Annons

Lika som bär: Mattan Björk

Det här blir ett långt inlägg, i alla fall ur ett visuellt perspektiv. Det krävdes nämligen en rejäl vertikal för att kunna visa likheterna mellan dessa två mattor. Originalet är Design House Stockholms omåttligt populära ullmatta Björk, formgiven av en personlig favorit rara Lena Bergström. Hon inspirerades av vår gemensamma födelseort Umeå (Björkarnas stad) och mattans avslut i läder ska minna om näver. Och kopian då? Jo, jag kallar den faktiskt så. EM Möblers nyhet Corsica. Typ identisk? Dessutom med snarlika yttermått. Nej, EM är bra på mycket men det här är inte okej om ni frågar mig. 
Originalet: Design House Stockholms matta björk, 70*130 cm pris 1595 kr 
Lookalike: EM Möblers nya matta Corsica, 80 cm * 140 cm pris 899 kr

Kategorier:

Kommentarer

 • Man blir så innerligt ledsen. Det är så fräckt!
  Kram
  Helena

 • Martin skriver:

  Ouuups… Låg det inte ganska nyligen en fet EM-banner på din sida? Gött att du inte ger dig! Inte första gången EM snor idéer till mattor. Kolla bara deras Korsberga. Ytterligare en ripoff.
  Tragiskt.
  Kram!

 • Anonym skriver:

  Mähä! De har ju inte ens försökt göra ngt eget av detta?

 • Emma - By Emma skriver:

  och här är gränsen passerad med råge…

 • martin skriver:

  Otroligt jättelika mattor. Tråkigt när det är så otroligt lika. Är själv ute efter en liknande matta, men inte tyvärr tycker jag även em mattan är allt för dyr 3500k.
  Har ni alla bloggläsare något tips om någon liknande matta. Behöver förstås inte vara en kopia på den här utan något liknande….

 • frida skriver:

  Älskar att det finns liknande i budget också. även om det måste vara lite tråkigt för de som kör på den dyra varianten. men blir lite lyx även för den som har budgeten=)

 • Sara skriver:

  Så bra med de här inläggen, hoppas att de får alla att tänka till. Flera svenska möbel- och inredningsföretag har på senare år helt tappat moralen kring vad som är okej. De borde skämmas och jag hoppas deras agerande får rättsliga följder.
  Självklart ska det finnas olika alternativ av en produkttyp på marknaden för konsumenter med olika budget, men de mer prisvänliga alternativen får inte vara kopior av "originalen". Det är långt ifrån okej. Det borde både producenter och konsumenter inse. Då blir man ledsen och rädd när man ser kommentaren av signaturen "frida" ovan. Ingen respekt över huvudtaget för den formgivare och det företag som investerat pengar i att utveckla den ursprungliga produkten. På sätt och vis sak samma som att säga att tyvärr du får inte betalt för det jobb du har gjort, tror inte ens "frida" skulle tycka det var så kul.

 • Ninni skriver:

  ÄR OCKSÅ irriterad, ledsen och förbannad på alla möjliga ripoff som nu dyker upp som svampar. Tänk på formgivare som tänkt och skapat! Ninni

 • Anonym skriver:

  Jag blir också rädd av "martins" kommentar. Vill ha en stor matta (antar jag eftersom han refererar till priset på en större modell) men vill inte betala skäligt för vad råvaror, produktion och design samt distribution kostar utan vill gärna ha samma look fast billigare. PÅ BEKOSTNAD AV VAD? Vem ska betala/kompromissa för att Martin ska spara några slantar. Miljön? Formgivare som inte får betalt? Lågavlönade arbetare i Asien? Framtida generationer? Lär er att alla inte kan få allt och att både kvalité och hållbar form kostar pengar! Vad är det för samhälle vi skapat när man tror att det går att trolla fram saker till låga priser för att matcha allas plånböcker utan att andra/annat får betala i andra änden?

 • Kopior av denna typ – d v s en nästintill identisk överföring av en produkt – är inte på något sätt ok. Ansvaret ligger på designavdelningarna, som borde ha koll på – och säkerligen har koll på – originalen. Att däremot lasta konsumenterna för att köpa dessa produkter blir svårare. Jag hävdar att många av de som handlar på Europamöbler inte har den minsta koll på orginalmattan, utan köper en matta som de tycker om och vill ha hemma. Visst kan det vara så att man har kunskap om mattan och här ser sin chans att få en liknande till ett mindre pris, men den kunskapen är det nog inte alla som har. Sedan är det en annan fråga om hållbar konsumtion och budget när man handlar inredning till hemmet. Att lasta någon för att den vill ha en billigare produkt – jo, det kan man visserligen göra – men det är bara att inse att vi har olika mycket pengar och intresse att lägga på inredning. En intressant fråga som alltid förtjänar att lyftas fram och diskuteras.

