Annons

Dags att börja betala bloggarna med tummen?

Jag måste inleda med att lugna oroliga läsare angående rubriken. För nej, jag har inte tänkt börja ta betalt för att ni ska få fortsätta följa mig här på Trendenser. Det är ju det som är det fina med bloggar och instagramkonton. Det kostar inga pengar att ta del av inspiration på internet jämfört med exempelvis proffsiga papperstidningar och glossiga magasin. Men just därför tycker jag att vi (ja, både du och jag – alla vi) som läser och följer konton på nätet alldeles gratis borde bli lite bjussigare med våra tummar. 
 
Det uppfattas säkert som en förmäten sak att be vuxna människor om. Att trycka och tycka lite mer. Jag förstår det. Inte minst av alla som inte själva sitter bakom ett tangentbord och försöker komma på inspirerande saker att skriva om varje dag – året runt. Men för oss som gör det, i ur och skur, så är just interaktionen med er läsare himla värdefull. För att inte säga allt. I alla fall om vi ska orka (och i vissa fall kunna) fortsätta. 
 
Valutan i vår värld är nämligen inte bara pengar och kronor. Det handlar lika mycket om om engagemang och feedback. Dels emotionellt förstås, som en uppskattande klapp på axeln och en känsla av att bli sedd eller bekräftad. Det behöver vi ju alla lite till mans. Men det är också viktigt rent ekonomiskt, i form av användarstatistik och ”engagement rates”. Ni betalar ingenting för det ni får, men vi mäts i hur ni beter er. Eller inte beter er. Och i många fall är det David mot Goliat. Små independentskribenter som kämpar sida vid sida med stora multinationella medieförlag som har monetära muskler och integrerade plattformar, som kan korslänka och dopa antalet sidvisningar och använda smarta tekniska tricks för att få till snygga siffror mot annonsörerna. 
 
Vi som inte har allt det, vi har bara er läsare. Och era tummar.
Tänk gärna på det nästa gång du scrollar förbi en gilla-knapp.

Kategorier:

Kommentarer

 • Anonym skriver:

  Har helt ärligt inte tänkt på att det finns gillaknappar på bloggar, men nu blir det ändrade tummrutiner!!
  Tack för en fin blogg! ❤

 • Evelina skriver:

  Hade ingen aning om att det fanns en gilla-knapp här på bloggen. Givetvis ska jag "göra bättre ifrån mig" nu. Älskar din blogg!

 • Hannah skriver:

  Usch jag får dåligt samvete. Följer flera bloggare och instagramkonton och Facebook-grupper regelbundet men klickar aldrig på hjärtan och likes. Jag har inte fattat att det är viktigt för er ???Bättring ska bli!

 • Britt-Marie skriver:

  Här kommer min tumme!
  ☀️

 • Michaela skriver:

  Helt rätt! Nu tummar, eller hjärtar ?, jag utan tillsägelse men håller helt med om att ni förtjänar bekräftelse när inläggen är bra! Blir lätt att man endast skriver kritik. Samma tänker jag om adlinks, varför ska inte bloggare få betalt om den tipsar? Jag hade aldrig tagit betalt och tipsat om en vara som jag personligen ogillar eller strider mot mitt varumärke varför skukke de bloggare jag följer då göra det?

 • Kattis skriver:

  Självklart viktigt! Dock har jag märkt att om jag gillar eller kommenterar på officiella öppna konton på Instagram så får jag genast massa följarförfrågningar. Så olustigt när jag vet att de inte känner mig eller skulle ha nån glädje av mitt privata konto.

 • Karin skriver:

  Hej! Jag samtycker till inlägget och kan absolut bli bättre på att visa min uppskattning. Tack för påminnelsen. Tyvärr har jag dragit mig tillbaka från att lämna kommentarer, då de i vimlet av mindre positiva kommentarer misstolkats och jag har upplevt att även kommentarer i all välmening, uppskattning och med hejarop missuppfattats och ifrågasatts. Det känns tråkigt att behöva förklara eller förtydliga ett positiv kommentar. Då är gillamarkeringen ett säkrare kort, men det känns lite plats. Jag hoppas att bloggaren på sikt slipper mötas av så mycket negativ kritik och tills vidare kan ta till sig av de vänligt menta kommentarerna.

