Annons

Need, Read, Wear, Want

Såhär års när det börjar bli mörkare om kvällarna blir jag alltid sugen på att kura skymning och göra det mer ombonat hemma. Fyra inredningsrelaterade funderingar på det temat som snurrar i mitt huvud just nu, nedkokat till en klassisk bloggrubrik: Need, Read, Wear, Want!
Need – Sänglampor och läslampor
Jag funderar mycket på belysning just nu. Men också på skrytstatus. Och funktionsfokus. Jag tror jag har sett mig mätt på uppmärksamhetstörstande designerlampor som är mer dekorativa än funktionella. Jag vill skala ner och bort. Satsa på mjuk belysning och bländfria lampor i höst, gärna med skämar som har genomsläpp. Just nu är jag helt insnöad på Zlamps modeller från 2006. Så enkla och fina. Deras svensktillverkade lampor från Anderslöv är dessutom producerade med högsta hänsyn till miljön. 
Read – Home is where the heart is?
Som sagt, jag är inne i en väldigt grubblande och reflekterande period just nu. Men ibland upplever jag att vi krumbuktar oss bortom rim och reson i inredningsbranschen. Och att vi tycks ha glömt bort essensen av ett hemtrevlig hem i jakten på bildsköna inredningsprojekt. Trivs vi i verkligheten? Är det mysigt hemma? Sänker vi axlarna och slappnar av när vi kommer innanför tröskeln eller tar vi på oss de kritiska glasögonen och skriver fixalistor som aldrig tar slut. Har hemmet slutat att vara vår borg och bara blivit en neverendingstory av förbättringsåtgärder? Hey jag är inte bättre själv, men mitt mål är att bli mer mindful hemma i höst. På det temat är jag också nyfiken på vad som gömmer sig bakom pärmarna i boken Home is where the heart is? från Ilse Crawford. På min läslista!
 
Wear – Vintergarderoben
Än verkar sommarvärmen inte riktigt vilja ge sig (idag var det ju så kvavt att det lika gärna hade kunnat vara juli) men jag längtar efter att få göra säsongsskifte i min garderob och packa upp vinterplaggen från sina kartonger. Jag ser fram emot att hänga undan sommarklänningarna och ställa undan sandalerna för i år och ge plats åt mina varmare favoriter istället. I helgen tror jag det är dags att ta tag i säsongsrockaden och att vädra och stryka mina stickade plagg som legat i en låda sedan i maj!

Want – Läderdyna till vår hallbänk
Pinsamt att erkänna men ända sedan vi flyttade in i huset har en måttbeställd läderdyna till vår sittbänk i hallen stått på inköpslistan, men jag har inte kommit mig för att beställa den. Vilket grämer mig lite, för tänk så patinerat och fint skinnet hade varit vid det här laget. Nåväl. Bättre sent än aldrig. Den här modellen från Københavns Møbelsnedkeri påminde mig om att ta tag i detta senast september!

Kategorier:

Kommentarer

 • Lisa skriver:

  Så kloka ord Frida! Efter att ha bott utomlands i flera år i en väldigt internationell miljö där hemmet avspeglar de personer som bor där på ett hemtrevligt och avslappnat sätt så häpnar jag när jag kommer tillbaka till Sverige. Denna inrednings/skryt-hets där hemmen helst ska se likadana ut och med "rätta" prylar. Vart tog personligheten och värmen vägen? Det ska tydligen heller inte synas att det bor barn i huset. Är inte de en del av familjen?Jag kan bara förklara det med ett ord: ängsligt!!

 • Anonym skriver:

  Håller med till fullo. Förstår mig inte på den sterila trenden med nakna glödlampor i textilsladd ej heller denna fejklyx från låglöneländer i Asien som alla visar på instagram.

 • Åh vilken toppenbra lista Frida!
  Älskar Ilses inredningsfilosofi och den harmoni som hon skapar i allt som hon tar sig an.
  På pricken bra formulerat, mera så överlag så skulle vi alla till mans må så mycket bättre tror jag.
  Kram
  Inredningshjälpen/Anette

 • Anna-Maria skriver:

  Håller med dig, man är ju onödigt kritisk till sitt eget hem ibland. Zlamp kommer du att bli jättenöjd med, vi har många i vårt hem och de ger så fint ljus!

 • Emilie skriver:

  Tycker sänglamporna är jättefina och håller helt med i vad du säger. MEN vi hade ett par AJ på vägg som sänglampor innan och vi bytte bort dom på grund av att de var för oflexibla. Det var svårt att rikta ut dom på boken eller vad det nu var man hade. Lampan hamnar liksom bakom en om du förstår vad jag menar. Bytte till Bestlite BL6, som förvisso är en av de vanligaste skrytlamporna, men funktionen blev mycket bättre då! Helt enkelt, en armatur med lite längre arm gör det lite mer användarvänligt 🙂

 • Hanna skriver:

  Kul att läsa om dina tankar!

