Annons

Lookalikes: Mässingskrukor med präglat mönster

Många känner till Svenskt tenns klassiska Hortuskruka i glas, men vad alla inte vet är att när Josef Frank ritade den ursprungliga modellen 1938 så var den gjord i mässing. Under kriget blev all metall hårdvaluta och det var därför Estrid Ericson lät göra en variant i glas som sedermera visades på en vårutställning på Svenskt Tenn 1942 och resten är ju som man brukar säga – historia. En riktig storsäljare har den blivit. Den mindre mässingskrukan har ju senare tagits upp i produktion igen och finns sedan ett par år tillbaka både i en stor och liten och mellanmodell som alla blivit omåttligt poppis tack vare de senaste årens mässingstrend. Tycker du Hortusen är ”dyr” finns numera en budgetlookalike på Mio. Jag spanade precis in denna prickade mässingskruka i deras nyhetssortiment. Fast särskilt ny vet jag inte om idén känns va? Reliefmönstret liksom den karaktäristiskt plattade spillkanten känns väl ganska lik Josef Franks klassiker. Eller vad säger ni om de här. Visst är de lika som bär? 
Bild 1: Svenskt tenns kruka Hortus i mässing, finns i tre storlekar pris från 600 kr
Bild 2: Mios kruka Tibor i antikmässing, finns i två storlekar pris från 79 kr 

Kategorier:

Kommentarer

 • Elisabeth skriver:

  Nej inte speciellt lika. Den ena är snygg, den andra är gräsligt ful!

 • Anonym skriver:

  Varför håller Mio på sådär? Ka de inte komma på egna idéer istället för att bara satsa på sådant som är nästan likadant som de populära grejorna på marknaden?!

 • Mässing är så snyggt ! Har en ananas ljusstake i mässing från Confident living.
  Det är tyvärr så med alla butiker när det gäller mode t.ex. butikerna härmar alltid varandra när de märker att en viss stil blir populär

 • emm skriver:

  Dock mycket mindre elegant

 • Frida R skriver:

  Vem jobbar på Mios designavdelning? Så pinsamt dåligt!

 • Li skriver:

  Jag blir inte riktigt klok på de här inläggen! Har jag missförstått? Det känns som att denna kategori har gått från att vara lite skämmig (vem vill massproducera en billig kopia och bli uthängd?) till att vara ett tips för de med mindre budget? Det skär sig mot filosofin om kvalitet och hållbar utveckling! Får du betalt för dessa inlägg?

 • Johanna skriver:

  Hej,
  Ja, var inne på Mio idag och såg en hel del varor som starkt påminde om andra dyrare produkter både möbler, kuddar, lampor och ljusstakar. Känns inte roligt att köpa. Sparar då hellre och köper originalet. (Även om man i vissa fall såklart kan argumentera för vad och vilket som är original när formerna i vissa fall är enkla.)

 • Ninni skriver:

  Hej Frida, jag läser din blogg varje dag och jag har även följt dig i denna kategori som jag har uppfattat som att stödja designers som har lagt ner tid och kvalité på en designad produkt. Sedan har jag sett en del kommentarer som tagit det som ett tips om en liknande billigare väldigt lika produkt och jag har känt att de inte har förstått poängen. I det här inlägget skriver du "tycker du Hortusen är dyr finns numera…" Då blir det som att du här framhåller den här produkten som är kopierad väldigt nära/lika förlagan den tidigare designade produkten och att denna kategoris innebörd blir annorlunda mot tidigare. Eller är det jag som missuppfattat det hela?
  Jag tycker väldigt mycket om Din blogg och Du har fått min röst i pågående final.
  Vänliga kramar från Ninni

 • Anna skriver:

  Jag tror dessa inlägg snarare främjar till att köpa kopior än att det faktiskt får folk att köpa originalet. Det går upp ett ljus för många vad dyra många original faktiskt är och är nöjda över att hitta något liknande för en tiondel av priset. Bara en tanke.

 • Ninni skriver:

  Frida, det var skönt att det var en fel formulering, och det kan vara lätt hänt. Jag är glad OCH TYCKER ATT DET ÄR BRA ATT DU LYFTER FRAM HÄRMERIET I LJUSET.
  Det är så tråkigt, när det kopieras hit och dit, när någon har lagt ner både tid och pengar på att skapa/designa en produkt som inte är en efterapning. Jag bojkottar kopior.
  FORTSÄTT BELYSA HÄRMERI, Frida.
  Vänliga Kramar från Ninni.

 • Ninni skriver:

  Till Anna, De som tar det som ett tips eller väljer kopian, stödjer/främjar kopiering/härmeri. Samt inte tänker på att någon har arbetat och skapat något där de lagt ner tid och pengar på formgivningen. Där det också oftast finns kvalité, andra hands värde och hållbarhet, En Tanke från mig som formgivare.
  Vänligen Ninni.

 • Anna skriver:

  Jag säger inte att kopior är att föredra, tvärtom. Är mycket medveten om tid, kvalite, andrahandsvärde etc. Just för jag brukar välja original själv. Jag tror bara inte att följden av dessa inlägg blir att fler köper originalet utan tror att många tänker: "Tack för tipset" och köper kopian istället. Men jag hoppas jag har fel.

 • Karin skriver:

  Jag tycker det är bra att Trendenser belyser original resp kopior. Sedan är det upp till var och en att ta ansvar för sin miljö- och inredningsfilosofi. Personligen köper jag inte billigt krafs som snabbt åker ut. Det finns en viss tillfredsställelse att handla långsiktigt och hållbart, har en känsla att det t o m blir mindre kostsamt för plånboken i längden. God design är hållbar, det finns även dyrt, fina märken, som inte är vackert och hållbart. Det får man se upp med.
  Uppskattar din blogg mycket.
  Hälsn Karin

 • Hanna skriver:

  Tycker även att Hanna Wessmans nya krukor är lite väl lika Hortus i sitt uttryck..?

 • Anita skriver:

  Kan man inte komma på något själv, än bara kopiera andra ? Vad hållet MIO på?

 • Ann skriver:

  Jag läser inläggen ovan och funderar … Det har nog hänt någon gång att jag inspirerats till att föredra en kopia, men i det stora hela har det snarare gett mig en längtan att köpa originalen, för jag ser skillnaden i finish, i känsla och vill hellre spara pengar till att få även denna aspekt.

 • Lina skriver:

  I det här fallet tycker jag att "kopian" är mycket snyggare än originalet. Så kan det ju också vara ibland!

 • Trendenser skriver:

  Eller så är jag den enda i branschen som pekar på att det faktiskt rör sig om lookalikes och härmerier?

 • Trendenser skriver:

  Lägg av. Klart att jag inte får betalt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.