Annons

Lika som bär: Elefantkuddar

Jag vet inte om Svenskt tenns klassiska ”elefantkudde” behöver någon närmare presentation, men för er som missat så har den gått och blivit lite av en folklig souvernir från flotta företaget på Strandvägen. ”Att agera på företeelser” var ett nytt uttryck jag lärde mig i samband med helgens paneldebatt om designkopiering. Företag i kölvattnet vill inte kopiera, men gärna ”agera” på kommersiella beteendemönster. Just nu? Många vill ha elefantkuddar. Alla har inte 1000 kr över. När ett sådant läge uppstår dröjer det inte länge förrän ett ”liknande alternativ” dyker upp på marknaden. På Formex sprang jag på den här i Svanefors monter. Och nog kan man ana vilken företeelse de flirtar med. Lika som bär, inte sant? 
Originalet: Svenskt Tenns elefantkudde, pris från 900 kr inkl innerkudde (beroende på storlek/yttermått) 
Lookalike: Svanefors elefantkudde, pris 199 – 299 kr (beroende på val av kvalité för innerkudden)  

Kategorier:

Kommentarer

 • Fru Minimalist skriver:

  Åh, nu känner jag mig riktigt trendig med vår nyinförskaffade elefantmönstrade "eko"-skötbädd till lilla bebis minimalist som nyligen anlänt till familjen. 🙂
  Se bild på mönstret här:
  https://minimalisterna.se/bebisens-skotbord-ur-ekologisk-synvinkel/

 • Anonym skriver:

  Snark…men finishen är inte samma det ger jag mig den på!

 • Karolina skriver:

  Det här gillar jag!
  Inte kopierad, utan inspirerad, och även de som inte har en tusenlapp att lägga ner på en kudde kan få ha elefanter i soffan.
  Jag tror inte att det behöver vara någon kvalitetsskillnad heller. 2-300 kr för en kudde är även det pengar och det handlar nog mer om att kudden från Svenskt Tenn är dyr.
  Sen tycker jag att diskussionen blir extra intressant just när det gäller denna kudde. Estrid ritade mönstret med ett mönster från Belgiska Kongo som förebild. Svenskt Tenn kudden är alltså inte på något sätt originalet. Ibland känns det som att man/marknaden utgår ifrån att det är den dyra varan som är originalet fastän det inte alls behöver vara så.

 • Fulsnegling i ordets rätta bemärkelse. Inte ens i närheten av finheten hos originalet.
  Kram Anette/Inredningshjälpen

 • Katarina skriver:

  Intressant Karolina!

 • Anonym skriver:

  Tittar man närmare i katalogen du länkar till och tidigare kataloger kan man hitta fler produkter som följer mönstret "att agera på företeelser". Trist och tveksamt när företag sätter i system att "härma" och rent av kopiera kända varumärken och produkter så snart de har gjort den stora och långa insatsen och nått igenkännedom.

 • Anita skriver:

  Gillar inte kopior o kopiatorer !!!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.