Annons

Veckans söndagssummering – v 23 – 2015

Den här veckan blir söndagssummeringen något decimerad med anledning av att jag befinner mig i Frankrike, men jag har hajkat lite och förbrettt material redan på hemmaplan så här kommer ett snabbt svep med nyheter och snackisar från veckan som gått. En mix av aktuella produktlanseringar, pressbilder och branschskvaller för den som vill hålla sig uppdaterad om senaste nytt. 
Svenskt Tenn har uppdaterat sin populära Ekollon-vas med en serie smarta tillbehör av Michael Anastassiades. Kollektionen Floating Forest bestär av en gungbräda, en tratt, en mobil, en skiva och ett clip som ska hålla grödorna på plats i glasen. Så smart, och fint!


Alessis klassiker Juicy Salif firar 25 år vilket uppmärksammats i veckan när bilderna på jubileumsutgåvorna (en i hölje av vit keramik och en i brons) släpptes. I bloggvärlden råder dock delade meningar om idén. 

På temat ”gott och blandat” branschskvaller kan jag nämna att Acne Jr kommer göra en barntapet för Photowall i höst, samt att Mimmi Staaf och Josefine som driver Betonggruvan har fått äran att göra en makraméekollektion för IKEA! En annan rolig newsflash från veckan är att P1 släppte årets sommarvärdar och att Byredos grundare Ben Gorham talar den 14 augusti!
Ingen fotokonstintresserad person har väl undgått Helmut Newtons klassiska bildserie ”Sie Kommen” från 1981 med en grupp flygvärdinnor, påklädda och avklädda. Många är också de inredningsföretag som anammat nude-art-trenden och säljer stora bilder på avklädda kvinnor som konst. Svenska skoföretaget Swedishhasbeens försökte sig på en parafras på Helmut Newtons koncept i en reklamkampanj för deras träskor, men det tilltaget blev i veckan fällt av Reklamombudsmannen som hävdar att bilden är könsdiskriminerande. Jag ger mig inte in i någon debatt kring detta, men konstaterar intresserat att samma objektifierande estetik som just nu hyllas / trendar i inredningsbranschen anses kränkande i ett annat sammanhang. Veckans mest ombloggade lägenhet då? Förutom att vi fick se den här Lotta-Agaton-klassikern i ny skrud så har denna lägenhet från Per Janssons mäkleri fått bloggcred. Trevlig söndag till er!

Foto: Svenskt tenn, Alessi, SR.se, faksimil Reklamombudsmannen, H. Newton, Per Jansson

Kommentarer

 • Mycket intressant…

 • Amanda skriver:

  Som vanligt bra summering! Men blir det en debatt av att du uttrycker din åsikt? Det är ju din blogg 🙂
  Jag som feminist och humanist kan inte vara tyst. Själv tycker jag att kvinnor blir objektiferade överallt. Sexismen är enorm och utspridd, nu även i inredning. Pendeln börjar svänga även mot männen – där är kanske nyckeln till ett stopp, eller ett nudistsamhälle. Avslutar med, obejktiferingen är inte ofarlig, förutom kroppshetsen är det avhumanisering. Objektiferingen är bara ytterligare ett sätt att förtrycka kvinnor och göra dem till objekt…precis som övriga förtryck sticker jag ut hakan och säger att det går hand i hand med våld och maktmissbruk. Titta på Indien.

 • Amanda skriver:

  "Jag som feminist och humanist kan inte vara tyst." – var inte en riktad kommentar, det finns diskretare, taktiska sätt att påverka än att bara gå rakt på sak i ett kommentarsfält. Jag ville förtydliga varför jag skrev utförligt om det här på en inredningsblogg..det pratas mycket om eko, barnarbete, hållbarhet, bra arbetsvillkor och miljö inom inredning. Sexismen verkar som tabu. Det ska gå att prata/skriva öppet om utan att få en hord av hot i inkorgen 2015.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.