Annons

Lookalikes: Svenskt tenns papperskorg

Jag skulle så gärna vilja veta hur tankegångarna gick på Mios designavdelning när de satte sig ner och ritade denna ”nya” vita papperskorg av perforerad plåt med förgylld krage. Hade de aldrig sett Josef Franks klassiska papperskorg i cylinderformad metall från Svenskt tenn tidigare, eller var det just ifrån den inspirationen kom. Vad tror du?
Bild 1: Josef Frank papperskorg för Svenskt tenn, pris från 1900 kr
Bild 2: Mios nyhet papperskorgen Deco pris 299 kr

Kategorier:

Kommentarer

 • Kanske tänkte de " Vi gör en nästan identisk papperskorg fast betydligt fulare och i sämre kvalitet"
  Så himla dåligt av Mio, det är bara kopior staplade på varandra i deras sortiment.
  Inredningshjälpen/Anette

 • Ann skriver:

  Jag förundras ändå ofta av hur "känslan" saknas i kopiorna. Den övre är ju ett designförmål med funktion, som man vill stryka över med handen och njuta av, medan den undre bara är ett fint funktionsföremål. Det är det som är så fascinerande med bra design.
  Ibland har dock kopior verkligen lyckats. Men inte denna gång.

 • Maria skriver:

  Förmodligen visste de exakt vad de gjorde då stor del av Mios utbud är direkta kopior av riktiga designers verk. Det är verkligen inget fel på att producera inredning till lågt pris. Men om det inte är möjligt att erbjuda ett lågt pris utan att kapa bort designprocessen och kontinuerligt kopiera andras produkter kanske man bör ta sig en fundering över sin produktionslinje och etik. Andra företag som livnärt sig på att producera kopior av andra designer verk har fått stänga ned. Vad går gränsen för när kopierandet blir olagligt?

 • Kanske samma sak som ICA tänkte när dem gjorde en ripoff på Hanna Wessmans kruka Cloudy?
  Trist tycker jag, blir inget köp här!

 • Josefine skriver:

  Oj, så lika!

 • Josephine skriver:

  Tycker såna här inlägg ibland känns motarbetande mot riktiga formgivare. Även om många som kommenterar här verkar ogilla kopian så är det ändå marknadsföring till Mio och deras usla företagskultur. Garanterat många som klickar in och köper. Tycker det är tråkigt med företag som lever på att plagiera andra som Mio verkligen gjort sig kända för.
  Förstår varför du skriver om det då det har nyhetsvärde osv. men tycker det är synd samtidigt då de säkerligen ökar sin försäljning på grund av det.

 • Martin skriver:

  @josephine Hur menar du? Eller rättare sagt, hur tänker du? Trendenser är ju inte Expressens leva & bo direkt. De har klick-köp-länkar. Jag hittar inga dylika här. Frida gör nytta. Punkt.

 • Emma - By Emma skriver:

  Mio i ett nötskal. Stora delar av deras katalog är ju rena kopior. Mediokra kopior men än dock kopior.

 • Oj sicka snusförnäma kommentarer, jag antar alla ovan nu traskar iväg till Svenskt tenn för att köpa sig en papperskorg för 2000 kr som de kan sitta och stryka handen över och njuta av 🙂

 • Ann skriver:

  Oj, Mimmi morgontrött verkar väldigt … hmm … morgontrött idag.

 • Marja skriver:

  Näää, det är klart de inte hade 🙂 Verkar som designavdelningarna nuförtiden bara "råkar" hitta på mycket som är väldigt likt de designgrejer som är populära just nu. Sedan ska jag väl säga att jag inte alltid tycker att köp av originalet är motiverat, om jag vill ha saken men inser att det nog bara är en trendgrej (som jag iofs försöker köpa så lite som möjligt av) som jag inte tycker det är värt att lägga en massa pengar på. T ex en papperskorg…

 • S skriver:

  Kan bara hålla med Mimmi morgontrött! Personligen tycker jag bättre om formen på Mios papperskorg, det utstickande och rundade på den från svenskt tenn tilltalar mig inte alls. Liksom priset på den. Vem köper en papperskorg för 2000? En papperskorg? Det är förmodligen någon som mer bryr sig om att den kommer från just svenskt tenn och vad den kostar än att papperskorgen ser ut just sådär. Det Mio och många andra gör är att designa för folket, de breda massan, de som inte har råd att köpa en papperskorg för 2000 men ändå vill ha något snyggt och trendigt. Med tanke på att de inte har samma målgrupp och därför inte alls konkurrerar med varandra känns de här inläggen bara elitistiska tycker jag. Personen som köper Mios papperskorg hade inte köpt den från svenskt tenn istället.

 • Anni skriver:

  Jag håller verkligen inte med Mimmi morgontrött. Det enda hon bidrar med är att klaga på de som kommenterat. Tråkig attityd. Men bara för att kommentatorerna njuter av vacker design så betyder det inte nödvändigtvis att de springer och köper! Man BEHÖVER ju inte köpa allt som är snyggt.

 • Annette skriver:

  Vad som har hänt på Mio har jag ingen aning om, mer än att hela deras sortiment numera verkar bestå av kopior.
  Jag tänkte i stället lägga ljuset på de som kommenterat Svenskt Tenns produkter och priser. Visst ligger deras och andra designade produkter högre i pris. Ja, design, bra material och fint hantverk kostar mer än massproduktion i t ex Asien.
  Men ändå så ser jag designade produkter mer som ekonomiska och miljömedvetna inköp än just de kopierade massproducerade.
  För om du tröttnar på din Svenskt Tenn papperskorg, om låt oss säga tio år, så lovar jag dig att du kommer att kunna sälja den för ungefär samma belopp som du köpte den för. Något som du absolut inte kommer kunna göra med Mios papperskorg, om den ens håller 10 år.
  Ja, ibland verkar man glömma bort det där med hållbarhet, och produkternas värde, nog så viktigt idag tycker jag.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.