Annons

Lika som bär: Plåtpallar

Xavier Pauchards klassiska franska plåtpallar från Tolix har ju onekligen fått ett uppsving senaste åren. Hyllad av såväl romantiska ”shabby chic inredare” som trendiga storstadshipsters. Självklart är denna kommersiella (och industriella) succé något som lågpriskedjorna uppmärksammat och anammat. Eller vad säger ni om Jysks lookalike Saxton? Oförskämt lik Tolix H50. Inte sant?
Orginal: Tolix H50, pris 1440 kr
Lookalike: Saxton från Jysk, pris 229 kr
 

Kategorier:

Kommentarer

 • Josefin skriver:

  och så kan man ju matcha med IKEA PS soffbordhttps://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/90208449/ !!!

 • lendo skriver:

  Onekligen väldigt likt, nästan lite genant

 • Cecilia skriver:

  Hej Frida!
  Tack för en otroligt inspirerande och på samma gång handfast blogg. Jag undrar om du skulle kunna hjälpa mig med det här inredningsdilemmat:
  Jag tycker att det är väldigt kul med äldre möbler. Tyngden hos mig ligger på 50-tal men det finns inslag av både 20, 60- och 70-tal också. Problemet: jag är 25, men det ser ut som att det bor en pensionär hos mig! Det är helt enkelt för murrigt. Vad ska jag göra för att fräscha upp känslan?
  Jag älskar mina möbler och vill inte byta ut dom mot plywood-krafs "bara för att" och de riktigt fina nyproducerade möblerna har jag inte råd med. Har försökt bryta av med modernare fotokonst och litografier men det räcker inte.
  Lägenheten ligger i ett hus från 20-talet vilket förstås innebär fina detaljer, men det gör att heller inte arkitekturen bryter av. Jag har genomgående vita väggar.
  Tacksam för svar!
  Cecilia

 • Tänk så mycket enklare mycket i hela samhället hade varit om fler hade fått lära sig från barnsben att skilja mellan vad som är mitt eller ditt, rätt eller fel.
  Inredningshjälpen/Anette

 • Peter skriver:

  Kul att du tog upp det!

 • Angelica J skriver:

  Traaaaadigt att se!!! :-/

 • Charlotte skriver:

  Helt otroligt hur detta designkopierande växer och växer… Och obegripligt faktiskt att inredningskonsumenter hellre väljer att lägga pengarna på mer eller mindre välgjorda kopior, i stället för att köpa original av designikoner på auktion – eller välja något alldeles unikt och personligt. När det gäller designikoner så säljer Auktionsverket just nu ett rejält gäng Wegners Wishbone och en Arcolampa.

 • Mimmi skriver:

  Någonstans tycker jag att design ska vara för alla så när lågpris företagen kopierar så ger det alla en chans att få något snyggt. Men att kopiera rakt av är inte okej men det brukar företagen själva ha järnkoll på så det behöver nog inte konsumenterna bry sig om. För hur det än är, man får vad man betalar för….
  Mvh Mimmi

 • Anonym skriver:

  Vilken grym blogg du har! Ville bara berätta att du gjorde mig så inspirerad när du skrev det inlägget om betongdiamanten att jag tog och gjorde några själv, tack! 🙂 super snygga blev dom, kolla gärna resultatet på min blogg 🙂 Ha en fin kväll!

 • Felicia Marthe skriver:

  Jyskpallen ska jag spana in!

 • Anna skriver:

  Jag tycker att det ofta är butiker som säljer väldigt/ganska billigt som kontrasteras mot originalet i den här kategorin. Det finns gott om "finare" butiker som säljer kopior för ganska dyra pengar, såsom den här https://www.reformasthlm.se/sv/artiklar/kok/pall-marseille-svart-45-cm.html
  Varför betala "ganska mkt" för en pall när man kan betala något mer och få originalet? Att folk hellre betalar väldigt lite (som i Jyskfallet) har jag lättare att förstå.

 • Väldigt lika! Har sett även att Bauhaus sedan något år tillbaks också säljer en egen variant…
  Mvh
  Karin

 • nica skriver:

  Jag tycker det är svårt med dessa designklassiker som i sin tur har hittat sin inspiration i gamla möbler. Ta den här pallen som är en gammal fransk typ av pall eller Lilla Åland som är en klassisk pinnstol. Så även om de ses som originalen så var de inte först. Finns fler exempel. Och inspiration kommer man alltid ta från andra (se bara klädindustrin där trender kommer och går).
  Håller dock med om att det blir vanligare och vanligare med rena kopior, därför är det viktigt att vi som konsumenter tänker igenom innan vi köper en vara. Det är efterfrågan som styr utbudet…

 • Shille skriver:

  Tolix är alltid en Tolix!

 • DesignWorld skriver:

  Det är typiskt…

 • Anders skriver:

  Det råder ju ingen tvekan om varifrån inspirationen kommer ifrån. I just detta fall är iofs Tolix-pallen inte så extremt dyr som andra designmöbler så jag tror många kommer välja orginalet ändå.

 • Mathilda skriver:

  Jag är inte speciellt förtjust i kopior, men när inte plånboken tillåter och man bara MÅSTE ha en plåtpall så fyndade jag en barstols Tolix kopia variant på Mio för ett tag sen.
  https://mamalarsson.blogg.se/2013/january/industriellt-underbar.html

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.