Annons

Sponsrat inlägg: Håll bara ihop

Nej jag har inte särskrivit rubriken. Det är en högst medveten ordlek som hållit mig motiverad i stunder av tvivel efter IKEA’s varuhusöppning i Umeå. Hur då undrar du? Jo, jag har förstått att det inte alls är ovanligt att man känner sig nedslagen och liten i sammanhanget när hållbarhets- och klimatfrågan kommer på tal. Jag kan själv känna mig uppgiven ibland och när jag föreläser i ämnet, som jag gjorde uppe i Umeå, så är det nästan alltid någon i publiken som räcker upp handen och undrar ”om det är någon idé att de börjar källsortera eller byter glödlampor eftersom det ju fortfarande finns fabriker som spottar ur sig skit”… Man känner sig lätt så liten och betydelselös som enskild person. 

Samtidigt vet vi att klimatfrågan angår oss alla, ner på individnivå. Oavsett om vi äger den där fabriken, jobbar på den eller handlar varorna som produceras i den. Eller bara bor på samma jordklot som den. Miljöproblemet är gemensamt  – oavsett i vilket land vi bor, oavsett vår inkomst och oavsett vad vi har för jobb, hobbies eller intressen. Och även om vi som enskilda personer inte kan göra allt för att förändra situationen, så kan alla göra något. Utifrån just ditt perspektiv kanske ett första steg är just att börja källsortera eller att åtgärda en så enkel sak som att byta ut alla glödlampor hemma. Småsaker kanske du tycker. Men det är ju det som är så fint med småsaker: tillsammans kan de bli något stort!

Under min vistelse i Umeå var det en politiker som sa att om alla svenskar bytte till LED-lampor i sina hem skulle det motsvara ett minskning av energibehovet som kan jämföras med ett kärnkraftverk. Och om hela världen bytte till LED istället för glödlampor skulle det motsvara en besparing i storleksordningen av hela Tysklands energibehov. Så vi kan absolut göra skillnad som enskilda personer, om vi gör det tillsammans. 

Det är här den särskrivna rubriken kommer in.
Det är inte bara viktigt att vi är hållbara, utan att vi är det ihop.

Just därför är jag särskilt stolt över att få vara en del av IKEA’s miljöarbete. Tack vare att de går i bräschen för hållbarhetsfrågan blir det ju så mycket enklare för dig och mig att fatta smartare beslut i vardagen. Utbudet av miljösnälla val till hemmet blir större och billigare ju fler vi är som börjar tänka i de här banorna och på så vis blir det lättare för alla att ta de där många små stegen som tillsammans kommer att göra riktigt stora skillnader för vår miljö. Som att spara in på ett kärnkraftverk eller två. Så när dina hopplöshetstankar dyker upp nästa gång. Tänk på hur viktig just du ändå är, i sammanhanget. Och hur viktigt det är för hållbarheten att vi håller ihop!


PS 1) Jag filmade lite från min resa och föreläsningarna på varuhusöppningen av IKEA samt på Umeå universitet. Klicka på play så får du följa med mig hem till Norrland!


PS 2) Jag kommer fortsätta mitt hållbarhetsarbete med IKEA och jag föreläser bl a på IKEA Kållered den 16/4 kl 10.30. Hoppas vi ses där!  


PS 3) Under april och maj kan du också delta i facebookeventet ”Hållbara ihop i nio steg!”: ikea.se/hållbart 


* Inlägget presenteras i samarbete med IKEA

 

Kommentarer

 • Annie skriver:

  Jag tycker IKEA gör ett fantastiskt jobb med hållbarhetsinitiativ och det är inspirerande att ett så stort företag gör så mycket. Jag jobbar själv på IKEA och tycker de gör allt som ett företag ska göra, för kunder, för anställda och för omvärlden. Men i grund och botten så jobbar de ju med massproduktion utan dess like, och det är ju väldigt motsägelsefullt med tanke på hur de förespråkar hållbarhet. Det är knepigt, de försöker ju kompensera så mycket som möjligt för den skada de onekligen åstadkommer, men räcker det verkligen i det långa loppet?

 • Anna skriver:

  Jag känner mig väldigt uppgiven ibland, så det där med LED var ju en pepp. Håller med ovan. Kluven till IKEA och andra stora bolag som å ena sidan kontraproduktivt motarbetar långsiktigt konsumerande men å andra sidan gör det billigare för mig att ex. byta alla LED-lampor hemma eller köpa en natursäng (istället för ex Hästens)

 • Jag förstår precis hur du känner. Jag kan också känna mig ilte uppgiven ibland. Hade ingen aning om effekten av led-lampor det är ju fantastiskt. Dessutom vill jag gärna tänka att vi alla har ett ansvar och att vi är fortfarande i någon sorts linda av nytänk i vårt sätt att handla och agera. Vi måste träna oss varje dag, både vi människor och företag att göra medvetna val som i sin tur påverkar vår miljö. Vi är kreativa, så vem vet, vi kanske hittar på jättespännande bra nya lösningar för våra liv. Det är vad jag vill hoppas på i alla fall.

