Annons

Lika som bär: Handritade grafiska mönster

Med risk att trampa någon på tårna (jag känner ju halva Hemtex designavdelning) så kan jag ändå inte låta det här fallet gå obemärkt förbi. Såg ni Kulturnyheterna igår? De hade uppe ett mycket intressant case om mönsterplagiat. Vart går gränsen för inspiration och ripoff egentligen, eller mellan slump och uppenbar källa? Och vad är att betrakta som ”tillräckligt unik verkshöjd” för att ett mönster ska anses ägas av en enskild upphovsmakare. Föremålet för diskussionen var Hemtex lookalike på Göteborgsbaserade formgivaren Kerstin Erséus handritade mönster. Vad tycker ni? Jag är nyfiken.
Orginalet: Kerstin Erséus mönster ”Blomgren Stickat”
Lookalike: Hemtex mönster Feather (som även finns med svart botten)

Kategorier:

Kommentarer

 • Therese skriver:

  Det är så solklart snott att man blir mörkrädd. Fruktansvärt fult gjort av den anonyma designern och Hemtex.

 • Sarah skriver:

  Instämmer med Therese, tycker att detta är riktigt fult gjort… Visst kan det ibland vara svårt att särskilja, och vissa mönster/produkter kan man faktiskt komma på utan influens från någon annan, men det här? Ju mer man tittar desto fler små bågar, linjer och vinklar ser man ju som är på pricken likt. Nej fy!

 • A. skriver:

  Svårt faktiskt! Just mönstret på muggen finns det ju många DIY-varianter på som man sett på Pinterest. Den här tillexempel: https://www.pinterest.com/pin/255297872596222462/

 • Jeanette skriver:

  Tycker inte det mönstret var så unikt. Sett liknade förr som någon skriver ovan.

 • Anna skriver:

  Här tycker jag att Hemtex har gjort ett övertramp. Stor kedja snor annan designers mönster. Och det är inte ett jättevanligt mönster heller, typ burberry-rutigt eller prickar, utan ett ganska utmärkande mönster. Svårt att bortförklara.

 • Anna igen skriver:

  Men tack för tipset! Såg nu Kerstins kuddfodral på NDC och ska nog klicka hem det, så snyggt ju!

 • Lise skriver:

  Hej!
  Detta blir riktigt dålig marknadsföring för Hemtex.

 • Fruda skriver:

  Men nä! Hitta på något eget. Tråkigt att sno ett mönster sådär:/

 • Jag såg inslaget på TV igår och blev glad att man tig upp ämnet men samtidigt ledsen över att det finns så små möjligheter för en
  designer att få rätt emot jättarna (ofta är det ju stora företag).
  Tråkigt, beklagligt och dessutom så tyckte jag att Hemtex lilla försvarstal i inslaget var skrattretande "Jag ser ingen som helst likhet…" "det finns många olika mönster som påminner om varandra…"
  Personen kanske borde se över sin syn.
  Anette

 • annika skriver:

  Det är visserligen likt, men långt ifrån unikt. Ritat som "stickning" "flätor" eller "fjädrar" så ser det relativt likt ut. Precis som kommentarerna ovan. Just sådana fall är svåra, och kanske inte alltid meningen. Där Kerstin har en variation av tjocka och smala så är Hemtex variant statisk. Det kan vara alltför inspirerat ja, men kan också helt enkelt vara inspirerat av andra mönster eller bara fjädrar.

 • Joniis skriver:

  Jag tycker det är extremt lika. Dumt av hemtex att sno detta. För om jag inte missminer mig så hade väl hemtex fått ta del av Kerstin´s portfolio?
  /Joniis

 • frida skriver:

  precis som joniis skrev. kerstin hade väl delat med sig av sin portfolio för ev samarbete och så tackar dom nej till det och "snor" mönstret? hört annat om hemtex också fast då ang köp av mönster som inte lät alls bra.

 • Erik Westerdahl skriver:

  Detta är en uppenbar mönsterstöld, och anledningen att Hemtex inte namnger deras designer som gjort det är för att deras kopieringsmaskin inte har något namn. Det finns mer till historien som inte kommer fram i media, och av den anledningen är jag övertygad om att Hemtex snott designen från Kristin.
  Hemtex borde backa, be om ursäkt och ersätta Kristin. Nu framstår de (framförallt Niklas Odequist) som idioter i media.
  PS. till Frida: Hon heter Kristin Erséus, men hennes företag heter Kerstin Design. 🙂

 • Rebecca skriver:

  Tur i allafall att originalet är mycket snyggare!

 • Ulrika skriver:

  Kan inte skilja Hemtex mönster från Kerstin Designs så en pinsam och lat rip off!