 • Anonym skriver:

  Jättejätteintressant. Känner mig själv väldigt mätt på statusshoppingen och möbler/inredning/prylar som köps mer för skryt än för skön stämning hemma. Förlåt att jag säger det men det känns som ni bloggare mer försöker bräcka varandra än inspirera oss som läser. Kännw lite som Elin Kling när hon tipsar om bikinis för 10 000 kr Not så folkligt.

 • Helena skriver:

  Så himla bra skrivet. Dels om hetsen kring att ha "rätt" lampor (förresten alla inredningsprylar) snarare än att fundera på 1. tycker jag om dem? 2. fyller de sin funktion dvs ger mig rätt belysning 3. passar de in i mitt hem och gör det till mitt?
  Och också; jag känner SÅ igen mig i vad du skriver om vad som händer i våra hem. Jag känner så starkt för det personliga hemmet och VILL tro att jag inreder mitt hem så. Men när jag läste dina rader så får jag verkligen rannsaka mig själv. För visst är jag kritisk och visst har jag fixarlistor till förbannelse. Men jag njuter också av mitt hem, som tur är, och blir verkligen glad av det också. Jag tycker att jag har det fint, så som jag vill, och det gör mig glad. Men jag får allt som oftast tvätta min själ för när man läser bloggar och magasin så flitigt som jag så är det lätt att ryckas med i hur mitt hem "borde" se ut och allt jag "borde" ha här hemma…

 • Hannah skriver:

  Jag håller med i vartenda ord. Jag skulle bli ledsen om någon talade om mig som jag tänker om mitt eget hem. Skäms inte heller för att klaga på det inför andra och jämra mig ?

 • Sandra skriver:

  Bra Frida!! Härlig läsning. Jag tittar på min sovrumsvägg där katterna har slitit sönder stora stycken av tapeten och även gett sig på väggen bakom. Men tänker att det är iaf en väldigt personlig fondvägg, som ingen annan har. Den ska väl bli fixad så småningom men det känns inte alltför bråttom. I övrigt funderar jag på hur jag ska kunna möblera om och fixa om hemma med befintliga möbler och prylar. Man måste ju inte köpa nytt jämt. För mig vore den blogg som tipsar om hur man gör om hemma med det man redan har oändligt mer inspirerande än den med konsumtionshets.

 • Carin skriver:

  Tycker så mycket om din blogg!0 En av anledningrn är att du blandar kap och de lite dyrare prylen och belyser problemet med det perfekta hemmet. Jag påverkas själv lätt av de stylade bilderna och jämför med mitt eget hem som då givetvis inte är lika fint. Din 3-månadersregel har jag börjat tillämpa 🙂
  Jag behöver två taklampor, en kökslampa och en över ett slags bardisk/rumsavdelare. Öppen planlösning så de ska vara diskreta. Kan du tipsa mig? Vore toppen med lite nytänk!

 • Linda Johansson skriver:

  Oj så jag tog åt mig av begreppet skrytlampor. Jag köper nog mest för att de ser snygga ut. Tänker i andra hand på hur effektiva de är…. Ha ha.

 • Bina skriver:

  Håller med dig att funktion och form, speciellt när det kommer till belysning, är viktigt. Har en Zlamp-taklampa som jag efter 13 år fortfarande är väldigt förtjust i. Enda tråkiga att det är svårt att få bort flugskit från skärmen.
  Lars Bessfelts ateljé ligger i Anderslöv.

 • Charlotte skriver:

  Härligt att du skriver om belysning 😀 Oavsett vilket märke och stil man har, Valet blir enklare om man först tänka på funktion "Vad skall belysas och varför" Därefter designen och den personliga plånboken. Det är lite mycket fokus på märket, samtidigt som det är ledsamt med alla kopia, lite svårt!
  Ha en underbar dag och "inred mera med ljus" 😀 http://www.2700kelvin.se

 • A skriver:

  En viktig aspekt folk glömmer är hur lamporna ser ut tända..

 • Johanna skriver:

  Å, snälla Frida tipsa gärna om var man kan beställa en måttbeställd dyna i skinn! Jag ska bygga en lång sittbänk i mitt kök och det skulle vara underbart att toppa den med en dylik.

 • Emelie skriver:

  Kul med fina lampor! Du borde göra ett inlägg som inkluderar snygg badrumsbelysning! Svårt att hitta så vore kul om du hade något du kunde tipsa om 🙂
  /Emelie

 • Å, den där boken blev även jag väldigt sugen på nu. Håller helt med i dina reflektioner där kring bildskön inredning och hur vi egentligen trivs hemma – ett grymt intressant ämne som det vore kul om du skrev mer om!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.