Annons

Retuschfusket i inredningsbranschen

När jag var tonåring med dålig självbild så var modemagasinens retuscherade och supersmala modeller kanske inte den bästa medicinen för att få mig på bättre tankar. Ändå läste jag envetet de där tidningarna. Man ville ju hänga med och ha koll. Och även om jag kände mig nedslagen emellanåt fick man ju faktiskt en hel del inspiration också.
 
Debatten som pågick i media där modellerna själva skojade i intervjuer och sa att ”Inte ens Cindy Crawford ser ut som Cindy Crawford när hon vaknar på morgonen…”. var nog en välkommen väckarklocka för mig och många tjejer som rörde sig i gränslandet kring ätstörningar och utseendefixering. Valet av knarksmala modeller och hård retuschering var ju också föremål för ständigt ifrågasättande så långsamt sjönk det nog in i mig och mina kompisar att alla jämförelser mellan hur ett plagg såg ut på mig och modellerna i tidningarna bara var att glömma. Det var ju inte på riktigt. 
 
Kanske är det mot bakgrund av min egen tonårshistorik som jag blir så ledsen nu när jag får mail av bloggläsare som påvisar samma slags ledsna uppgivenhet, fast mot sina egna hem. I övrigt kloka och rimligt resonerande vuxna jämför sina helt ”normala” bostäder mot vår tids ideal som visas upp i inredningsmagasin och på internet och känner samma slags tonårsmässiga frustration över att de inte ”får till det”.
 
Men vet ni varför?
De hemmen finns inte. 
 
Prylarna finns för all del. Många stylister tar ju med sin en hel skåpbil med ”det sista piffet” och ”den röda tråden” när det ska plåtas hemma-hos-reportage (men de tar även med sig allt tillbaka om det är en tröst). Det fenomenet börjar bli allmänt känt nu, inte minst tack vare utbredningen av begreppet ”hemnetstyling”. Alla kan ha ett fint hem i fem minuter och från rätt vinkel. Vad man däremot inte talar lika högt om är bildbearbetningen. Hur foton ljusas upp. Kablar, spikhål och eluttag retuscheras bort. Saker flyttas och spegelvänds. Fönster ibland byter (!) plats. Färger justeras och tavlor ändras…. Nu vågar jag inte hänga ut något enskilt magasin, eller reportage – men jag har sett många, många sådana genom åren. För att exemplifiera har jag fuskretuschat en egen bild som exempel. Kanske kan det hjälpa dig att se lite snällare på dina egna förutsättningar?
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • Så himla intressant att få läsa! Jag jobbar själv som mäklarfotograf och fightas dagligen med detta. Man måste redigera bilderna för att locka köpare, men samtidigt får det inte redigeras för mycket så att köparen känner sig lurad när den kommer på visning. Knepigt det där!

 • NORRSKEN EMMA skriver:

  så sjukt fint och kaminen/eldstaden älskade jag verkligen!!
  ha en toppen dag alltid intressant att läsa på din blogg må jag säga 😀
  kram

 • Jessica skriver:

  Öhhh…sluta redigera mäklarbilder då? Falsk marknadsföring ju. Men man kan kanske inte förvänta sig annat i sjukaste branschen ever…

 • Sandra skriver:

  Tack Frida! Jag behövde precis den här påminnelsen.

 • Eva skriver:

  Tack Frida! Befinner mig i en sådan kris just nu! Känslan av att inte "få till det" när jag sitter och jämför med hemnetstylingarna. Men det är ju inte på riktigt! Tack för påminnelsen!

 • Josefin skriver:

  Mycket bra och viktigt inlägg!!

 • Emelie skriver:

  Du är grymt bra Frida! Ibland tror jag människor glömmer av vad rummen i hemmet är till för. Kan riktigt känna av den vibrerande hetsen kring minsta lilladetalj i t ex. barnrum, och butiker som ivrigt hejar på. Men det enda de skapar är identiska rum helt utan personlighet med ibland livsfarliga lösningar för att klämma in varenda detalj (t ex vimplar på.barnsängen, hyllor utan förankring mm). Kanske borde vi mer tänka "något gammalt något nytt, nånting lånat nånting bytt" och uppmuntra våra barn till sunda inredningsvanor. För en dag sitter de med mode- eller inredningsmagasinen ❤

 • Så bra inlägg!