 • Malin skriver:

  Hej, Jag använder en rssläsare och via den går det inte att kommentera. Ska jag göra det blir det flera extra moment och det orkar jag inte ta mig för. Förutom nu då 🙂 Med vänlig hälsning, Malin

 • Lisa skriver:

  Oj va jag kände mig dum nu, läser ju massor av bloggar och kommenterar/gillar nästan aldrig. Tack för en bra påminnelse,så viktigt för oss vanliga läsare att förstå hur det funkar bakom kulisserna! <3

 • Lina skriver:

  Liksom flera tidigare har kommenterat, hade inte jag heller någon aning om att det fanns gilla-knappar på bloggar. Jag har uppenbarligen skrollat förbi hjärtat utan att reflektera över den, så jag kan tänka mig att det är ett "aha" för ännu fler, och jag kommer definitivt att börja gilla bra inlägg.

 • Marianne skriver:

  Så sant!
  Det är så lätt att glömma. Är här inne på din blogg och läser varje dag. Och även fast jag tycker vi har en "nära relation" så er den ju väldigt ensidig. Jag ser dig men du ser ju inte mig, och vet inte hur jag reagerar på det du skriver. Men du ska veta att det finns en anledning att jag fortsätter komma tillbaka. Tack för att du fortsätter och dör att du delar med dig av alla tips o all inspiration.

 • Dialogen med läsarna har flyttat över i andra kanaler, instagram exempelvis. Jag får ofta kommentarer på det jag skrivit på bloggen där. Oftare i allafall. Jag håller med dig – även för oss som bloggar helt utan kommersiella samarbeten är det just kommentarena somger den där extra energiboosten – att få ett namn på en av dem som representeras i statistiken.

 • Helena skriver:

  Absolut, det ska jag tänka på! Gillar alltid ex dina bilder eller andra influensers bilder på Instagram men kommenterar nästan aldrig på bloggar eftersom det är så krångligt. På Insta är det så lätt, på bloggar måste jag skriva in namn och email, och vissa bloggar kan man inte ens kommentera på om man inte har ett konto på. Jag förstår varför, alla idioter som kommenterar med elakheter, men det är ändå min förklaring.
  Tack för en bra blogg!!

 • Sandra skriver:

  Jag visste inte heller att det fanns en like-knapp! Skall också börja likea varje gång jag läser framöver. Heja dig!!

 • Susanna skriver:

  Det synes jeg du har helt rett i. Det tar virkelig mye tid å blogge-inspirere og da er det jo såklart fint med litt bekreftelse og feedback. Og som du nevner har kanskje ikke private bloggene de samme musklene som portalene selv om de faktisk har like mange lesere. Samtidig tror jeg utvikling går mer mot at man kommenterer på instagram, der er det lettere å kommentere og man har ofte en direkte dialog med sine følgere. Ps. Passet såklart å trykke på like knappen nå. Takk!

 • Tack för ett bra inlägg! Håller helt med dig om att det lätt glöms bort allt jobb som ligger bakom allas bloggar. kram Pernilla

 • Viktoria skriver:

  Håller verkligen med dig i det här! Jag bloggar för att jag tycker att det är roligt men även för att glädja andra och en "klapp på axeln" för det jag gör i form av t.ex. ett tryck på gilla-knappen är stort för mig.

 • Karin skriver:

  Tack för påminnelsen! Nu måste jag blir bättre på det 🙂 De där små positiva kommentarerna och gillningar betyder ju så mycket. Läser din blogg och uppskattar den mycket 🙂 Tack för att du bjuder in oss!

 • Heidi Lundkvist skriver:

  Jag brukar vara superdålig på att gilla men nu får det bli ändring på det!! Gillar din blogg btw!! Ha det gott!

 • Tess skriver:

  På t.ex. Instagram fanns dessa likes väldigt integrerat från början så jag tror folk helt enkelt inte tänkt på att det funkar med blogginlägg också 🙂 Får hoppas det är något som utvecklas 🙂

 • Vilket bra inlägg. Jag som tillbringar mer än än en heltidstjänst på Instagram i veckan märker av detta väldigt tydligt. Med Instagrams nya algoritm spelar den där tummen och dubbelklicket väldigt stor roll. Företag är så klart intresserade av engagemang, jag av den energin som interaktionen med följarna ger. Siutligen och avgörande så tolkar Instagram om det jag delar är något mina följare vill se i sitt flöde utifrån om de interagerar med bilderna och mitt konto. Utan tummen upp kommer Instagram sålla bort mina bilder från flödet hos de som ute interagerar och den nedåtgående spiralen är igång.
  Tack för att du uppmärksammar detta. Hoppas det går bra att jag länkar till detta inlägget i min blogg.

