Annons

Budgetfynd: Min nya väckarklocka i trä

Det pratas mycket om trenden att ”plastbanta köket” som går ut på att man byter ut alla plastprodukter mot trä, rostfritt stål och andra material som inte innehåller onödiga kemikalier eller gifter. Men ett minst lika viktigt rum jag tycker man ska ta sig en titt på är sovrummet. Där spenderar man ju (förhoppningsvis) åtta timmar per dygn. Jag blev yr i huvudet när jag fick höra hur mycket kemikalier en vanlig madrass kan bestå av, hur miljöfarligt det är med skumgummi och att de populära stoppade sänggavlarna med knappar ofta är behandlade med bromerande flamskyddsmedel. Ouch. Här finns mycket att ta itu med. Jag har börjat läsa in mig på natursängar, men mitt första pyttesteg i rätt riktning var att byta ut väckarklockan (i plast) mot en i trä. Jag köpte den via tidningen Kloka hems webbshop som du hittar HÄR

 Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 

Kategorier:

Kommentarer

 • Sofia skriver:

  Smart – men har den väckningsfunktion?

 • Frida skriver:

  Yes, det finns alarmknapp!

 • Anna skriver:

  Tickar den ljudligt? Alltså hörs den överhuvudtaget?
  Snygg, men jag är "allergisk" mot tickande klockor (tick tack tiden går, du hinner inte, du blir äldre… sic I know).

 • Frida skriver:

  Anna: Ha ha förstår precis vad du menar, har haft en som jag höll på att bli vansinnig av. Denna tickar väldigt tyst och diskret, men den är inte helt ljudlös.

 • Kristin skriver:

  Du har som har inblick i branschen – har IKEA planer på att göra mer miljövänliga sängar och madrasser?

 • Frida skriver:

  Kristin: IKEA jobbar ju hårt på sin miljöprofil så jag vore mycket förvånad om de inte hade planer på detta. I dagsläget har de dock bara en natursäng i sortimentet vad jag vet (men det är ju också skillnad på "sängar i naturmaterial" och "ekologiska giftfria sängar av naturmaterial" om jag förstått det hela rätt – för är sängarna inte gjorda i miljömärkt och ekologiskt testade naturmaterial finns det inga garantier att de inte innehåller rester av bekämpningsmedel, antimögelmedel etc). Vågar inte uttala mig om olika varumärken och företag på den svenska marknaden ännu, har inte läst på tillräckligt länge men vill man ha en strikt kemikaliefri och miljömärkt säng verkar Tyskarna ha kommit långt, exempelvis tyska Prolana eller Dormiente (som använder 100% naturlatex, ekologisk bomull och ekologisk ull i sina produkter).

 • Fantastiskt fin klocka!

 • Verkar ju vara ett betydligt bättre och finare alternativ än att göra som jag, dvs sova med mobilen under kudden 🙂
  Sängen är ju den viktigaste möbeln vi har i våra hem, sömnen påverkar våra liv och vår hälsa, så att kompromissa med kvaliteten där är att göra sig själv en björntjänst.
  Härligt att du tar upp ämnet!
  Kram & Trevlig helg
  Inredningshjälpen/A

 • Jämtlandshanna skriver:

  Den var riktigt fin den! Här har vi klockradio för att lätt kunna se tiden på natten när man blir väckt. (är det morgon eller får vi somna om?)
  Kram

 • Jenny skriver:

  Vart kommer den snygga sänglampan från?

 • En kjempe fin vekkerklokke. Jeg synes boken du hadde på nattbordet var spennende også jeg. Hvem har skrevet den, tittel og når kom den ut?
  Sov godt i natt.
  Hisen Anne Line

 • Amanda skriver:

  Jätte fin, kommer det komma mer och mer ljusa träslag i inredningen nu?

 • Bodil skriver:

  Såg du deras ficklampor i trä? Såg ut att vara alldeles lagom barnstorlek.

 • Sara skriver:

  IKEA har fantastiskt sköna premiumsängar i naturmaterial. Älskar dem.
  //Sara

 • Kristina skriver:

  Fin klocka! Har den snoozefunktion?
  Kristina

 • Mia skriver:

  Ett tips på miljövänliga sängkläder och madrasser, tyvärr bara på finska, är Porin villa ja peite (Björneborgs ull och täcken om man översätter direkt) Vi har deras madrasser, täcken och dynor i barnens sängar, superkvalitet och minimalt med kemikalier! Tyvärr är webbsidorna bara på finska, men man kan säker mejla och fråga på engelska ändå.

 • Emma B skriver:

  Åh vad kul att du skriver om detta. Har själv börjat kemikaliebanta hemmet och funderar över sängen. Uppdatera gärna din research kring ämnet 🙂

 • Linnea skriver:

  Att plast- och miljögiftsbanta hemmet är självklart superbra och jättebra att det börjar uppmärksammas mer och mer. Kan tyvärr dock inte släppa att detta inte uppmärksammats mer tidigare och att medvetenheten kring detta är så liten. Det är liksom ingen nyhet. Folk tror att miljö handlar om växthuseffekten och klimatförändringar. Märker att få fått lära sig om miljögifter i skolan vilket är helt sjukt och idiotisk. För som sagt, farliga ämne i plaster och möbler är inget nytt.
  Och när vi ändå är inne på att rensa – titta in i badrummet och duschen. Där har ni de största bovarna!
  Och att låta barn tugga på gamla mobiler…

 • sara skriver:

  Det finns Svanen-märkta sängar i Sverige, men huruvida de är helt fria från hälso- och miljöfarliga ämnen har jag inte undersökt ännu. Jag ser fram emot att ta del av din research i ämnet.

 • Ida skriver:

  Finns det fortfarande liknande att få tag på?? Älskar!!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.