Annons

Stockholm Furniture Fair 2014 – Min summering

Eftersom jag höll två föreläsningar på Design Talks i år och dessutom deltog i en paneldebatt med Kinfolk varvat med två inspelningsdagar med TV4 – så hann jag helt enkelt inte springa runt och fota fullt så redovisande från möbelmässan som jag brukar. Istället för en söndagssummering den här veckan bjuder jag därför på en annan slags mässrapport, i textform. Nytt grepp. Vi testar!
Vissa dissade, andra hissade. Vad tyckte du om årets upplaga av SFF?
Jag tycker att det var den bästa möbelmässan på länge. Många fina nyheter och en genomgående skön känsla. Några hävdade att mässan kändes sober och humorbefriad i år – men det var just precis det jag gillade. Mycket bättre än en massa kitschiga hittepåtrender som bara är ”skojiga” en stund. Som Eero Koivisto sa i taxin från mässan. ”Inredning ska vara roligt men möblerna behöver inte vara det.”
Vilka färger gäller våren 2014?
Jag såg mycket grönt, men också rosa/korallrött, gult och nyanser av blått. Men väldigt smutsat och nedtonat. Många utställare hade dessutom valt grå väggar vilket bidrog till den dämpade känslan.
Tre trender tack!
Strukturer, skinndetaljer och ”Scandinative”!

Scandinative?

Ja. Alla dessa knubbiga möbler med rundade ben, lekfulla detaljer, stora klädda knappar och pulverlackade rör, ljusa träslag och bulliga former. De nordiska formgivarnas nya formspråk?
Mest omtalade montern?

Mitt Instagram-flöde har fullkomligen spammats med bilder från String. Alla bloggare och besökare verkar ha älskat deras monter, så de tar hem pallplatsen i år. Snyggt stylat av Team Lotta Agaton.

Några andra snackisar man bör känna till?
Det tisslas och tasslas rätt mycket i kulisserna på en sån här branschmässa och allt är ju inte för allmänhetens öron, men Note Design Studio är definitivt ett gäng att hålla ögonen på. De är med och petar överallt. Och nu har de gått under jorden också…
 
Årets möbel?
Skinnsoffan. Eller läderfåtöljen. Ire, Eilersen, Swedese, Normann Copenhagen, HAY, Källemo, Arne Norell, Frederica Furniture, GemlaDet var många som visade nyheter i den kategorin. 

Årets ögonbrynshöjare?
Fogia. Deras nya VD och delägare (född 1975!) har verkligen skakat liv i verksamheten. Dessutom har man inlett samarbete med ovan nämnda Note vilket känns som en vitamininjektion för varumärket.
Något snyggt som stack ut?

Ja, i dubbel bemärkelse. All relief! Kantiga och eometriska linjer som romber, rutor, trianglar och hektagoner. Som sagt. Man såg mycket strukturer och tredimensionella effekter. Både på trä och textil.

Om man ska satsa på ett mönster 2014. Vilket?
Fiskbensmönstrat! Eller fiskfjäll om man gillar rundare former.
Vårens vinnare?

Danskarna dominerar på konsumentsidan. De är duktiga på att ta fram schyssta produkter med kommersiell nerv, speciellt i mellanprisklassen. Jag tänker på Muuto, HAY, Normann Copenhagen, Menu och &Tradition. De känns som inredningens prisvärda motsvarigheter till modebranschens COS.

Vi har ju sett en hel del marmor under en tid. Håller det i sig?
En fågel viskade i mitt öra att marmorpriset har gått upp 20% senaste året. Det visar ju på en tydligt ökad efterfrågan, men också på en tydlig varningssignal. Marknaden är snart mättad. Ska du satsa på sten 2014 skulle jag inte välja carrera utan gå för grön marmor eller kolmårdsmarmor. Eller ännu hellre, kalksten!
Mässing och koppar då?
Många utställare visar fortfarande mycket av den varan. Men nu med en matt finish. Och i mindre doser. Små subtila detaljer i form av knoppar, beslag och infästningar. Eller visare på en klocka till exempel.

