Annons

Lika som bär: Målade mjölkpallar

Åhléns har fått vansinnigt mycket bloggcred för sina nya Fia-pallar men de måste väl ha sneglat på en befintlig design som lanserades redan 2011, eller? Kalla mig tråkig men jag kan inte låta bli att belysa det eftersom ingen annan verkar vilja prata om saken. Kolla in UM Projects Milking stool. Till och med färgställningarna är ju samma. Än så länge har Åhléns bara pallarna i vitt, blått och rött men från och med vecka 26 kommer dessa även i en grå, rosa och turkos variant. Lika som bär, inte sant?
Orginalet: UM Project Milking stool, pris 367 dollar eller ca 2500 kr
Lookalike: Åhléns pall Fia, pris 299 kr

Kategorier:

Kommentarer

 • Mikaela skriver:

  P I N S A M T .
  Åhléns borde stå över den här typen av uppenbara plagiat eller vad tycker ni andra?

 • Mia skriver:

  Personligen tycker jag aldrig att du behöver be om ursäkt för dina Lika som bär, eller kalla dig tråkig. De är alltid extremt relevanta och genomtänkta, så heja dig!

 • Heja heja Frida. Jag tycker det är bra att du lyfter fram detta. Det är skamligt hur de stora kedjorna plagierar. Skäms.

 • Stina skriver:

  Heja dig, det är just det här det handlar om. Fusk och plagiat, inte käcka budgetalternativ till folket.

 • Linn Westin skriver:

  Jag skulle ändå satsat på den sanna modellen – den ser dessutom stadigare ut!

 • Louise skriver:

  Jag driver bloggforumet Bloggande iFokus och undrar om jag skulle kunna få intervjua dig om just inredning och trender? =)

 • Martin skriver:

  Det är aldrig en bra dag förrän du postar Lika som bär. Nu är dagen räddad.
  Självklart spot on som vanligt. Likheten är mer än slående och man undrar hur de tänkte.
  Ett annat liknande fall, hur-i-hela-friden-tänkte-vi-nu-fall är detta:
  https://attvaradensomarden.blogspot.se/2014/03/y-stolen-vs-delta.html
  Trevlig helg Frida! Fika i veckan?

 • Ann skriver:

  Varför vara negativ till Lika som bär? Jag är jättetacksam för alla tips, och ingen märkesnörd, och blandar gärna plagiat med ting från "Fina gatan"-butikerna! Det måste kunna passa ALLA plånböcker…

 • Ann skriver:

  Glömde säga TACK för alla tips! Trevlig Helg 🙂

 • Martin skriver:

  Ann,
  Det har inte att göra med storleken på plånboken.
  Det har med upphovsrätt, patent och stöld att göra.
  Jag är helt övertygad om att att designteamet bakom Åhléns är ytterst välutbildade och kunniga och på egen hand hade kunnat skapa en designklassiker. Men istället har man valt att gå den enkla vägen och kopiera en rådande succé. Kanske är det ett tvång från ledningsgruppen? Kanske är det okunskap? Hur som haver är det ett plagiat.

 • Helena skriver:

  Tycker det är jättebra att du uppmärksammar detta Frida! Jag hade planerat köpa in ett par pallar från Åhléns, och kommer nog fortfarande göra det eftersom de är fina och priset är väldigt bra – men det känns faktiskt bra att veta att de är kopior av något annat. Ett extra ben lurar liksom ingen…

 • josephine skriver:

  Jag tycker att just dina "lika-som-bär" inlägg är jätteintressanta och framförallt relevanta Frida! Så även i detta fall, det jag dock reagerade på var att man kan ta en sån stor summa pengar för en liten pall!! I många andra fall väljer jag gärna att spara spara spara till äkta vara, men i detta fall tackar och bockar jag faktiskt för detta billigare alternativ!

