Annons

Mina bästa fototips

Jag får så många frågor om min kamerautrustning, hur jag tänker när jag fotar och vad jag använder för objektiv. Så jag tänkte att jag samlar svaren här, i ett inlägg så kan ni hitta allting på ett ställe. Om ni gillar upplägget lovar jag att göra en del två, om hur jag redigerar mina bilder och varför jag tycker det är viktigt med rätt vitbalans!
Vad har jag för kamera och objektiv?
Handen på hjärtat. Jag är vansinnigt oteknisk. Jag älskar att ta bilder och att förmedla färg/form/känslor/tankar i visuell form MEN jag är helt ointresserad av utrustningen och själva tekniken bakom fotograferandet. Och vet ni vad? Det är helt okej. Man måste inte kunna rabbla ISO-tal i sömnen eller kunna plocka isär ett objektiv i beståndsdelar för att klara av att ta hyfsade bilder. Det underlättar säkert, men om du är som jag, misströsta inte. Jag begåvades inte heller med något vidare tålamod att läsa instruktionsböcker så jag har alltid testat mig fram och tittat väldigt mycket på hur andra gör. När jag jobbade med reklam och var med på kampanjfotograferingar noterade jag alltid hur fotograferna vinklade ljuset, vilka kameror/objektiv och inställningar de använde och jag har alltid hängt över axeln på kompisar som plåtat mycket och bett dem hjälpa mig med reglagen. När jag skulle köpa min senaste systemkamera för ca 3,5 år sedan frågade jag också runt bland olika fotografer och bad dem tipsa mig om den bästa modellen vilket resulterade i att jag bytte från Nikon till en Canon EOS 5D mark iii eftersom det var vad de flesta rekommenderade på den tiden. På så vis blev det också lättare att be dem som hade liknande kameror om hjälp när jag körde fast. Jag köpte (på andras inrådan) också ett antal olika objektiv men de två som jag använder allra mest är mitt Canon EF 50/1,4 (det är det objektivet som ger mest ”tryck” i mina närbilder och gör det lagom suddigt och oskarpt i bakgrunden när man fotar på 1.4-1.8) och mitt vidvinkelobjektiv som jag använder när jag fotar utomhus liksom på mässor. Men det rent tekniska är alltså inte ett område där ni ska ta rygg på mig. Jag behöver snart uppdatera innehållet i min egen kameraväska, inte minst efter att ha slitit så hårt på de här grejorna under de senaste åren – men detta är alltså den utrustning jag använder idag när jag tar foton till bloggen.

Hjältar i bild
Mitt första och allra viktigaste tips när det kommer till fotografering av hem och inredning är att vara noga med vilken vinkel du väljer – utifrån hur stor del av rummet som ska synas och var du vill att betraktarens ögon ska ”landa”. Det här är oftast enklare att veta när man fotograferar personer, men om man tar ett foto på ett rum måste man själv bestämma vad som ska vara hjälten i ens bild och var i fotot man vill placera det. Är det en stol, en tavla eller en lampa som är din huvudperson? Välj vinkel utifrån det och skapa en intressant komposition som framhäver det du vill visa. 


Ledande linjer
Jag jobbar mycket med ledande linjer i bild, både när jag stylar och när jag fotar inredning. Vad menas med det? Jo, linjer som drar in ögat i fotot och lägger fokus på den ”hjälte” du har valt. Ta hjälp av mattor och golvlister eller en linje i soffan, ett bord eller andra vinklar som förstärker känslan av djup och leder ögat mot det objekt du vill rikta fokus på. 


Low viewpoint
Det vanligaste misstaget när man fotar inredning är att man väljer fel höjd på kameran/sitt stativ. Bläddra runt i en inredningstidning så kommer du att se hur fotograferna oftare fotar från midjehöjd. 

Skapa djup med något i förgrunden
De allra flesta bilder blir mer spännande och mindre ”platta”om de har ett djup. Testa att fota det du ska genom att sätta det i perspektiv. Låt något skymta i förgrunden, eller fota det igenom ett blandverk eller låt en gardin fladdra in i förgrunden. Ett vanligt fototrick? Håll upp ett smörpapper framför linsen. Testa!

