Annons

Lookalikes: Dusty diamonds

Ibland faller sig slumpen eller ödet så ”vältajmat” att man inte kan låta bli att undra hur det egentligen kommer sig. I onsdags träffade jag formgivaren Anna Elzer Oscarsson på ett möte i Skene och vi fastnade i ett flera timmar långt samtal om bland annat kopiering. Och imorse när jag surfade runt på nätet och letade uppslag till ett blogginlägg fick jag plötsligt syn på denna lookalike av hennes Dusty Diamonds. Annas burk/vas ritades 2009 och lanserades på möbelmässan i Stockholm 2010 och har sedan dess blivit omnämnd i press världen över (säljs bl a på Nordiska Galleriet, NK Glas och Porslin och Artilleriet). Anna ville göra en juvel för hemmet och hämtade inspiration från diamantens fasetteringar. Hon har ju också en bakgrund inom industriformgivning och ville ta fram en produkt där mönster och form integrerades i varandra. Resultatet blev Dusty Diamonds vars fasetteringar inte är matematiskt uträknade utan handritade, varje vinkel är vald för att mönstret ska löpa evigt runt stengodskroppen. Produktionsprocessen tog över ett år och gjordes i nära samarbete med hantverkarna på Porslinsfabriken i Lidköping. Dusty Diamond görs i Sverige och eftersom varje del måste putsas för hand så blir slutpriset därefter – mellanstorleken kostar 5500 kr. Döm därför om min förvåning när jag hittade vase Roma i Norska Martinsens vårkatalog för 2016 (på sidan 44 i denna PDF). Man tar sig för pannan. Dusty Diamonds nominerades ju till Design S-priset av Svensk Form och när en anklagelse om plagiat går upp i rätten så tittar man mycket på verkshöjden och i styrelsen som gör den bedömningen sitter representanter från just Svensk Form – så det känns som ett visst företag i grannlandet kan få det svettigt om Anna bestämmer sig för att ta detta ett steg vidare rent juridiskt. Eller vad säger du om de här? Visst är de lika som bär?
Bild 1: Dusty Diamond av Anna Elzer Oscarsson (21 cm hög) 22 cm i diameter pris 5500 kr
Bild 2:  Roma Vase från Martinsen (23 cm hög) cirkapris i butik 1000 kr 

Kategorier:

Kommentarer

 • Martin skriver:

  En vild gissning…. Någon ansvarig på Martinsen har föräldrar som är syskon? Jag säger inte att det är en godtagbar ursäkt, men kanske en förklaring. Anna, stäm skiten ur dem!!!

 • Sarah skriver:

  Fy fa-an vad dåligt. Jag håller tummarna för Annas skull och hejar på dig som orkar tar strid för detta istället for att kalla det budgettips som många magasin gör.

 • Mirva skriver:

  Jag blir lika arg när jag ser att By On Interiör har kopierat Skultuna. By On Interiör har tillverkat "Iris" ljuslyktor som är lika som bär med Skultuna:
  By On: https://kardemumma.net/sv/designers/b/by-on/by-on-lykta-iris-whitegold-stor.html
  Skultuna: https://royaldesign.se/viewitem.aspx?ID=124130

 • Känns som ett solklart skolexempel av plagiat! Kan inte Anna få rätt i detta fallet är det tragiskt för alla i branschen. Håller tummarna!

 • Ann-Sofie skriver:

  Det är så otroligt uselt att sko sig på ett jobb som någon annan gjort, i detta fall har det tagit 1 år!!!! Att ta fram formen.
  När jag gick på Konstskola, hade vi föreläsning av en formgivare, som ikea hade kopierat rakt av. Men hon fick inte rätt i domstol, eftersom de hade använt annan färg på glaset än hon. Hoppas reglerna har stärkts upp kring form-stöld.

 • Verkligen hur tråkigt som helst att de stora kedjorna och grossisterna kopierar hej vilt som de gör idag, och allt som oftast kommer undan med det.
  Tyvärr är ju inte exemplet här ovan den enda kopian i Martinsen’s katalog, på sidan 19 hittar man även en identisk kopia av Tom Dixons ljushållare ETCH samt även en annan ljuslykta som är väldig lik WIK & WALSØE’s ALV-serie.
  Inredningshjälpen/Anette

 • Martina skriver:

  Tycker det är så fult egentligen att hsmage att kopiera någon så. Menar, att här sitter en person, kommer på något och srn fullföljer sina drömmar, det är ju så mycket mer bakom denna skapelse. Som ofta blod, svett och tårar och en massa tid. Så fy för Norge

 • Gabriella Heintz skriver:

  Älskade Anna❤️
  Fantastisk Formgivare……
  Läs Martin Wendelboms blogg om Annas nya Design Dancing Dunes❤️
  Hon blir kopierad för att hon är en fantastisk Formgivare oslagbar…..
  I mina ögon Sveriges bästa Formgivare?

 • Martin skriver:

  @ Gabriella Heintz Tack!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.