Annons

Stockholm Furniture Fair 2015 – Min summering

Jag kör en favorit i repris på förra årets upplägg av summering från Stockholm Furniture & Light Fair och intervjuar mig själv i ett inlägg. Eftersom jag inte jobbar med inredning för offentlig miljö har jag exkluderat de nyheterna från min rapport. Ändå blir det ett ganska långt inlägg, så sätt dig bekvämt nu. Har du frågor får du gärna ställa dem i kommentarsfältet så försöker jag svara löpande under veckan som kommer! 
Vad tyckte du om årets upplaga av SFF?
Det var den bästa på länge! Dels fanns det många fina nyheter att titta på. Dels var alla jag pratade med väldigt positiva i sina tongångar, både utställare och besökare. Det låg något optimistiskt i luften. Det kändes också som om utställningarna fokuserade lite mer på långsiktiga tendenser än kortlivade trender. Så summa summarum, två tummar upp från mig!
Vilka färger är det som gäller våren 2014?
För det första bjöds det på ovanligt mycket färg i år. De mest tydliga kulörerna tyckte jag var skogsgrönt och blåsvart, men jag noterade också en hel del tegelrött, bordaux och senapsgult. FOGIA summerade årets färgkarta väldigt väl på sina väggar (se bild ovan). Men det fanns två spår, Antingen hade utställarna gått all in på den tunga färgpaletten eller så hade de satsat på det skandinaviskt lätta med vaniljvitt och varmgrått mot ljusa träslag och naturliga materialval. 
Några tydliga stilar?
Art Deco och ”Scandinature”. 

Art Deco? 
Ja, jag vet inte vad jag ska kalla det mer dekadenta spåret. Men tänk sammetssoffor och 20-talsinfluerade former på allt från möbler till belysning. Mörka träslag med lackade och geometriska detaljer såsom klot och trianglar i avslut på bordsben och byråer eller på lådornas knoppar. Fanns bland annat att beskåda i Gubis monter samt i mässans trendutställning (se bilder nedan). 

Scandinature, förklara?

Som antites till ovan beskrivna stilspår verkar allt fler skandinaviska företag satsa på en nedtonad och mer ”miljömedveten” stil med naturliga färger och gedigna material, hantverkshöjd i fokus och lågmäld lyx som ledord. Att formge smart och snyggt istället för skrytigt och slösaktigt verkar vara deras giv.  
Några återkommande material och detaljer? 
Pulverlackade stålrörsstommar (precis som jag rapporterade om från Milano 2014), sammet, stoppade möbler, speglar, och golvpalmer. Eller. Kork, läder, linne, lera, terracotta och ”gröna” växter som kaktus, fikus och varierande gröna bladverk utan blommor. 
Något som verkar hålla i sig från föregående år? 
Experimenterandet med glödlampor! Under föregående år har vi sett populariteten för stora, droppformade och diamantfasetterade glödlampor växa. Nu kommer glödlamporna med synlig glödtråd bli ännu större och dyka upp i alla möjliga formationer. Dessa hittade jag hos Texa
Årets ögonbrynshöjare?
HAY’s stökstylade hyllor. Det såg ut som någon hade kastat in anteckningsböckerma och boxarna i deras hyllsystem. Nytänkande, men också förvånande för många besökare. Inte minst på ”allmänhetens dag” då jag hörde viskande frågor om det skulle vara så eller om HAY höll på att packa ihop…
Mest omtalade montern?

String (signerad Lotta Agaton) var som alltid en av de mest fotovänliga montrarna, men även Astrid har fått mycket uppmärksamhet i mitt instagramflöde i år. Ire, Fogia och Gubi som jag redan visat lyckades fånga många fenomen, trender och tendenser i ett. Menu hade nog en av de allra finaste men också mest svårfotade (det var ett rum som var helt svart). Bland yrkesinredarna var det många som pratade om Kinnarps spektakulära monterbygge med en stor trappkonstruktion. Tanken bakom den var ju också en snackis dvs. att man i dagens stillsasittande kontorssamhälle borde börja bygga in fler ”obekvämligheter” för att få folk att röra på sig mer under arbetsdagen.