Dagsljus, ”fuskknep” och blixtar
Väldigt få inredningsfotografer jobbar med blixt. Dagsljuset är vår bästa vän, men det kan vara lurigt ibland. Om man tar en bild vid ett fönster såhär – så kommer ju allt ljus från ett enda håll. Mitt bästa knep för att jämna ut det är att hålla upp en reflektorskärm eller en enkel vit kartongskiva på andra sidan vasen för att liksom studsa ljuset på den mörkare sidan för att köra med en blixt som ger en onaturlig känsla. De trendigaste bilderna just nu har hellre en lite “mjölkig” känsla (överexponerade) än slagskugga från en blixt. Om det är ett helt hopplöst mörkt rum och du absolut måste använda blixt – kör med en sådan som du kan vrida och vänd den så att du slår blixten i taket! 

Överraska
De mest gillade bilderna i mitt bloggflöde är dem där jag fotat något från en överraskande vinkel. Det kan vara vardagliga saker som vi vant oss att se från ett helt annat håll, ett rum som fotograferats genom en fönsterspegling eller att jag klättrat upp på en trapp eller stege och fotat av ett vanligt motiv på ett ovanligt sätt. Utmana ALLTID dig själv när du känner dig nöjd med en miljö eller en fotosession i ett hus/lägenhet och fundera på om det inte finns minst tre fler sätt att ta bilder på. Jag lovar, det kommer ge resultat!

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se  

Kategorier:

Kommentarer

 • Toppenbra tips allihop Frida! Och härligt att höra att jag inte är helt ensam om att vara teknikbefriad samt allergisk mot instruktionsböcker ?.
  Ha en fortsatt fin helg!
  Anette

 • Suzanne skriver:

  Toppen tips och skönt att man inte är den enda otekniska ? du är grym bakom kameran och en vacker dag kommer jag också dit, öva öva öva ??

 • Anette skriver:

  Supertips!

 • Sandra skriver:

  Bra tips, men jag vill gärna ha en del två med lite exponeringstips, iso och vitbalans! Tycker att det är svårt att få till inställningarna och är de inte bra blir det inte bra bilder ändå.

 • Nini Tjäder skriver:

  Ja, gärna en del två om hur du redigerar dina bilder, beskär etc. och vilka program du använder för det. Personligen tycker jag inte att man måste ha en super-dyr bauta-kamera med alla finesser för att fota för blog. Det räcker tycker jag att man kan ställa in vitbalans och att den kan ta raw bilder. Själv använder jag en Canon G15 och min iPhone 5s för blogg-bilder. Båda är också tillräckligt små så att man alltid kan ha dem med sig i alla situationer, och tillräckligt ljusstarka.

 • Anonym skriver:

  Jättebra tips! 🙂

 • Lena skriver:

  Tusen tack för bra tips! ??

 • Anna skriver:

  Älskar tipsen! Ha en bra sommar!

 • Fru Minimalist skriver:

  Bra tips, tänk att det ska vara så svårt att komma ihåg dem när man väl står där med kameran! Men träning och övning ger väl resultat. 🙂

 • Elin skriver:

  Bra inlägg! Ser fram emot del 2!

 • Jättebra Frida! Skriv gärna mer! 🙂

 • Annika skriver:

  Nyttiga tips! Har nån slags vag plan om det hade varit kul att kunna uttrycka sig i foto, det här är verkligen saker jag ska tänka på!

 • Melvin skriver:

  Hej, snygga bilder. hejar på dig! 😀

 • Stina skriver:

  Jag har nästan gett upp mitt eget fotograferande efter att ha hattat hit och dit med olika kameror. Köpte upp mig till en 6D men den är alldeles för tung att ha med sig ute. Till slut köpte jag en Fuji XT10 efter att ha frågat runt, den är lätt men inte har jag orkar lära mig den ordentligt. Men nu blev jag inspirerad och ska ge mig på det igen. Tack! 🙂

 • Kameratrollet skriver:

  Det är väl mest möjligheter till stativ och tid när man fotograferar inredning och design, så vilket ISO man kör blir inte lika viktigt. Att dessutom använda stora bländare som 1,4 på en Canon ger inte någon nämnvärd försämring på brusbilden vid låga ISO.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.