 • Ebba skriver:

  Uppskattar inlägget fastän det kan vara känsligt för dig då du uppenbarligen har kontakt/känner folk på Hemtex. Det gör att du känns trovärdig och att du inte blir "köpt" och "vinklad" bara för att du råkar ha kontakter (vilket ju är fullt naturligt) inom inredningsvärlden. Tack för att du vågar vara lite kritisk, även om det är mot "vänner". Det känns modigt och som en fräsch fläkt!

 • Annika skriver:

  Hmm, svårt fall. Mönstret i sig är så pass "enkelt", något som nästan vem som helst kan skissa fram.

 • Moa skriver:

  Självklar stöld! Hemtex borde stå för sitt misstag, be om ursäkt och ersätta Kristin. Bra att du lyfter fram detta Frida, trots att du känner halva design-avdelningen för Hemtex.

 • Anonym skriver:

  Jag som läst marknadsrätt drar en parallell till renommésnyltning (dvs att man snor någons rykte), men för att det ska vara det krävs att man snyltar på någons kända och särpräglade produkt. Om detta anses känt tycker jag är svårt att avgöra, men jag tycker definitivt att det är förväxlingsbart vilket gör att konsumenter kan ta fel och då är det inte ok. Sedan jag läst marknadsrätt har jag blivit otroligt förvånad över vad mycket stora inredning/modebutiker snyltar av designers. Jag tycker det är så bra att du har "lika som bär"-inläggen och visar för allmänheten att det inte ständigt är Ikea eller Hemtex som är kreativa utan att det finns kända designers som skapat något tidlöst bakom deras verk. Jag som älskar klassisk design blir så arg ibland när jag ser "fake"möbler runt om i affärerna.

 • Frida skriver:

  Såg inslaget, och visst syns skillnaderna, och Kerstins mönster är i mitt tycke snyggare med en finare finish.
  Plagiat eller inte, har ändå svårt att förstå hur Hemtex chef kan försvara och argumentera för att det inte är ett plagiat när det är så likt originalet. Smartast hade nog varit att dra tillbaka kollektionen i det här fallet. Pinsamt för Hemtex.

 • Jag såg det också igår och jag tycker det är väldigt lika.. och ja, alltför lika.. 🙂

 • Anonym skriver:

  Tyvärr är det inte första gången Hemtex gör plagiat..

 • Stiligahem skriver:

  Frågan är inte så enkel den här gången. Jag tycker mig ha sett liknande mönster tidigare. Och hela webben är fylld av svartvita mönster. Finns det inte någon Filippa k mugg, eller något DYI mönster som påminner? Vad jag menar är att det är en ganska "enkel" repetitiv form och det finns säkerligen många som har ritat liknande. Om det däremot stämmer att Kristin visat sin portfolio på Hemtex, där mönstret fanns med, kommer frågan i ny dager. Då finns det starka skäl att misstänka plagiat.

 • Gramsa skriver:

  Det där exemplet känns som en uppenbar mönsterstöld. Det tycker jag inte kan räknas som att de har fått inspiration av varandra. Själv tänkte jag direkt på 10-gruppens Ax vit när jag såg mönstret, https://www.tiogruppen.com/ProductDetails.aspx?l=1&m=1&p=0&Shop=1&c=27&pid=11&vid=140 Där det mer inspiration eftersom det har raka linjer. Men det är kanske som någon annan kommenterade att det finns många exempel med snarlika mönster.

 • Amra & Fanny skriver:

  Jättefint mönster 🙂

 • Anna skriver:

  Misstänkt lika mönster, fy på er Hemtex! Originalet (märk väl stavningen ?) är dock mycket snyggare. Tack för en inspirerande blogg!

 • Emelie skriver:

  Tror inte det är mönsterstöld. Skulle vem som helst komma på utan att snegla på nån annan.Bara titta på naturen med lite fantasi!

 • Anna skriver:

  Ja det här med inspiration är en lurig sak, vi alla ser och hör liknande saker i media och annat. Influeras av samma saker, går på samma trender.. inte helt otänkbart att två mönster får liknande uttryck.
  Vänd bara blicken mot Kristin Erseus själv och hennes övriga mönster. En tydlig "inspiration" taget från Lisa Bengtssons särpräglade collage uttryck kan man tycka, men kanske egentligen bara ett stil som ligger i tiden?

 • mammaspring skriver:

  Jag tycker det är så bra att du lyfter fram detta. Marimekko har varit i blåsväder ett bra tag nu, men tittar vi oss omkring händer det överallt. Hela tiden! Alla bra idéer snos och så kommer det upp en billig kopia. Som många faktisk köper.