Några andra material man ska hålla utkik efter?

Kork! Frama Cph och HAY hade fina möbler och skrivbordsprodukter på det temat. Dessutom såg jag fina lampor och dekorationer i pressad kork och kompositkork. Känns som en bubblare bland naturmaterialen.
Om du bara får välja en enda sak. Vad skulle du ta med dig hem från mässan?
Lisa Hillands nya kuddar för danska Ro Collection som jag också visade i TV4 Nyhetsmorgon. Superfina!

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • Bodil skriver:

  Alltså denna Lisa Hilland. Hon får mitt hjärta att hoppa över ett slag lite nu och då. (Pinnsoffan-fantastisk och skinnpuffen skulle jag nog kunna kapa en och annan kroppsdel för om det utbytet skulle vara intressant för någon.)

 • Louise skriver:

  Grymt Frida, tackar!

 • Sandra skriver:

  Bra och intressant summering för oss som missade mässan. & som alltid fina bilder! 🙂

 • Grymt koncept med spaning i intervjuformat, Spot On godbitarna Frida!
  Lisa Hilland, Emma Olbers och Anna Kraitz var tre lysande designstjärnor på min mässhimmel!
  Kram Anette

 • Grymt koncept med spaning i intervjuformat, Spot On godbitarna Frida!
  Lisa Hilland, Emma Olbers och Anna Kraitz var tre lysande designstjärnor på min mässhimmel!
  Kram Anette

 • Tack för fin summering i snyggt format. Du var bra på fyran i lördags också. Heja!

 • Textilfrossa skriver:

  Vilken tydlig och intressant mässrapport! Tack!

 • Jenny skriver:

  Mycket bra rapportformat! Du lyckas förmedla känslan av mässan och dess trender blandat med exempelbilder för en person som mig som varken var där eller "är i branschen" men som är intresserad av inredning på hobbynivå.
  Tack Frida!

 • Vilket bra inlägg och upplägg! 🙂 Jättebra att få en summering från dig. Tack för det.

 • Anonym skriver:

  Kuddarna tyckte jag väldigt mycket om.

 • Martin skriver:

  Älskar ditt nya koncept! Bra text och fortfarande bra bilder! Fortsätt så. Till sist, ett stort grattis till vinsten;-)

 • Johanna Hulander skriver:

  Kul grepp med intervjun! Tack för bra och inspirerande föreläsning!!! /Johanna

 • Lina skriver:

  Bra rapportering! Varifrån kommer skåpet(?) med fiskbensmönster och marmorskiva? Ser superfint ut men jag hittar ingen länk till den bilden.

 • Frida skriver:

  Lina: Skåpet kommer från A2 designers. Jättefint!
  https://www.a2designers.se/

 • Jenny W skriver:

  Tack för en bra rapportering Frida. Nästan så jag får hemlängtan till ett vinterrikt Sverige. Må så gott! /JW

 • cattis skriver:

  åh, var kommer den fina klockan ifrån?

 • sandra skriver:

  Vart får jag tag i de fina lisa hilland kuddarna på bilden?

 • Dina skriver:

  Skulle vara jättekul att höra dina tankar kring Ikeas tillfälliga kollektion Bråkig! I mitt Ikeavaruhus var det lika hysteriskt som när H&M släpper sina designsamarbeten. Vad säger du, är kollektionen värd striden eller är det bara kopior på ferm living?

 • AnnSophie skriver:

  Vilka snygga saker…älskar de där kuddarna

 • Fanny skriver:

  Lampan/tavlan "you are not lost you are here", var kommer den ifrån?
  mvh Fanny

 • Ida skriver:

  undrar samma som Fanny, var kommer "you are not lost you are here"-tavlan? Är det bxxlght som du skrev om i ett senare inlägg? Det ser ut som deras stil men just den tavlan går inte att finna någonstans…

  • Trendenser skriver:

   Det är definitivt BXXlght, men kanske en specialbeställning? Kolla med Lotta Agaton. Hon säljer lamporna i sin butik. Mvh Frida

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.