 • Linnea skriver:

  Så dåligt! Blir vansinnig på ripoffs. Formgivare som lägger ner sin själ och tid i att ta fram nya unika produkter, så kommer kedjorna och snor idén utan ett uns av samvetskval. Mio strikes again i höstsortimentet med en "Dagg"-vas i snarlik storlek som originalet. Bra att du uppmärksammar detta problem, Frida!

 • Anonym igen skriver:

  Jo jag tycker man kan lasta någon för att de vill ha en liknande produkt i bemärkelsen samma utseende och känsla fast för en billigare peng. Är det en mänsklig rättighet att alla ska kunna köpa designade produkter och att alla saker som tas fram måste ha ett billigare syskon?! Alla kör ju inte porsche och köper man en skoda så får man inte samma design eller känsla punkt slut.

 • Anonym – såklart att det är så. Man får förhoppningsvis mer om man betalar mer. Jag tycker inte alls att det är någon rättighet att köpa designkopior – det är tvärtom mycket roligare när kedjorna satsar på egen design och gör något annat än att snegla på existerande produkter. Känslan gällande material går aldrig att få om du jämför en naturprodukt med ett syntetmaterial. Däremot tycker jag att vi designintresserade ibland sätter oss på lite för höga hästar och ser ner på konsumenter som inte har koll. Alla har inte intresset och upptäcker kopior – för det krävs kunskap. Man ser helt enkelt en matta eller för den delen en snygg vas på Mio – utan att ha en susning om att Dagg handblåst på Skrufs Glasbruk existerar. Jag säger inte att det är rätt, utan konstaterar bara att det är så. Däremot har jag föga sympati för designavdelningarna som tar fram dessa produkter för att sätta dem i försäljning. Det är en annan sak det.

 • Jennie skriver:

  Vill bara upplysa om att Corsica har funnits på diverse andra möbelhus ett tag så det är inte bara EM.. Johan Tiberg och Olsson Gerthel är bara några andra exempel. Kanske inte en tillfällighet att den sistnämnda nyss tog bort den ur sitt sortiment?

 • Merja skriver:

  Ja, det här är verkligen en tråkig historia! Kan inte vara lätt att livnära sig på sitt yrke som formgivare och inte är det lätt för konsumenten heller. Vi måste ha sån koll på allt som är designat, vilket är en omöjlighet för mig som inte har den kunskapen fullt ut. Hade du inte uppmärksammat mig på alla kopior som du gör, är det inte säkert att jag hade sett det. Tack Frida för alla fina inlägg och inspiration, både lärande och godis för ögat.
  Vill uppmärksamma dig (i all välmening) på stavningen av ordet original. Du glömmer ett "i" i ordet. Önskar dig en fin dag! Merja

 • Sara G skriver:

  Bra tråd! Viktigt att ta upp frågan gällande kopiering, det är inte OK! Själv har jag en nästan idenstisk matta även den designad av Lena Bergstöm, men producerad av Gärsnäs. Det enda som skiljer dem åt är bandkantningen i skinn. Tycker det funkar när det är samma formgivare och Gärsnäs inte har mattan i sortimentet. Blev så förvånad när den dök upp på Designhouse Sthlm. Jag blev också glad eftersom den blev tillgänglig till flera.

 • Nini Tjäder skriver:

  Här har du ett annat fall där jag frågar mig vem som kom med idén först . Såg Norrgavels variant igår av en slump, och tänkte omedelbart på Ikeas dörr till Bestå.

 • Kristin W skriver:

  martin: kolla in denna matta, snyggare i verkligheten än på bild enligt mig. https://www.ahlens.se/inredning/mattor/matta-sense-140×200-cm.html

 • Kristin W skriver:

  …och den jag tipsar om ovan är ingen ripoff vad jag vet. Den är grå -och där slutar också likheterna! Själv håller jag på att sparar till en Björk 🙂

 • Liza & Linda skriver:

  Det här inlägget och kommentarerna visar att fenomenet med kopior kan problematiseras på flera olika sätt. Det som är mest intressant är frågan om varför man köper en kopia. Många gör det. Vissa har, som några påpekar ovan, naturligtvis inte koll på att det är just rena kopior. Andra är intresserade av kvalitet och hållbarhet och skulle aldrig köpa en kopia. Det har också blivit det självklara, moderna sättet att visa att man har koll. Om alla idag har råd att vara trendiga vill vissa skilja sig från mängden, höja sig från andra, genom att visa att de har pengar nog för att också vara medvetna. Läs mer om våra tankar om det här på vår blogg som har två sidor: https://headsblogg.blogspot.se/2014/04/kvalitet-och-hallbarhet.html OCH https://tailsblogg.blogspot.se/2014/04/kvalitet-och-hallbarhet.html

