Annons

Stylingtips: 80/20-knepet andra tips för dig som vill blanda inredningsstilar

En av de vanligaste frågorna jag får när jag föreläser eller skriver om olika inredningsstilar handlar om hur man ska göra om man gillar flera olika samtidigt. Kan man blanda hur som helst?
 
Ja, det är klart. Men det kan vara en större utmaning att få ihop helheten och då kanske det kan vara skönt att veta att det finns några smarta knep att ta till. 
 
Juxtaposition
Den visuella effekt som uppnås när man sätter ihop två kontrasterande objekt så att skillnaderna mellan dem framhävs kallas för juxtapositionInom inredning kan det handla om att mixa två helt olika inredningsstilar, som rustikt och modernt, i samma rum. Det tricket användas ofta för att modernisera en sekelskifteslägenhet eller för att ge mer karaktär till ett nybyggt hus. Det är alltså inget fel i att gilla två olika stilar, tvärtom är juxtaposition ett vedertaget verktyg som används av stylister för att stärka eller dämpa en bostads inneboende egenskaper. Är det ett tankesätt du kan ha hjälp av hemma?
 
80/20-regeln
Det blir sällan bra att blanda hälften hälften. Låt istället en inredningsstil få vara dominerande och den andra fungera mer som krydda. Ha 80/20 som tumregel istället för 50/50. På så vis upplever jag också att inredningar ofta känns mer genomtänkta än slumpmässiga i sin sammansättning. 
Stiltriangllar
Gillar du tre stilar kan du istället tänka utifrån en sk. ”stiltriangel” där två av dem får vara mer närbesläktade och bilda bas mot en kontrasterande stil som agerar kryddan, eller tvärtom. Exempelvis Skandinavisk + Japansk minimalism kryddat med Rustikt. Fler än tre stilar i ett hem går naturligtvis också att blanda, men jobbar du med 4-5 olika stilutryck är det stor risk att intrycket blir väldigt spretigt. 
 
Förenande färger
Ett tips för att skapa enhetlighet trots många inredningsstilar är att försöka jobba med en förenande färgsättning som binder ihop olikheterna och skapar gemensamma nämnare.
 
Strössla inte samla
Om du samlar allt som är annorlunda på en plats så blir stilkrocken väldigt skarp och påtaglig för ögat. Om man istället sprider ut och ”spränger in” dem i hela rummet så upplever jag att helheten gifter ihop sig bättre. 
 
Samma stämning istället för stil
Även om inredningsdetaljernas former och utseende inte behöver matcha så bör de sätta en liknande stämning. Om du vill åstadkomma en avslappnad och tillåtande känsla ska du kanske undvika att blanda in strama och allt för rakryggade stilmöbler och vice versa. 

Kategorier:

Kommentarer

  • Ekenäsliv skriver:

    TACK, det här var verkligen värdefull information.
    Ha en fin dag 🙂

  • Grymma tips! Nu kanske du redan har något sånt här på g, men tycker du ska sammanfatta dina tips i en snygg inredningsbok och sälja. Hade köpt på dirren. 🙂

  • malin K skriver:

    intressant!! Ett förslag (som du gör ibland) – skulle du inte kunna visa någon bild och peka ut exempel oxå på denna typ av tips? För oss amatörer hihi

  • Anna skriver:

    Tack Frida för ett mycket bra inlägg!

  • Sarah skriver:

    Jag tycker det är skönt att det inte är bilder till dessa inlägg. Blir lättare att tänka själv då tycker jag ??

  • Helena skriver:

    Älskar dessa inlägg! Så bra.

  • Anonym skriver:

    Det här låter jätteintressant! Tack för tipsen!:)

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.