios ständiga kopierande. Förstår inte hur man kan vilja jobba på det sättet. Men jag skulle gärna veta mer om vad det får för konsekvenser när de gör så här? Vad krävs för att de ska fällas för plagiat? Vad blir påföljderna och har Mio blivit fällda?
  Tack för bästa bloggen!

 • Lisa s skriver:

  Håller med. Tråkigt. Mkt lika, förutom att Mios var väldigt ful och ser ”billig” ut. Lisa S

 • funkisistan skriver:

  Ljusstaken från Svenskt tenn är verkligen i en klass för sig. Den har stått på drömskelistan lääänge.
  Vad intressant det var att läsa lite om Svenskt tenn och att det nu drivs av en stiftelse.
  Jag förstår att du får mängder av önskemål om vad du skall skriva om, men en liten önskan från mig är att höra mer om företagen bakom alla produkter som swichar förbi. Vad står till exempel Asplund, Swedese och Norrgavel för. (För att nämna några).
  TACK för fin inspiration som vanligt, kanske inte Mios variant då, men infon om svenskt tenn..

 • Helene skriver:

  Ära den som äras bör. Ljusstaken som säljs av Svenskt Tenn (och som är ohyggligt mycket snyggare än alla kopior) är formgiven av Sigurd Persson. En av Sveriges största och mest mångsidiga formgivare.

 • Anna skriver:

  ’Problemet’ när det gäller dessa äldre föremål så åtnjuter de inte längre något designskydd eftersom skyddsperioden gått ut. Upphovsrättsligt skydd finns dock 70 år efter konstnärens död. Dock gäller i princip ett strikt kopieringsskydd. Föremål likt de två som visas här, som är relativt enkel i sin utformning (kombinationer av geometriska former anses enkla och mindre unika) och får ett snävt skyddsomfång. Jag tror därför att utformning som liknar, men inte är identisk, skulle nog inte anses utgöra ett plagiat.

 • Älskar Tre Kulor designad av Sigurd Persson, en fin klassisk ljusstake som precis som några redan före mig kommenterat,tyvärr har kopierats i flera led.
  Så tråkigt att se, inte minst eftersom originalet är tillverkad av genuina material på hantverksmässigt sätt med kopiorna är dess motsats.
  Inredningshjälpen/Anette

 • Karin skriver:

  Jag är så trött på Mio. Var därinne härom månaden och såg en ljusstake som jag faktiskt tyckte om. Funderade på att köpa ett par sådana, men tänkte sedan "äsch, de är säkert kopior på någon annan ljusstake som jag inte känner till" och avstod. Så mycket lookalikes att jag helt tappat förtroendet.

 • Maria skriver:

  Massiv mässing och hållbar klassiker – ja Mios försök att kopiera är förstås inte ens nära om man ser till flera aspekter kring design och känsla.

 • Anna skriver:

  Alla ni som uttryckt ert förakt gentemot bl.a. Mio som vill göra en liknande ljusstake åt alla de som INTE har 2600kr att lägga på en designljusstake, era kommentarer gör mig mer upprörd än att Mio gör en ”kopia”.
  Om man tycker om inredning men inte har råd att köpa just designsakerna som kostar flera tusenlappar, då menar ni att då ska ingen få tillverka en budgetvariant?
  Utan då ska man istället få nöja sig med nåt helt annat? Alltså lägg av! Är det ert ego som får sig en törn av att någon kan få köpa en sak som påminner om nåt som ni minsann betalt mycket pengar för?
  Svenskt Tenn förlorar väl inte sin popularitet pga att en liknande ljusstake görs?
  Ni som tycker Mio är skit behöver ju inte handla där. Köp era dyra designsaker och låt andra människor få köpa billigare saker om de vill. Förstår faktiskt inte vad ni gnäller på.

 • Trendenser skriver:

  Förstår ditt perspektiv. Men utmanar dig med en fråga tillbaka. Varför är den billigare ljusstaken billig? Vad är den tillverkad av och av vem? Vill du ha en ljusstake som är spraymålad med kemikalier i ditt hem och som kanske är tillverkad i fjärran vilket kostat jordens resurser i långa transporter, sämre arbetsvillkor och problematisk återvinning? Vilket pris betalar du (och vi) för ditt fynd i det långa loppet?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.