Annons

Lookalikes: Per Öbergs soffbord för Svenskt tenn

Det är inte första gången jag ser ett soffbord som inspirerats av Per Öbergs dyrgrip för Svenskt tenn, men det är nog första gången de är så pass lika. Check på de meanderformade benen och den runda bordsskivan med sarg. Inte sant. Eller vad säger du om det här? Lika som bär? 
Bild 1: Soffbord Per Öberg för Svenskt Tenn, pris 32 000 kr
Bild 2: Ellos Soffbord George, pris 699 kr

Kategorier:

Kommentarer

 • Anna skriver:

  Håller med om att de var "för" lika, men Ellos bord är väl en variant på deras gamla modell i mässing? IRL skulle ingen nånsin göra kopplingen. Tror jag.
  Väldigt bra med "Lika som bär". Hoppas att du har inverkan på de stora kedjornas tendens att göra dåliga kopior på designklassiker eller billiga varianter på bra design.

 • Linda skriver:

  Ellos borde skämmas! Så trist att kopiera på det viset.

 • Anna H skriver:

  En snyggare variant till en 45e-del av priset? Ja tack! Det är ju toppen att man inspireras av varandra och tar fram produkter till konkurrenskraftiga priser 🙂 Förstår inte allt hat? Det är knappast en unik idé, inga möbler är.

 • Anneli skriver:

  Att kalla dessa bord lika som bär är nog i mitt tycke en förolämpning mot Per Öbergs fantastiskt vackra bord :).

 • Jag har själv Per Öberg bordet och vill nog hålla med Anneli här ovan litegrann.
  Jag gissar mig till utan att ha sett "kopian i fråga" i verkligheten, att det även skiljer sig hästlängder materialmässigt och detsljmässigt.
  Per Öberg bordet är nämligen helt i järn ( i ett stycke) och så tungt att det inte ingår att lyfta av en person, och bordet här ovan ser man ju är ihopskruvat på många ställen.
  Men stilmässig ja, precis som IKEA’s bord i Svärtan kollektionen och även Caroline Ek Design’s soffbord är i samma stil.
  Kram Anette

 • Anna skriver:

  Skulle va så mycket mer intressant att få lite mer information om just designklassiker, hantverket bakom, arbetet och varför just de är klassiker och unika. Alltså varför just den möbeln blev så ikonisk .
  Vart fick Per Öberg idén ifrån, vad inspirerades han av, hur gick han till väga för att tillverka bordet etc etc. Ser att bordet formgavs så sent som år 2000 , relativt nyligen ändå.
  Känns som att det skulle nyansera denna kategori.

 • Anna skriver:

  Anna H: hat är väl fel ord, men visst är det ett problem med att lågpriskedjorna gör intrång i immateriella rättigheter? För visst finns det möbler som är "unika idéer"! Lika problematiskt är det att en del företag gör piratkopior, oavsett om det är LV-väskor eller designstolar.
  Ja, Svenskt Tenn-bordet är dyrt. För dyrt, enligt många. Då får man väl låta bli att köpa. Och kedjorna borde låta bli att kopiera.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.