 • Maria skriver:

  Åh vad ledsen jag blir. Jag känner Kristin genom en gemensam vän och hon sliter något så enormt. Arbetar i butik för att kunna betala räkningarna och designar när hon är ledig. Det är inte rätt.

 • Malin jönsson skriver:

  Förringa inte det "enkla" i konsten, det är alltid det som är svårast att komma på. Detta är stöld!

 • Emilie Thulin skriver:

  Detta finns ju överallt – alla bra idéer kopieras på ett eller annat sätt. Vi konsumenter har faktiskt makten att välja vad vi köper. Detta kanske kan leda till att formgivare får ett bättre skydd för sin upphovsrätt, det hade inte varit så dumt.

 • Erik skriver:

  Mönstret är ju ett klassiskt bakverksmöster.
  Precis det som fransmännen lägger på toppen av en milles-feuilles.
  Man lägger strängar av choklad i sockerglasyr och drar kniven varannan vänster och varannan höger. Et voila!
  Vem var först? Hönan eller ägget?

 • Vera skriver:

  Som många skriver är just det här mönstret inte så unikt. Gissar att någon någonstans i världen gjort det före Kerstin. Däremot tycker jag kedjor som Hemtex kan föregå med bättre exempel oavsett.
  Marimekko som uppenbarligen kopierade ett mycket mer unikt mönster för inte så länge sedan var mer uppenbar mönsterstöld och det är den typen man måste skydda upphovsrättsligen.

 • Anonym skriver:

  Dessa mönster är inte särskilt lika, i så fall kan man inte rita någonting utan att det påminner om något annat. Jag har ritat ett mönster för 25 år sedan av samma typ, är det kanske jag som ska känna mig härmad ? ?

 • Åsa skriver:

  Det trista med denna historia är ju att Hemtex kikat igenom hennes portfolio där, vad jag förstår, mönstret fanns med. Nä Hemtex blir den stora förloraren gissar jag, förtroendetapp är allvarligt.

 • Anonym skriver:

  Fint 🙂

 • Anci skriver:

  När man har sett Kristins kudde tillsammans med Hemtex mugg är det ganska lätt att se att detta har Hemtex plankat. Att man sedan kikat igenom hennes portfolio på Fomexmässan 2011 säger ju allt.

 • Annelie skriver:

  På Designtorget så kan man köpa ringar och hängen som är gjorda av bla. Berså-koppar, är inte det plagiat?

 • Eva Karlsson skriver:

  Det som säljs på Designtorget är inte plagiat eftersom sakerna har ett annat syfte. Mönsterpatent går även ut efter 25år och då är det fritt fram. Mvh Eva Karlsson

 • Helena Sundstedt skriver:

  Jag är keramiker och hade gjort en hjärtkopp i 15 års tid som jag sålde i hela Sverige på bl.a. Designtorget. Jag fick en axelskada och var borta i 1 år och då gör Duka en exakt kopia av min kopp. Återförsäljare ringer mig och undrar varför jag sålt min design till Duka. Blev riktigt arg då de dessutom arknadsför den som deras nummer ett i toppförsäljning. Jag fick hjälp och vann mot Duka och de tog bort koppen och vi skrev ett förlikningsavtal!
  Kändes fantastiskt att jag som liten vann mot en jätte!

 • Erika Persson skriver:

  Skulle vilja veta om dessa smycken på Designtorget som är gjorda av gammalt svenskt porslin som Berså och Mon Amie är plagiat?

 • Elin skriver:

  Kristin hävdar att portfolion har visats, Hemtex hävdar motsatsen. Det är som sagt ett vanligt förekommande mönster trots allt…
  Med tanke på Kristins blogginlägg ang plagiatanklagelser på Lisa Bengtssons mönster så har hon nog ändå förståelse för att mönster kan te sig väldigt lika, omedvetet. https://blogg.kristinerseus.com/#post249
  Hon har iaf fått en massa medial uppmärksamhet och säkert bättre försäljning. Det är bara att gratulera.

 • Erika skriver:

  Ingen som vet?
  Skulle vilja veta om dessa smycken på Designtorget som är gjorda av gammalt svenskt porslin som Berså och Mon Amie är plagiat?

 • Rebecka skriver:

  Kul med ett billigare alternativ, men tycker helt klart att mönstrena är märkbart lika…

 • Anders skriver:

  Anna, vem var först med flugan, Lisa eller Kristin?
  Elin, du skriver: "säkert bättre försäljning"? Vet du vad det kostar för en ensam designer att anlita advokat för att hävda sig mot Hemtex? Hur kan du tro att Kristin skulle tjäna pengar på detta?
  Erika, din fråga är besvarad om du tittar längre upp. Det är inte plagiat då mönsterskydd gäller i 25 år.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.