 • Isa skriver:

  Ibland undrar jag om exempelvis designledning på Åhléns ens vet att det är plagiat, eller om en designer sitter och lurar sin arbetsgivare och tar åt sig äran? För ärligt ingen kan ha koll på alla designprylar, så visst kan medarbetare fuska. Gäller förstås inte stora kedjor som exempelvis Mio som bara kör "inspiration" från andra designers. Utan just den här pallen, slank det genom för fort i systemet tro?

 • Isa skriver:

  Ibland undrar jag om exempelvis designledning på Åhléns ens vet att det är plagiat, eller om en designer sitter och lurar sin arbetsgivare och tar åt sig äran? För ärligt ingen kan ha koll på alla designprylar, så visst kan medarbetare fuska. Gäller förstås inte stora kedjor som exempelvis Mio som bara kör "inspiration" från andra designers. Utan just den här pallen, slank det genom för fort i systemet tro?

 • Sophia skriver:

  Frida, jag tycker inte att du på något enda sätt behöver be om ursäkt för att du fortsätter att ta upp alla plagiat som poppar upp hela tiden. Fortsätt med det! Jag tycker att det är pinsamt när alla stora kedjor glatt presenterar sina "nyheter", när de bara har snott formen rakt av från någon annan.

 • Linn skriver:

  Jag tycker om dina "Lika som bär"-inlägg, men ibland blir det lite väl jobbiga läsarkommentarer till dem, där ovetande konsumenter angrips med typ en "Design är faaaaaktiskt inte en mänsklig rättighet för alla"-attityd. Nä, hellre bråka på designbovarna än de konsumenter som varken har kunskap eller ekonomi för att alltid välja "rätt".

 • ella atterlid skriver:

  All heder åt dig som inte räds att ta upp "ämnet". Det är inte helt lätt för konsumenterna att veta vad som är plagiat och vad som är äkta vara. Det är lågt av de stora kedjorna att plagiera andra människors hårda arbete och slit med att nå ut med sina produkter. Skäms på Åhléns mfl!

 • Mikael Vestman skriver:

  Men herregud, skämtar ni med mig? Jag har målat pallar, bord och stolar i kontrastfärger redan innan 2011. Betyder det att jag ska stämma UM Project? Och jag tror nog andra företag gjorde samma saker redan innan 2011, bara att det inte kostade 2500:-.
  Även jag är emot plagiat och kopiering, men det här är en sådan otroligt universiell idé och knappast unik för ett företag att man inte kan kalla det för plagiat. Vad ska ni klaga på härnäst? Att en billig mugg har ett öra på sidan, för det har ju Maison Martin Margielas mugg för 17000:-? SKANDAL!!!
  Och du Linn Westin, som säger att den "sanna" versionen känns "stadigare". Du borde bli stå upp-komiker, för det var fan det roligaste jag läst på länge!

 • Anonym skriver:

  Visst är dip-dye fenomenet att måla halva möbler inget nytt i sig men här har ju Åhléns för bövelen målat sina pallar med i exakt samma höjd, använt samma nyanser/kulörer och tjocklek på sitsen, rundade avslut på benen och konceptuellt sett samma form på möbeln i sig. Mikael om du inte tycker dessa är lika tycker jag att du ska bli stå upp komiker…. Jag hoppas att någon på det stora varuhuset får det hett om öronen på måndag för det här är ingen slump…

 • Mikael Vestman skriver:

  Ja, herregud! Jag tror det kommer vara förstasideslöp på alla tidningar! "OBS! OBS! KULÖRTA PALLAR LIKNAR VARANDRA! INTERNETHIPSTERS ÄR I UPPROR!"
  Ingen bryr sig, inget kommer hända. Den stora frågan borde vara varför någon vid sina sinnes fulla bruk skulle köpa en träpall för 2200:-. Mycket hantverk bakom den. Säkert en blind-döv inuit som målat samtliga pallar med tänderna.

 • Lisa skriver:

  Nu har även jotex kommit med en kopia 99kr!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.