Annons

Lookalikes: Sopkvastar i trä

Ni som läst bloggen ett tag vet att jag vurmar för Iris Hantverk och har haft deras sopskyffel på min önskelista i evigheter. Sedan 2010? Då jag såg deras borstar hos en bekants mamma. Hursomhelst. Det är ett litet borstbinderi i Enskede vars produkter binds av synskadade i Sverige och i Estland. Alla deras produkter görs för hand. Nu förstår jag givetvis att man inte kan claima ensamrätt på en så generisk produkt som ett sopset (så ta detta på rätt sätt) men jag hajade till direkt när jag såg Granits nya dito i samma träslag, med liknande avslut på både ställning och handtag. Visst är väl de här ganska lika? 
Sopskyffel 1: Iris hantverk sopskyffel i bok, pris 620 kr (borst i tagel) 
Sopskyffel 2: Granit sopset i bok, pris 299 kr (borst av återvunnen PET)

Kategorier:

Kommentarer

 • Sandra skriver:

  Har också tänkt på detta och funderat på varför det är så stor prisskillnad. Efter detta inlägg kommer jag absolut inte köpa granit! Tack för upplysningen 🙂

 • PIAZZAN skriver:

  Ja det kan man ju konstatera . Jag köpte en variant som ser exakt ut som den från Granit på ekohallen förra sommaren för 179 kr och jag måste säga att det är den bästa soppborsten man kan hitta …:) / Pernilla

 • Karoline skriver:

  Oavsett om det är en exakt likadan så väljer jag en från Iris för att stödja den tillverkning de har. Tror det är så man måste resonera nu för tiden. Vart vill jag att mina pengar går?

 • Natalie skriver:

  Ikea hade ju en exakt likadan också för ett tag sen!

 • Chatrine skriver:

  Vi har mamma och pappas sopskyffel och borste från sent 60tal i vår verkstad – den ser precis likadan ut förutom att skyffeln är i röd plåt. Däremot är upphängning och avslut på skaftet ganska exakt så jag tror att det här helt enkelt är en klassisk modell.

 • Ida skriver:

  ..jag köpte ett sopset i trä, mycket likt dessa, på Coop bygg för 149kr i december.

 • Ebba von Sydow skriver:

  Hej! Är Iris den som Norrgavel säljer? Den har jag haft i evigheter, älskar den! Men nu blir jag osäker på om det är samma som du visar här? Ser snarlik ut i alla fall + förutsätter att Norrgavelpris = bra produktion! 🙂

 • Karoline skriver:

  Jag tillverkar alla Iris alla påsktuppar och det tar ca en dag för mig att skapa en. Där man vad tid=kvalitet innebär. Så köpa gärna påsktuppar hos dem.

 • Anna skriver:

  Har båda två hemma. Men använder den från iris varje dag och granits en gång i månaden i källaren. Kan konstatera att iris äger. Tagelborsten liksom svävar över golvet och får med allt. Granits lämnar mycket att önska…

 • Alice skriver:

  Riktigt bra tips, tack!

 • Sofia skriver:

  Superbra tips!!

 • Ninni skriver:

  Iris utbud av borstar är de bästa och mycket välgjorda med hög kvalité på material. Jag har sedan ca 20 år tillbaka fyllt mitt hem olika borstar från Iris, älskar dem finns inget annat alternativ för mig. Livslängden och dess funktion ger över tid en utjämning av prisskillnad. Samt att jag vill stödja tillverkningen av dessa.
  Hellre kvalité och bra material än slit och släng och ej tillräcklig funktion. Vänligen Ninni

 • Anna skriver:

  För snart 20 år sen gjorde jag prao (som det iaf hette då) på en borstfabrik (eh nej jag fick inte välja praoplats själv). Där tillverkades bl a sopborstar och skyfflar och det finns inte mkt som skiljer dessa från Iris eller Granits designmässigt. Att jämföra dessa som look a likes är lite orättvist, eftersom kategorin vanligtvis "hänger ut" kopior. Att sedan lyfta fram deras egenskaper och tillverkningsprocesser är väl en annan femma.

 • Stina skriver:

  finns även en kopia på Ekohallen för 199 🙂

 • Estela skriver:

  Båda är lika fina, men föredrar Iris Hantverk, men annars så älskar jag att handla på Granit också. <3
  Det är som mat man väljer att köpa i matbutikerna, ekologisk eller inte ekologisk, och olika textilier i kläder. Jag undviker akryl, alla plast material och kemiska behandlade material.
  Det är verkligen en djungel där ute, men det är roligt att lära sig något nytt hela tiden.
  Gillar verkligen att stödja och handla svensk hantverk och från andra länder.

 • Beatrice skriver:

  Har själv testat det där med borstbindning en gång, och vet hur krävande bara den delen är, kan inte ens tänka mig hur det är att dessutom inte se! Hade jag haft behov av en hade jag aldrig köpt på Granit om jag vetat om Iris! Hantverk is the best<3

 • Sabina skriver:

  Så fint! 🙂

 • Marie skriver:

  Måste varna om att den från granit är ganska dålig. Vår hade skruvhålet för skyffeln på fel ställe vilket ledde till en massa fixande. När alla delar väl var på plats så var den ändå rätt dålig att sopa med och efter några månader trillade handtaget/borstuphängningsgrejen på skyffelskaftet av.

 • Sam skriver:

  Man får vad man betalar för helt enkelt, men bra budgettips för alla som inte har råd/vill lägga pengar på en sopkvast! 🙂

 • Lina skriver:

  Jag köpte ett sopset från Iris till min mamma för 5 år sen och det är fortfarande superfint. Men ett minus är uppsamlingsdelen nertill som är i plast, tycker det är svårt att få skräpet att hamna där och inte bara åka under! I somras hittade jag ett exakt likadant som det från Granit på en lågprisbutik för 150 kr, som jag köpte till mig själv. Tycker det känns gediget och dessutom är uppsamlingsdelen bättre pga att det är i plåt.
  Tycker det är tramsigt att resonera som att det skulle vara fel att köpa det billigare för att det inte är hantverk. Alternativet annars i den prisklassen är ju ett fult standardset i plast från ICA.

 • Linda skriver:

  mina föräldrar köpte för många år sen en liknande sopborste från IKEA. Men jag har inte sett den där på många år. Nu vet jag vart jag ska köpa min egna, när jag nu letat efter en sån! Tusen tack för all inspiration du ger!

 • Annika skriver:

  Nackdelen ed Iris hantverks sopset skyffel är att den efterlämnar en rand med damm etc , dvs det går inte att borsta upp allt medan den skyffel från Granit tar upp allt beriden på hur skyffelns plåt är konstruerad längst fram. I alla fall den jag köpte för massa år sedan där. Skulle dock hellre ha tagel i borsten istället för syntet då den inte tål för mkt värme och sådant som kan lösa upp plast. Däremot är det en bra lagom fasthet, hårdhet i borsten men det brukat det vara i tagel också. Granits sopborst skaft är för lågt men jag väljer ändå den för jag avskyr när det inte går att sopa upp allt nr man sopar, att man måste hålla på och sopa upp och sopa upp från olika håll och vinklar och ändå inte får upp allt. Därför är Granits den som vinner för mig

 • Trendenser skriver:

  Norrgavel säljer Iris, stämmer bra! 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.