 • Leah skriver:

  Bra inlägg, kände att jag behövde det! Tack för en inspirerande blogg!

 • Marja skriver:

  Så viktigt inlägg!. Det är ju verkligen så, man ser alla dessa fantastiska hem och tänker att jisses vad alla andra kan få till det utom jag och så ser man bara bristerna i sitt eget hem. Kanske därför det blivit någon form av allmän utmattning på inredningsfronten. Man vill så mycket men får aldrig till det, och det är ju inte konstigt om idealet är redigerat.

 • Karina skriver:

  MYCKET bra inlägg! Tack!

 • Christian skriver:

  Intressant inlägg och något jag själv funderat på en hel del. I grunden är det ju vi själva som skapar denna marknad vare sig det gäller mode, interiör eller bilar för den delen. En klassiker är ju Ikea katalogen och den totala bristen på sladdar till allt elektriskt.
  Det jag tycker är mer frustrerande är dels logiken i stylingen. Allt för ofta ser man stajlade miljöer som må se snygga ut på bild men skulle vara helt omöjliga att leva i.
  Det andra är den likbleka färgsättning som man allt för ofta stöter på i bilder. Jag trodde man ville komma bort från det allt för vanliga svenska gråa vädret. Men att dra ner färgmättnaden något extremt för att få alla vitt och grått och på så sätt döda allt liv i bilden (att inte tala om eventuella växter) känns omåttligt populärt.

 • Karin skriver:

  Mycket, mycket bra inlägg! Efter femton år som mäklare (inte nu längre) ser jag hur den här trenden har eskalerat till en nästan orimlig nivå. Har följt med vänner på några husvisningar på senaste tid och inser att husen inte går att känna igen från bilderna längre. Det som ev inte är fördelaktigt finns inte med på bild/i beskrivningen. Förståelig men mycket tråkig utveckling. Tidigare visade vi "allt" på bilderna. Kanske dags för en ny rubrik här på bloggen med galet stylade mäklarbilder/annonser där styling/produkter bara är uppradade utan funktion för rummet.

 • Hanna skriver:

  Vilket bra inlägg! och tänkvärt! Tack för att du med jämna mellanrum tar upp så viktiga frågor.

 • Ann skriver:

  Tack! Så viktigt att påminna.
  Och också att tänka på att ett perfekt hem varken är vägen till lycka eller speciellt viktigt, om man tänker efter 😉

 • Anna-Karin skriver:

  Klokt inlägg Frida. Jag vill bo, trivas och tycka om mina saker, men det får aldrig bli det viktigaste och ingen annan behöver gilla mitt hem.

 • Carin skriver:

  Så himla bra inlägg!

 • Karolina skriver:

  Tack Frida!

 • Jessika skriver:

  Alltså bästa inlägget! Tack det behövde jag efter att man gjort om hemmet för 100 gången ☺❤

 • Jessika skriver:

  Alltså bästa inlägget! Tack det behövde jag efter att man gjort om hemmet för 100 gången ☺❤

 • Anonym skriver:

  Tack! ❤️
  Känner igen den känslan så väl, man kan känna sig lite knäckt ibland över all perfektion i allas hem och liv

 • Therese skriver:

  Tack för detta inlägget Frida. Just detta är något som stressar mig oerhört..

 • M skriver:

  Tusentack för påminnelsen. Det är extremt mycket jämförande år 2017. Extremt mycket. Men även om jag älskar inredning & design så har jag skapat ett personligt hem för mig och min familj. Ett personligt hem borde vara dagens nyckelord!
  Kram @youaremyfavoritefeeling

 • Sara skriver:

  Vad intressant att du tar upp detta själv! Det är precis därför som jag uppskattar bloggar som Krickelin och Mokkasin och Elsa. Köper inte nya saker utan tipsar om bra loppisar istället för senaste trender på Formex.