 • Göran skriver:

  Jag tycker IKEA är ett superfint företag men som någon tidigare nämnt så blir det otroligt motsägelsefullt när ett företag som IKEA börjar prata hållbarhet. Det finns väl ingen som läser det här som kan tro att de flesta av de produkterna som ni konsumerar på IKEA är gjorda med hållbarhet i fokus för de som jobbar på de fabriker som producerar varorna eller för miljön? Angående att byta ut till LED lampor ja det finns otrolig besparings potential i det om man byter då lamporna faktiskt går sönder och om man inte köper en armatur som IKEA så gärna säljer, där det inte går att byta lampan. Vad händer när den går sönder? Du får kasta hela lampan och har ju otroligt svårt att tro att miljön vinner på en massa elskrot. Tänk vad härligt det hade varit om du som offentlig person hade lyft fram de verksamheter som verkligen arbetar med hållbarhet som tex Norrgavel men som inte pratar så mycket om det istället för de som vill framstå som miljömedvetna och betalar dig för att skriva om dem

 • Frida skriver:

  Göran: Nu tycker jag att du är orättvis. Jag om någon är väl en Norrgavelvän och har så varit i snart 10 år utan att de betalat mig en krona för det. Du kanske inte har läst bloggen så länge men sök gärna på Norrgavel i mitt arkiv så ser du hur mycket jag lyft dem genom åren.
  Men, med det sagt tycker jag ändå det är oerhört viktigt att även multinationella kedjor som IKEA också börjar tänka mer miljövänligt eftersom deras arbete får så stor effekt på så många konsumenter – även på de många människorna, som inte har råd med Norrgavel och liknande möbler i den prisklassen. Kan jag samarbeta med IKEA deras hållbarhetsarbete inom ramen för mitt yrke så ser jag inget motsägelsefullt i det, men det betyder inte att mina åsikter är köpta. Då tror jag inte du vet hur många (och mer välbetalda) samarbeten jag också tackar nej till. Varje dag.
  Sen tar det självklart också tid för ett så stort företag som IKEA att förändra och förbättra sig, på alla plan – så du kanske inte ska vara så snar att döma ut dem i nuläget eller baserat på deras historia – men du kan väl inte mena att det är meningslöst att de försöker göra en förbättring inom hållbarhet och miljötänk i sitt sortiment bara för att andra redan gör det bättre?

 • Göran skriver:

  Jo jag vet att du lyfter fram Norrgavel och det var kanske ett dåligt exempel men jag menar att det finns andra alternativ, och de många människorna hade ju möbler innan IKEA också. Min uppfattning är att de här stora multinationella företagen som gör allt för att driva konsumtion är faktiskt en av anledningarna till de stora miljöproblemen som vi har idag. Jag gillar verkligen IKEA men tycker inte man ska göra dem till något som de inte är. Tycker verkligen det är toppen att det går bra för dig och att du kan tacka nej till uppdrag, och kanske är det mer av det som vi behöver här i världen, små tjänstebaserade företag som inte säljer en produkt alltid utan som kan inspirera oss att göra mer av det vi redan har. Tack för en bra blogg och en god diskussion

 • Lina skriver:

  Jätteroligt att läsa om ditt och IKEAs samarbete. Men att kalla det för "går i bräschen" är ett klassiskt exempel på greenwashing. IKEA är ju knappast först på bollen i dessa frågor och än så länge långt i från den drivande motorn i maskineriet. Men vem vet – det kanske kan ändras (det sistnämnda i alla fall)? Med tanke på hur stora IKEA är har ju det företaget verkligen en unik möjlighet att påverka och det är ju fantastiskt om de lyckas förvalta det ansvaret. Men tills dess tycker jag att det inte är mer än rätt att kalla engagemanget för vad det är.

 • Frida skriver:

  För ett företag i IKEA’s storleksordning skulle jag ändå vilja kalla det går i bräschen. Eller kan ni namnge många andra multinationella kedjor som har lika ambitiös miljöplan som deras? Jag tror de sätter rätt bra press på andra aktörer av samma size att skärpa sig givet de mål som anges här…
  https://www.ikea.com/ms/en_GB/pdf/reports-downloads/sustainability-strategy-people-and-planet-positive.pdf

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.