 • Marie skriver:

  Men behöver design verkligen kosta så mycket som den gör?
  Jag menar inte att det är fritt fram att kopiera, men ibland, ofta t o m, är designmöbler och -produkter för högt prissätta.
  Jag har kvalitetsmöbler hemma, gedigna möbler som håller år ut och år in, som inte är klassade som designikonerna och prislappen har inte varit i närheten av klassikernas.
  Är det vi som är dumma, som sätter prestige och status i att ha vissa möbler och märken och därmed är beredda att betala överpris? Jag går verkligen inte på att det enkom handlar om superhög kvalitet. Designern ska ha sin beskärda del av kakan, jag är medveten om det också – men likväl är vissa produkter FÖR dyra.

 • martin skriver:

  Anonym
  Jag tror du missförstod mig lite samt att jag skrev väldigt konstigt igår.
  Du ska veta att jag själv är en person som helst av allt köper original, jag beställde precis en aj lampa och skulle aldrig någonsin köpa en kopia. Jag tycker verkligen att designers och formgivare ska få sin ersättning. Jag har ett förflutet som dj och köpte all musik jag använde ute på klubbar för att stödja artisten.
  Om jag skulle stå i valet och kvalet mellan dessa två mattor så skulle det förstås bli originalet. I Nuläget tillåter inte ekonomin en matta för dem pengarna. Men jag är på jakt efter någon liknande matte och då menar jag en grå matta, men absolut inte ems kopia.
  Ledsen för min otydliga kommentar. Sedan måste vi någonstans inse att alla människor inte har råd att köpa dyra inredningsmöbler men för det tycker jag inte man ska göra rena kopior som det är i detta fallet. Hoppas em blir stämda!

 • Frida skriver:

  Hoppsan Kerstin, här har diskussionerna gått hett till. Jag vill bara förtydliga att mitt resonemang sträcker bortom prislappen. Upphovsrättsskyddad design är per definition inte dyr, men att kopiera blir ju alltid billigare eftersom man slipper kostnaden för research & development/ produktutveckling och designarbete samt att man kan renommésnylta på någon annans arbete och kostnad för reklam / marknadsföring.

 • Anonym skriver:

  Detta är samma matta, gjorts på samma fabrik med köpts upp av Linie design. Mattan är inte dyr i inköp så tänk på vad design house Stockholm tjänar på denna.

 • Frida skriver:

  Anonym: Jag vet inte hur insatt du är i vad man baserar en prissättning på men tillverkningskostnaden av en produkt är ju bara en del av kalkylen och vad ett bolag har för marginal på sin försäljning beror ju på en avsevärd massa andra faktorer såklart. Och, (bara för att en fabrik tillverkar en produkt åt ett företag äger de ju inte upphovsrätten till den? Sedan är det ju inte orimligt att Linie Design gör större volymer och därför kan pressa priset på sina inköp därav. Jag köper inte alls ditt resonemang.

 • Anonym skriver:

  Hej! Vill börja med att säga att jag älskar din blogg och att jag älskar dessa inlägg. Verkligen ett bra sätt för alla att kunna inreda och inte bara bläddra i inredningstidingar/bloggar.
  Älskar denna färg på mattan men jag undrar vad du tycker om att ha denna matta under en soffa som också är grå, dock ljusgrå. Blir det kaka på kaka eller ok?

 • Katarina skriver:

  Såg i reklambladet från ilva att deras kopia på ljusstaken kubus är så långt dragen att den t o m heter kubus baklänges – Subuc… Hallå eller?!

 • Ann skriver:

  Jag skulle inte tveka en sekund med att lägga till 700 kr och få den naturfärgade kanten på orginalet. Den ljusa kanten på kopian ger bara ett fadd intryck. Den passar ju inte till mattans färg!

 • Jag har inga problem med kopior och ripoffs – bara det framgår att det är det. Ibland kan också en kopia passa bättre hemma än ett original – med små barn eller djur känns det kanske trist att lägga 700kronor till på en matta när det är uttrycket man är ute efter och inte värdet. MEN det ska framgå att det är en kopia, annars är det kränkande mot designern som ägnat sin kärlek och kunskap åt att skapa produkten!

 • Martin skriver:

  Tänk hur konstigt det kan bli, jag fick upp ögonen för mattan efter ditt inlägg Frida. Då fanns det inte ekonomi men ville inte ha EMS kopia. Skulle ha något billigare… Nu är mattan på väg hem till mig. Tack för tipset om originalet. Ems matta är nog tillbakadragen:)

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.