 • Anonym skriver:

  Det här var jätte intressant att läsa och vilket bra exempel du la upp med bilderna. Man blir verkligen lurad när man inte vet hur det ligger till bakom allt!

 • Pauline skriver:

  Men hallå?? Frågan är ju huuuur du redigerat denna bild?? Vad är hemligheten att få den så ljus?

 • Tesd skriver:

  Och dessutom alla hem med "persooooonlighete" (speciellt bland bloggare) som ser exakt lika dana ut som alla andra.

 • Hanna skriver:

  Mycket bra inlägg!

 • Sara skriver:

  Tack för påinnelsen, behövde den just nu!

 • Elin skriver:

  Vilket bra och välbehövligt inlägg. Vilket program använder du för redigering?

 • Amanda skriver:

  Kloka ord som vanligt! Tack återigen för daglig läsning och hög kvalité 🙂

 • Marie skriver:

  Tack så mycket för dessa kloka ord. Som pricken över i:et när jag hade diskussionen med min sambo, som är lite mer av en perfektionist, för bara några dagar sedan (efter att vi städat och piffat hela huset en hel dag) när han högsta önskan var att få ha ett städat perfekt hem i fyra dagar. Jag sa: älskling. Vi ska vara glada om det är så här fint i fyra timmar. Vi är inte bara vi. Vi har tre fantastiska barn i hushållet. Vi måste gjädjas åt det.
  Vi fortsätter med intentionen att ha ett fint och städat hem, varje kväll. Att barnen plockar undan efter sig och att vi plockar undan efter oss. Men där i mellan får det vara kaos. Livet är inte ett stylat, snygg hem. Livet är lite kaos, men massor av kärlek.

 • Jossan skriver:

  Så bra inlägg!!!

 • RJA skriver:

  Tycker tvärtom man ska lägga ner idén om "personligt" hem. Varför är det viktigt? Det har aldrig varit viktigt tidigare i historien. Det viktiga är att ha ett hem som man trivs i och tycker är fint, om det är "personligt" eller inte är helt irrelevant och ointressant. Det är någon slags samtidig individualisthets där allt ska vara personligt, småskaligt, unikt yada yada. Vi är inga unika snöflingor och även om vi försöker vara och tror att vi är "personliga" så kommer man ändå se om några år att vi var precis som alla andra.

 • Jätte bra och klokt inlägg! " Titta gärna på lampors placering på Hemnet -instagram, om de finns med ;-D. Det är inte möjligt förstå ljuset- ljussättningen, väldig synd och inte svårt om man är lite intresserat. Så trött på alla tvålbilder!

 • Sanne skriver:

  Så himla tänkvärt!

 • Emma skriver:

  Tack för ett tänkvärt och bra inlägg! Min tanke med heminredning är:"Homes are for free expression, not good impression." Vet inte ursprunget till citatet.

 • Anna skriver:

  Just ljussättning i efterbehandlingen har jag inte så svårt för – till skillnad från studior osv är det ju svårt att alltid få plats med utrustning i hus och lägenheter, och detaljerna måste ju synas. Men att retushera sladdar, ellutag och knappar är ett otyg :/

 • Fia skriver:

  Heja dig Frida! Så nyttigt att läsa och påminnas ibland!
  Bästa inlägget i hela bloggvärlden på länge!
  Kram

 • Caroline skriver:

  Mycket bra och viktigt inlägg. Och en fin påminnelse. 🙂
  Något som jag stör mig på är alla "detaljbilder" i mäklarannonser. Här i storstadsområdena lägger vi ner enorma summor pengar på våra lägenhetsköp. Det är en så pass stor investering att det nästan börjar kännas respektlöst med alla närbilder på blomrum-buketter i Svenskt Tenn-vaser, rustika skärbrädor, och mysiga stämningsbilder på handtvålar och doftljus.
  OK, jag förstår att ’respektlöst’ är lite starkt, men en mäklarannons är inget inredningsreportage. Den ska på ett sakligt sätt visa mig bostaden, hur den är konstruerad, vad den består av och om planlösning och grund är något för mig. Ibland känns det som att man bara scrollar förbi en massa inredning utan att alls få en uppfattning om planlösningen eller om huset man tittar på faktiskt är robust och värt att investera i. Stylingen i sig har jag inget emot, det är liksom själva presentationen. Alla fina prylar och växter (och tvålpumpar, my god!) kommer ju ändå vara borta när jag flyttar in.
  Så i takt med att vi måste lägga ner fler och fler miljoner på ett helt vanligt hem, kan vi också få annonser som speglar och respekterar detta?

 • Patrik skriver:

  Så himla viktigt inlägg!

 • Annika skriver:

  Tack för ditt inlägg! Hörde för många år sedan från en inredningsfotograf att de allra flesta heminredningsreportage är fejkade. Stylisten och fotografen flyttar runt möbler, tavlor etc så att det blir fina bilder. Är så trött på bilder från sönderrenoverade lägenheter och villor. Alla dessa bloggare som köper villor som de sedan blåser ut så att endast ytterväggarna är kvar. Slutresultatet är en exakt likadan villa som alla andra bloggare. Varför bygger de inte nytt istället? Upplever att många bloggare enbart är copycats utan egna idéer. Skönt att sådana som du finns.

 • Man brukar ju säga tur att det finns lögner tänk om allt man hörde vore sant.

 • Amanda skriver:

  Vad gäller de extremstylade mäklarannonserna – som ju numera dessutom blivit en sorts inredningsreportage och ofta sprids för just inredning och styling – är det en ögonöppnare att lämna landet. Har haft anledning att leta igenom annonser från London, Bryssel och Amsterdam de senaste året och det är knappt man städar undan ungarnas leksaker från golvet innan man fotar. Mycket befriande, och kanske också ganska talande om situationen och stabiliteten för den svenska storstadsmarknaden.

 • Precis vad jag behövde läsa idag, tack!

 • Så bra skrivet.. så skönt att ngn vågar beskriva verkligheten.
  Ärligt o härligt ?

 • Jenny skriver:

  Åh, vad jag behövde läsa det här just idag. Sensommarens lite kyligare väder gör att vi flyttar in igen efter att praktiskt taget ha levt utomhus de senaste månaderna och jag tycker att hela vårt hem ser ut som ett tillfälligt studentrum med ihoplånat bohag. Det är förmodligen ett högst vanligt hem men det är inte riktigt så det känns just nu.

 • Astrid skriver:

  Bra inlägg! Gav en nyttig inblick och påminnelse om att allt inte ser ut som man tror.

 • Ylva skriver:

  Intressant inlägg! Självklart fattar en att bilderna redigeras, men inte hur mycket?! Svår balans som någon skrev ovan, att locka till köp samtidigt som en inte vill dölja sanningen allt för mycket.

 • Anonym skriver:

  Tycker det är intressant att ex plaza interiörs och allt i hemmets omslag sällan ser likadant ut som inne i tidningen. Kontrollera bilderna så ser ni att de ofta lägger till någon ny pryl på borden eller byter väggfärg etc för att passa rubriksättning mm

 • Anonym skriver:

  Finns för och nackdelar med allt…

 • Bra och intressant skrivet, Frida! Tycker om din blogg för att du lyfter även sådana här sidor av inredningsdetaljer.

 • Anonym skriver:

  Lite så är det ju också i bloggvärlden, om kanske inte lika extremt. Jag tänker man väljer just den bakgrund och extragrejer som passar just den bilden (och städar bara där). Så surfar man runt på bloggar och tycker att alla lever så städat förutom en själv 🙂

 • Anonym skriver:

  väldigt bra inlägg! 🙂 jag kan helt glömma bort att en bild kanske är redigerad och istället blir jag avundsjuk på alla som har sådär ljusa rum, haha.

 • Anonym skriver:

  Åh så bra att du skriver detta!!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.