Annons

Lookalikes: Jean Prouvé

Ingenjören, arkitekten och designern Jean Prouvé (1901-1984) anses ha varit en av de mest inflytelserika formgivarna i den tidiga modernistiska designrörelsen. Hans Standard Stol formgavs år 1934 med tanken att bakbenen, som belastas mest, har mer omfångsrika hålprofiler och frambenen tunnnare stålrör eftersom de utsätts mindre tryck. Efter tillstånd från Prouvés familj har Vitra återtagit ett antal av hans möbler i produktion sedan 2002 och just dessa stolar har fått ett uppsving. Med… efterapningar som följd. Eller vad säger ni om de här. Lika som bär?
Bild 1: Jean Prouvé för Vitra, pris 6750 kr
Bild 2: Lexmod Cabin Dining Chair, pris 1339 kr

Kategorier:

Kommentarer

 • Som den student jag är, ligger prislappen alltför högt för mig. Men stolarna var jäkligt stiliga!

 • Katarina skriver:

  Men det där är ju ren kopiering! Hur är egentligen regleringen kring plagiat? Gäller inte design- eller mönsterskydd?

 • Frida skriver:

  Om jag förstått upphovsrättslagen rätt så räcker det att man justerar 7 saker så klarar man sig. Det kan tyvärr räcka med väldigt små olikheter i mått. Sen är det lite olika regler i olika lände för hur länge efter upphovsmannens död som dennes efterlevande äger rätten till en design. Varierar mellan länder.
  Håller med om att det borde vara hårdare och mer konsekvent för att skydda upphovsmakarna och fortsätta stimulera god design.

 • Ninni skriver:

  Frida, jag instämmer helt, i Dina ord i sista stycket !!!
  Det måste bli en skärpning i lagen!
  Det är inte vara kul att vara formgivare idag och tidigare, med alla lågprisföretag som kopierar snabbt och glatt. Dessutom bidrar det till slit och släng, dels pga sämre kvalité och när trenden vänder köps nytt.
  Långt bort från hållbarhetstänkande och handlande.
  Vänligen Ninni.

 • Sanna! ♥ skriver:

  Här tyckte jag faktiskt att den billigare var lite finare, även om de inte var så stor skillnad 🙂

 • Julia Lundmark skriver:

  Detta ser ju ut som en exakt kopia, rakt av. Jag ser verkligen inte vad som är annorlunda? Helt absurt att detta är tillåtet, det här är betydligt mer än "inspiration".

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.