Årets möbel?
Fåtöljen? Det finns så många fina att välja på nu, så jag tror vi kommer att satsa på en enklare soffa i vardagsrummet framöver och ta ut svängarna med en (eller flera) roliga fåtöljer som får sätta stilen. För Art Deco anhängarna tror jag Gubis sammetsfåtölj Beetle Lounge Chair varit den mest hypade och för dem som går på naturspåret, Ires Hanna i läder eller Bruno Mathssons nyhet – återinförandet av Eva helt i läder!

Något snyggt som stack ut?
Mia Cullins fantastiska flätade läderpall som visades i utställningen längst in i B-hallen. Så magiskt fin. Jag hoppas verkligen att den tas i produktion av ett vettigt företag. Snarast! 
Några andra snackisar man bör känna till?
Det ryktas om ett monterras. Det är dock obekräftade uppgifter ännu, bara skvaller som jag hörde på tåget hem, men tydligen ska 10 meter vägg ha rasat inne i Elfas (?) monter under lördagseftermiddagen med glassplitter och avspärrningar som följd. Någon som kan bekräfta eller dementera? 

Någon nyhet du vill passa på att tipsa om? 
Ja! De superfina handgjorda lamporna från Lightwork som görs i Istanbul. Och de HÄR häftiga lamporna av skiktlimmad wellpapp (agentur Form12). Missa inte!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se (+ lånad bild på Eva modell vintage från Bukowskis Market

Kategorier:

Kommentarer

 • Annika skriver:

  Tack för summeringen, Frida! Toppen för mig som var sjuk under hela mässan. Som alltid, finaste bilderna!

 • Karin skriver:

  Kul att du tyckte att möbelmässan var bättre än på länge!
  För övrigt har ju Eva i flätat läder funnits hela tiden. Undrar varför de presenterar det som en ’nyhet’? Kanske en annan nyans av lädret nu?
  Jmf
  https://www.rum21.se/sv/artiklar/eva-fatolj-flatade-laderremmar-natur.html

 • Martin skriver:

  man blir såååå nyfiken på monterraset! Någon måste ju veta mer!

 • Eva skriver:

  Min kollega arbetade på mässan hela veckan och hon hade sett bilder på Elfas monter efter raset. Det ska precis som du sade, vara en hel vägg som rasat. Tur att ingen skadade sig!

 • Maria skriver:

  Hej, först vill jag tacka för ett inspirerande samtal som du, Dagny, Lisa och Hanna hade i lördags. Toppen!! Tyvärr hade jag inte möjlighet att gå på mässan i fredags och komma och lyssna på dig och ditt seminarium om socialamedier inom inredningsbranschen. Min kollega var och lyssnade och sa att det var super!! Undrar om detta också kommer läggas ut på Youtube som designtalks? Hade blivit så glad om jag kunde se det.

 • Tack för en proffsig och inspirerande mässrapport!

 • Lisa S skriver:

  Hej Frida! Alltid kul att läsa din blogg o se dina fina bilder! Måste verkligen kommentera det du säger om att kritisera andra!! Du har ju bara så himla himla rätt där!!! Det säger ju verkligen mer om de som känner att de måste kommentera o kritisera andra!!! Tror (tycärr) att det är människor som inte mår bra i sig själva som känner ett behov att kritisera o därmed trycka ner andra!!! Stor kram o ha en bra vecka! Här nere i södraste Skåne strålar solen o jag skall snart till stranden med en latte o mina labradorer. Lisa S

 • Anna-Maria skriver:

  Kul att få lite inblick i mässan! Fiolfikus verkar vara populärt också, stora växter. String är en favorit, jag har både en liten gammal (60-tal?) och en nyinköpt större sak kommer aldrig att tröttna hoppas jag!

 • Eva skriver:

  Det var mig som väggen nästan föll över och det kändes inte bra kan jag ju erkänna…
  Nu blev ju ingen skadad tack och lov.
  Hm nästa besök på mässa får bli med hjälm.

 • Sofia skriver:

  Hej!
  Det kanske är mer intressant att nämna Elfas nya koncept, Sparring+ som presenterades än att prata om monterras!?
  Så fint!

 • Evelina skriver:

  Hej Frida! Jag letar snart ihjäl mig efter en passande taklampa till vardagsrummet och tiden stannade lite är jag såg bilden från Astrid-montern. Vart kan man få tag i taklamporna på den bilden? Sååååå fina och säkerligen perfekta hemma hos oss! 🙂

 • Trendenser skriver:

  Jag fikc tyvärr aldrig se det. Men det kanske var någon annan som hann?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.