 • Mia skriver:

  Håller med dig, det är så mycket roligare att skriva om man får feedback och då förstås helst positiv sådan. Tack för en trevlig blogg.

 • Tack för bästa bloggen. Håller med dig, tycker dock generellt att det är viktigt att bloggaren svar på frågorna som ställs, återkoppling, annars känns det lite meningslöst med kommentar. Känns som flera/några av de bloggare som har "dialog" med sina läsare får många gillande. Glad midsommar!

 • Jag har en sådan girl-crush på dig!!! Tusen tack för att du sätter ord på det jag funderat på ett längre tag. Uppskattar ditt arbete enormt, försöker därför kommentera när jag är här. Tack igen!

 • elin skriver:

  Heja heja!!!
  En önskan – om du har möjlighet ekonomiskt och tekniskt – snälla gör sidan mer mobilvänlig! Vi är fler och fler som läser i mobilen 🙂
  Tack!!

 • Lina Johansson skriver:

  Helt rätt, ska verkligen börja tänka på det! 🙂

 • Mirella skriver:

  Så himla bra påminnelse. Tänker ofta på det när inga hjärtan syns på bloggen. Ska själv bli ännu bättre på det.

 • Maria Edvardsson skriver:

  Håller med. Driver själv en liten blogg. Ser ju på statistiken att det är många som tittar…. Nästan aldrig att man får varken kommentar eller ens ett gilla…. Men men …. Så är det väl.
  Bra skrivet iaf. Glad Mdsommar! Maria

 • Karina skriver:

  MYCKET bra inlägg! DESSUTOM att inte se sig som elit utan att tänka på hur det var när man själv startade som liten inredningsblogg. Hur dom stora var större.
  Men angå likes och liknande. Se på dom största kändiskontona på instagram. Det är inte många procent som likar någon överhuvudtaget. MAX 10%.

 • Felicia skriver:

  Håller helt med! Bra skrivet

 • Floweroffame skriver:

  Så bra skrivet. Kan bara hålla med i allt. Från en enkel bloggare. Man behöver lite feedback för att känna det roligt att fortsätta. Ha en fin dag Kram Pernilla

 • Days by Johanna skriver:

  Jätte bra skrivet! Tycker så mycket om när jag se folk trycker på gilla hjärtat!!! 🙂

 • Leonor skriver:

  Håller med dig! Jag upplever precis likadant när det gäller min lilla blogg. Feedback är morot för oss så vi vet vad som uppskattas och inte. Att interagera är superviktigt så vi orkar fortsätta. Stor kram, Leonor

 • Anonym skriver:

  Vart tog Pella Hedebys kommentar vägen??? Tog hon bort den?

 • Anna skriver:

  Word sister!

 • Så otroligt bra inlägg! Mer likes till folket! 😛 😀

 • Anonym skriver:

  Underbart!! Behöver den här påminnelsen oftare tror jag 🙂

 • CorinneGrönholm skriver:

  Superbra inlägg!! Verkligen superviktigt för oss bloggaren, men säkert svårt också för läsarna att förstå 🙂 Toppen att du tar upp det!

 • Anonym skriver:

  Håller med.. Trist när man ser att folk kikar in men typ noll feedback. Måste jag själv också bli bättre på när det gäller andras bloggar, skall dock erkännas. 🙂 Tackar för påminnelsen.

 • Anonym skriver:

  Så himla himla bra skrivet! Glad för att nån satte ord på hur jag, och många andra bloggare, känner. Jag skrev lite kort om detta inne hos mig och länkade till ditt inlägg. Hoppas ok! Kram!

 • Petra skriver:

  Vad bra skrivet Frida! Det är verkligen viktigt att få feedback och bekräftelse på det man gör. Verkar som att många av dina läsare förstod vikten av det oxå nu:) Det är ju även trevligt att kunna visa uppskattning på saker man gillar?? Tummen upp ??

 • Pia skriver:

  Åh så bra skrivet och så sant!!!

 • Nettan skriver:

  Jag driver flitigt en skönhetsblogg så vore kul om ni ville kika in 🙂 Jag älskar att blogga och uppdaterar varje dag. http://nouw.com/Nettan

 • Anonym skriver:

  Ja det är nog viktigt med feedback och uppskattning för alla oavsett om man har bloggen som arbete eller inte

 • Trendenser skriver:

  Den ligger under mitt inlägg om Instagram Moments. Inte här. Jag har också svarat henne där.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.