Annons

Lika som bär: Moderna kammarljusstakar

Svenska Klong har lanserat en rad moderna ljusbärare, bland annat en uppdaterad variant på den klassiska kammarljusstaken. Deras Vesper tillverkas i massiv blankpolerad aluminium eller mässing och är formgiven av Axel Bjurström. Namnet kommer sig av det romerska ditot för afton- och morgonstjärnan Venus. Den billigare kopian finns på Hemtex och heter… Johan? Lika som bär inte sant?
Orginalet: Vesper i aluminium från Klong, pris från 400 kr
Lookalike: Ljusstake Johan från Hemtex i stål, 79 kr

Kategorier:

Kommentarer

 • Vete sjutton om Hemtex inte sneglat ännu mer på Sigurd Perssons kammarljusstake från Svenskt Tenn denna gång.

 • Johanna B skriver:

  Formen är ju tämligen naiv och även om mässings materialet är dyrt så har ju staken ingen direkt innovationshöjd eller hantverksmässighet som kostar peningar så Hemtex har ju iaf en schysstare prissättning på sk. simpel design.

 • lina skriver:

  Håller med Weronica om att den påminner mycket om kammarljusstaken. Stör mig också väldigt mycket på att Hemtex skulle sluta med håra saker för inte allt så länge sedan. Va 17 gubbar!

 • Åsa skriver:

  Fiiina 🙂
  men än mer älskar jag riktigt antika i mässing 🙂
  kramar Åsa

 • Lina skriver:

  Fast fästet sitter ju på botten så helt lika är de ju inte.

 • Lotta skriver:

  Nja, även fast Hemtex snott en del idéer genom tiden, så tycker jag inte att dessa är ett dugg lika.

 • Emma skriver:

  en kopia finns även hos TGR!

 • Maja skriver:

  Jag tycker faktiskt att det är mer intressant att Klong (Axel Bjurström) har kopierat Sigurd Perssons kammarljusstake från Svenskt tenn.

 • anna skriver:

  Suck… Orginalet har jag använder just den som kammarljusstake 🙂 Med risk för att låta snobbig, menvem minns en kopia? Orginalet är tidslöst och kan ärvas i generationer och tappar aldrig värdet.
  Anna
  http://www.annasljusarum.blogspot.se

 • Varför göra sig besväret att tillverka en sämre variant av något som redan finns?
  Obegripligt enligt mig.
  Anette

 • Klongs moderna kammarljusstake är i sin tur väldigt lik Fredrik Mattssons lumiere för Gallery Pascale https://gallerypascale.com/collection-pascale/lumiere

 • Köpte hemtex variant för några veckor sedan och är grymt nöjd över det köpet 🙂 Har velat ha en klong men tvekat pga priset så det var en positiv överraskning!

 • Måste säga att jag tyckte Hemtex variant var lite finare, föredrog placeringen på handtaget helt enkelt..
  kram /iris

 • Maria skriver:

  Blev väldigt upprörd när jag såg Johan på Hemtex och skrev ett inlägg om det på min egen lilla blogg 😉 https://quintessensen.se/uncategorized/harmapor/

 • Marie skriver:

  Jag köpte en ljusstake på Tgr-stores som såg ut precis som denna – fast i svart. Tror att de kostade 10 kr/ st.
  Det var några månader sedan.

 • Emma Sundgren skriver:

  Men vad roligt, jag la exakt ut samma gemförelse igår via Instagran. Jag hade tid att ha ihjäl så jag tog och slog den inne på Hemtex igår. Går förbi Johan och tycker att han ser förbenat bekant ut. Tar upp mobilen och surfar raskt in på Lännamöbler och hittar Vesper, Johans fyrmänning antar jag 😉
  Hysteriskt roligt!
  Jag tror utan att lägga något värde i Hemtex produkt att jag om jag skulle köpa en väljer Vesper. Enbart för att det har ett litet värde i sig att ha en sådan. Man måste tänka långsiktigt, det är också ekonomiskt people 😉
  Kramis

 • Känns som Hemtex tittat på både Svenskt Tenn och Klong och gjort en sammansättning av dem. Hela diskussionen om original och kopior eller nästan-kopior är mycket intressant. En del av oss värderar originalet vare sig vi har råd att köpa eller inte, medan andra av oss verkar mer intresserade att kopiera stilen/produkten till lågpris. Jag vill inte moralisera men det är viktigt att tänka på att produktutveckling och bra material kostar väsentligt mycket mer än att plocka ihop och ändra redan eisterande design för att sedan tillverka billigt. Dessutom bör man tänka på att de som tillverkar billigt kopior naturligtvis får mycket mindre betalt än de som tillverkar produkter av bra kvalitet, så där finns också en social och moralisk dimension vi bör tänka på innan vi shoppar loss.

 • Martin skriver:

  Först: Älskar Lika som bär-posterna. Längtar efter dem och slukar i mig dem som en 11-åring läser Fem-böcker.

 • Martin skriver:

  Sen: ska jag inte trycka på Enter innan jag skrivit klart…..
  Till sist: beundras jag djupt av all den kunskap du och dina läsare (se kommentarerna ovan) besitter. För mig, med det aningen tränade ljusstaksögat är det svårt att skilja på de tvenne.

 • Martin skriver:

  Med risk för att spärras av för spam. Vill bara förtydliga mina knapptryckningar eller snarare avsaknaden av dylika. Mina ögon är Otränade och inget annat. O.
  Slut på meddelandet

 • Amanda skriver:

  Jag kan inte riktigt förstå varför folk blir så upprörda över dessa snarlika och billiga "kopior". För den som är insatt så är det ju uppenbart att det är en "kopia", denna insatta är i regel heller inte intresserad av att köpa kopian och har i regel råd att lägga pengar på originalet (eller har den inte det så avstår den från att köpa kopian eftersom gud förbjude den ju inte vill ses som ngn som inte har koll/smak och har köpt en kopia). Den som köper den billigare varianten har väl antingen inte "koll" eller så har den det men bryr sig inte och skulle alltså inte ha köpt originalet i alla fall. Så, min slutsats är att jag kan inte se att ngn lider skada av snarlika kopior (eller look-a-likes skulle jag nog hellre vilja säga, de är ju inte rakt av kopior). Hade det däremot rört sig om kopior rakt av, och till högre pris, så att det fanns risk att köparen inte "fick vad den trott sig betala för" då hade jag blivit mer upprörd. Jag kan till och med tycka att det är rätt skönt att det finns look-a-likes, jag ser det som ett tecken på att det ännu finns människor som varken läser inredningsbloggar eller inredningstidningar eller går i de "fina" butikerna. För gör man det så vågar man väl knappast köpa en look-a-like, risken att bli utskrattad är alltför stor.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.