Annons

Lookalikes: Assietter i glas

Den finska formgivaren Oiva Toikka designade Kastehelmi redan 1964 och serien har kontinuerligt utökats sedan dess. Idag finns allt från assietter till skålar med de karaktäristiskt daggformade dropparna (vilket också är vad produktnamnet kommer från) i cirkulärt mönster. Kastehelmi har med åren blivit en av Iittalas storsäljare. Något som Mio tydligen tagit fasta på. För nog är väl de här lika som bär?
Bild 1: Kastehelmi assiett från Iittala med Ø 24,8 cm, pris 349 kr
Bild 2: Punto assiett från Mio med Ø 21 cm (höstnyhet), pris 39 kr

Kategorier:

Kommentarer

 • Maria skriver:

  Tycker det tråkigt nog är många kopior i höstens katalog från mio. Inte alls inspirerande och eget nytänk.

 • Deltar du på Bokmässan i GBG? : )

 • Frida R skriver:

  Hela Mio är ju riktigt pinsamt. Det är ju bara kopior sida upp & sida ner i nya katalogen. Varför inte komma med något eget?

 • Trist. Håller med föregående som kommenterat, tycker Mio går från miss till miss.
  Inredningshjälpen/Anette

 • ännu en Frida R skriver:

  … kommenterar som föregående och namne: det är pinsamt mycket efterapningar och kopior rakt av från MIO nu. Har de ingen panel som jobbar med copyright och designstöld? Och om de HAR det undrar en ju vilka klåpare som sitter med där: ILLA!

 • Anonym skriver:

  Otroligt tråkigt!

 • Sandra skriver:

  Kanske de blivit anmälda för att ha kopierat Kastehelmi? På hemsidan står det nämligen att denna produkt plockats bort ur sortimentet. Synd tycker jag som gillar när man kan hitta liknande saker som inte kostar massor.

 • Jonna skriver:

  Jag tror att så länge det finns dyra eftertraktade orginal så kommer Svenssons alltid vilja köpa en billigare kopia, och så länge efterfrågan på dessa kopior finns kommer även kopiora att finnas. Så väl på Mio som andra butiker, både när det gäller inredning, som möbler och inte minst kläder.

 • Sandra skriver:

  Håller med övanstående kommentarer, blev bara frustrerad & besviken när jag bläddrade igenom nya Mio-katalogen. Som ett tips till nästkommande lika som bär är mios nya lampserie "crown" ruskigt lik Menus Tribeca-serie…

 • Anonym skriver:

  Intet nytt under solen. Jag har assietter som ser likadana ut som de här, men de direktimporterade min farfars mor från Tyskland – och hon gick bort REDAN 1916!!! Det är NAIVT till att tro, att inte kända s.k designers "snor" idéer och inspiration från tidigare/samtida produkter de också. Epitetet DESIGNAT AV betyder heller inte detsamma som PATENT PÅ, vilket tyvärr alltför många tycks tro (design = en utveckling av någonting som redan finns.) Alltså står det andra designers/producenter fritt att efterlikna/variera dessa mönster – droppformad glasdekor – som det handlar om i det här fallet, och detsamma gäller också för de flesta av de övriga exemplen som ni Trendenser tar upp. Att Mio

 • Anonym skriver:

  Kastehelmi assietten från iittala är 17cm i diameter och kostar 149:- den på 24,8 är mattallrik!

 • Visst är det trist att inte Mio hittar påegna saker – men det är sjukt bra att det går att köpa kopior och billiga varianter också. Alla har inte pengar att slösa på glasunderlägg för fyrahundrakronor styck. Kopior är trist men okej och det stimulerar designerna att bli mer vågade och svåra att kopiera – förfalskningar däremot är fy skam och hemskt så in i bomben. Men kopierat dyra saker har människor gjort i alla tider och komemr att fortsätta att göra i alla tider, så det är ingen vits med att jaga upp sig över det, vilket jag ser bland kommentarerna att många gör. Uppskatta istället hur fina orginalen är! 🙂

 • Anonym skriver:

  Fina båda två!! Så bra att det finns liknande att köpa i andra prisklasser tycker jag! Är ju en trend i sej att inspireras av originalen tycker jag, det ligger i tiden! Å det säljs! Tack för en inspirerande blogg!!?

 • Anita skriver:

  Skulle förbjuda kopior! Önskar ändring på lagEn om kopiering ! Kopia är alltid kopia, inget värde. Spara till du köper orginal.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.