Annons

Målbilder och Ikigai

När jag tog steget att säga upp mig från Forsman & Bodenfors för att satsa heltid på min blogg och mitt företag för fem år sedan så var det inget förhastat eller impulsivt beslut. Jag hade funderat igenom det ordentligt. Vridit och vänt på olika alternativ, gjort plus och minuslistor, räknat på både katastrof- och glädjekalkyler och försökt konkretisera vad jag hoppades på. Till slut klarnade en målbild och när jag väl hade bestämt mig och stötte på motstånd så plockade jag fram den där visionen i mitt inre som en mental sköld. Inte minst mot mitt eget tvivel. I höst står jag inför ett par stora förändringar och företagsrelaterade utmaningar som kommer kräva mod, men också en annan typ av mogenhet från min sida. Därför räcker det inte enbart med en tydlig målbild den här gången. Jag behöver en mental kompass som gör det lättare att navigera rätt i viktiga beslut också. Till min hjälp har jag funderat mycket på min Ikigai. Har du testat den japanska tankemodellen? Om inte, bara gör’t. Rita cirklarna på ett papper, använd rubrikerna och fyll fälten med dina spontana tankar. Väldigt nyttig övning. Lite off topic från inredningsbloggandet, jag vet – men högst relevant för de allra flesta av oss både i yrkeslivet och privat. 
Foto/illustration: Samantha Wills

Kategorier:

Kommentarer

 • Där satte du ord på mina tankar och funderingar Frida, precis vad jag behöver just nu för just nu känns det mest som ett enda virrvarr.
  Tusen tack för inspirationen!
  Kram
  Anette

 • Så spännande! I de flesta böcker jag läst om kreativitet, flow och lycka pratas det om ikigai (även en del om vad som gjorde dig glad och uppsluten som barn…)
  Tack för att du delar mer än inredning, så inspirerande!!!
  Intressant länk, den väckte tankar…
  What the world needs, känns ju som ett bra sätt att få in hållbarhet, socialt entreprenörskap.
  Du inspirerar som alltid Frida!

 • Jag har använt något som kallas Mindmapping. Och kan tänka mig att det är liknande? Jag tycker det är superbra, man får verkligen ner alla tankar man har kring det man brottas med.
  Jag har använt det både i privat/relationer men främst när jag med valde att hoppa av från tryggheten med en anställning för att följa hjärtat och passionen istället och starta eget.
  Här är en länk ang mindmapping https://www.mindmapping.com/sv/
  Tack för en bra blogg och intressanta inlägg!

 • Tack för inspirationen Frida! Jag ska genast läsa mer om detta!

 • Anonym skriver:

  Så himla vettigt! Jag har aldrig funderat på mitt kall (tänker att det bara är något man ska fundera på inom sjukvården etc)

 • Martina skriver:

  Tack snälla Frida för detta inlägg. Sitter själv med för mycket tankar i mitt lilla huvud. Hur jag skall gå vidare med många olika saker. Och uppsägning på mitt jobb där jag inte trivs och vart för länge. Så detta hjälpte mig rejält mkt.stor kram

 • 17doors skriver:

  Åh, sådana här inlägg gillar jag! Fortsätt gärna, även om det är off topic, då de som du säger är relevanta för alla på något sätt.
  Ulrika

 • Estela skriver:

  Inspirerad iinlägg, tack.

 • Linda skriver:

  Tusen tack Frida, precis vad jag icksp behöver! Kramar

 • Ida skriver:

  Så bra!!

 • Anonym skriver:

  Vad ska du göra?

 • Susanna skriver:

  Du är SÅ duktig!
  Du bra ett bra livsfokus och otroligt inspirerande inlägg !
  Keep up The good work!

 • Andrea skriver:

  Härligt, puschande inlägg för oss veliga människor som inte riktigt vågar ta det där steget ut i det okända. Gärna mer sådant!
  Och – du e grym!

 • Johanna Garcia skriver:

  Tack Frida!! Har redan tagit ett mega beslut för några veckor sedan, delvis genomtänkt och delvis impulsivt, men med rätt känsla i magen. Ibland känner man bara hur universum säger "det är dags" och då måste man våga lita på känslan. Ska "backtrack"a o se om detta diagram visar samma sak 😉 Önskar dig en underbar helg!

 • Linnéa skriver:

  Blir spännande att se vilka förändringar som är i görningen i höst! Jag håller tummarna för en mer smartphone-anpassad hemsida. Tycker tyvärr att texten i bloggen är hopplöst liten att läsa i min android-telefon (eller finns det nån bra webläsare man kan testa för att komma undan problemet?) Vill ju kunna nyttja din finfina blogg på bästa sätt 🙂

 • Fru Minimalist skriver:

  I slutet av varje år sätter jag nya mål för det kommande året. Samtidigt skriver jag även ett årsbrev till mig sjläv. Då och då under året går jag in och kikar på målen och kollar att jag håller rätt "kurs" och fokus. Årsbrevet förblir dock oläst under hela året tills det är dags att skriva ett nytt sådant ett år senare.
  Målen delar jag upp i olika kategorier som exempelvis självutveckling, träning, ekonomi, vänner, harmoni, familj, bloggen, karriär etc med totalt 4-6 mål per år. Dock är inte alla mål under samma tidsperiod. Jag delar även upp mina mål i prioriteringsordning.
  Årsbrevet är mer visionerande med 2-3 sidor drömskt berättande om det jag önskar ska ha hänt ett år senare, utan att för den delen bli utopiskt. Även årsbrevet delar jag upp med liknande rubriker och kategorier som målen ovan. Det är roligt att sätta visioner för året, det får dig att tänka till om det är något särskilt du vill ska hända och som du bör fokusera på de kommande månaderna.
  https://minimalisterna.se/arsbrev-och-mal-2015/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.