Annons

Stylingtips: 50/150-modellen

Jag får väldigt många frågor från läsare som vill ha in mer färg i sina hem, som undrar hur man ska göra så att de kulörta detaljerna inte bara blir till irriterande prickar som sticker i ögonen. För ett par månader tipsade jag er om 60/30/10+s som ju är en jättebra formula för att hitta proportioner när man färgsätter sitt hem – men den kanske känns lite avancerad att börja med om man är ovan att jobba med färg. 
 
En betydligt enklare tumregel att ta till är 50/150-modellen. Då behöver du bara hitta EN färg som du gillar. Sedan går konceptet ut på att du jobbar med en nyans som är 50% ljusare och en som är 50% mörkare av den. Tänk helt enkelt att ditt inslag av färg behöver två sidekicks. Vips har du hittat din färgbrygga som gör att de där kulörta sakerna i ditt hem inte känns som ensamma utropstecken utan kan får stegvis ackompanjemang. Lite som tripp, trapp, trull. Testa det på soffkuddarna till att börja med, för att komma igång med din färgpalett – och sen kan du jobba dig vidare ut i rummet och matcha andra inredningsdetaljer, tavlor, mattor, gardinerna och andra textilier!


Välj först ut en kulör som du gillar. Kombinera sedan den med en nyans
som är ca 50% ljusare och en som är 50% mörkare = din färgbrygga!

Kategorier:

Kommentarer

 • Jenny skriver:

  Superbra tips, ska ta till mig det!
  Men kan du även ge exempel med en färgkod för att det ska bli ännu lättare att förstå? 🙂

 • eKorren skriver:

  Pray tell, hur kommer man fram till 50% mörkare/ljusare?!

 • Anonym skriver:

  Fråga i en färgaffär?

 • Christina skriver:

  Hur räknar man ut NCS-koderna för 50- och 150-kulörerna utifrån befintlig NCS-kod?

 • Frida skriver:

  Christina: 50/150 är alltså ingen exakt vetenskap utan en tankemässig tumregel.

 • Christina skriver:

  Ah, tack för förtydligande, Frida! Jag är ingenjör och utgår ibland från att allt baseras på exakta vetenskaper. 🙂

 • Det er spennende med litt farger inn i hjemmet igjen, selv om jeg fremdeles liker det lyse godt. Jeg liker også varme farger.
  Jeg skal flytte (ny bygd leilighet)og fikk veiledning på et fargevalg som går på jotun sine farger. Vist også bilder av et interiør jeg likte, og de sa at det lignet litt sørafrikansk(lyst og trehvitt blant annet kurvdetaljer)
  Veiledningen ble at jeg burde velge: warm blush(en vegg i stue (v/tv) og gjesterom)og fargen Marrakesh over kjøkkenbenk(har åpen løsning)Fargen Marrakesh også på en vegg på soverommet. Resten skal være hvit. Jeg burde også gå for kremhvit sofa fikk jeg høre. Hva tenker du om dette fargevalget. Det går ikke akkurat i skala, men fargene passer sammen tenker jeg.

 • Älskar den här typen av inlägg! Ibland "sätter du namn" på något jag redan har haft på känn och ibland ger du tips på ett konkret sätt att tänka som jag kan använda i hemmet. Har redan gjort en hel del förbättringar genom att flytta runt samt addera/ta bort något!

 • Anna skriver:

  Älskar dessa inlägg! Så himla himla lärorikt för en novis ??

 • Annette skriver:

  Bra tips 😀
  Kika gärna in hos mig, gjort ett inlägg om primers
  http://nouw.com/Nettan

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.